łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:31/75)

Zrazy wieprzowe z sosną 109

kotlety wieprzowe z szynki lub łopatki, 20 g pędów sosny obranych z igieł, 2 owoce jałowca, 5 ziaren pieprzu, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, 50 ml miodu pitnego trójniaka, mąka do oprószenia mięsa, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano(...)stron. Zdjąć mięso z patelni, zlać tłuszcz. Mięso ułożyć na patelni, dodać przyprawy i pędy sosny, wlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wlać miód. Dusić jeszcze z 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, do sosu dodać masło. Mieszać, gdy się roztopi, zdjąć sos z ognia. zastawa

królestwo garów
gulasz pomorski 119

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól(...)odrobinę wegety. Kiełbasę pokroiłam w plasterki, podsmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam

Darcia w kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 167

makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso i cebulę zmielić(...)masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku. Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem i oregano. Smacznego

kolorowotorcikowo
Spaghetti po mojemu 210

okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego - tarty ser żółty Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie(...)dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera

W poszukiwaniu inspiracji
Klopsiki duszone w kapuście 194

teraz młode warzywa, które bardzo szybko się przygotowują :) Smaczna i syta potrawa, którą możemy zajadać z ziemniakami, kluseczkami lub najprościej z bagietką. Składniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy(...)Uformować klopsiki i obsmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać resztę startej marchewki po chwili  pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Gdy się podduszą dodać poszatkowaną kapustę dalej dusić ewentualnie lekko podlać gorącą wodą lub bulionem. Na koniec kiedy kapusta będzie miękka doprawić całość do smaku dodać pęczek posiekanego koperku

W garach u Gosi
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 213

lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli(...)drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce.  Przygotowanie sosu bolońskiego: 2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i seler, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć

Zgrabne Gotowanie
Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami 195

kurkami był więc pozycją obowiązkową, choć ich zdecydowaną większość zamroziłam by cieszyły nas jeszcze przez długie miesiące. Gulasz jest bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek.  700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką(...)duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. 2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie obsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, cebulę i czosnek. Podlewamy 2/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. 3. Po upływie godziny dodajemy kurki i koperek. Uzupełniamy wodę tak by przykrywała grzyby, czyli około 1/2 szklanki. Dusimy kolejne 30 minut. 4. Do gulaszu dodajemy

Szefowa kuchni
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami 186

Sezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 2 cukinie - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 pomidory - 1 łyżeczka miodu - 50 g sera żółtego - przyprawy: pieprz kolorowy Porcja na 2 osoby. Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy(...)momentu kiedy mięso będzie gotowe. W między czasie robimy sos pomidorowy – w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender. Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem

Kuchenne Wariacje
Gulasz buraczany 230

malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn listonic_name = "Gulasz buraczany (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn " document.write(" "); Sposób(...)patelni na ładny złoty kolor. Ważne jest aby zrobić to na mocnym ogniu i pozwolić się odrobinę bardziej podpiec. Takie mięsko lubię najbardziej. Mięso przełożyć do głębokiej patelni do duszenia. Następnie na patelni, na której smażyliśmy mięso, w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Tylko tak, aby się zezłociła i przypaliła ;) Cebulę dodać do mięsa i zalać wodą. Niech się dusi

CoolinarniePL
Placki ziemniaczane z gulaszem 662

ogóle niebo w gębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe papryka słodka 1 łyżka mąki majeranek Sposób przygotowania: 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką(...)rumiano z obu stron. 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 166

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli  która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko

Bon Appetit Małgorzaty
Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem, papryką i pomidorami 135

forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań. Składniki: 2 duże cukinie 400g mięsa mielonego z łopatki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczka chilli 1 cebula 4 pomidory 2 ząbki czosnku 200g sera mozzarella 100g sera żółtego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki(...)podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i maggi. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić do momentu odparowania nadmiaru płynu. Do farszu dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 220

zapewni nam pełen brzuszek tak jak  po 2-daniowym obiedzie 😉 Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki(...)dodajemy obie papryki i mieszając podsmażamy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory (passatę, krojone z puszki, lub przecier) doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru) i dusimy całość kilka minut. Na koniec przekładamy do mięsa mielonego ugotowaną fasolką, mieszamy całość i posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Roladki z mięsa mielonego z kokosową nutą 173

ogóle pasuje do mleka kokosowego. Mogę powiedzieć, że pasuje bardzo dobrze. Nadaje delikatności i subtelności daniu. Koniecznie musicie sami wypróbować i ocenić. Składniki: 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części(...)końców układamy posolone i blanszowane warzywa. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy brzegi ( podwijamy ). Obtaczamy w mące. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. I gotowe. Podajemy z dodatkami zgodnie z upodobaniem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 487

miarę tłuste podgardle lub surowy boczek sprawią, że pasztet nie będzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam  K.K. :) SKŁADNIKI:  300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa(...)oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Krok 2. Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną wątróbkę - gotujemy jeszcze przez 15 minut. Krok 3. Cebule obieramy

Moja Książka Kucharska
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą 144

rozpływa się w ustach, bardzo szybko się udusiło. Gulasz wyszedł smaczny a dodatek kluseczek węgierskich galuszki tylko podkręcił kubki smakowe. Rodzina była zachwycona! Składniki: • 1 kg łopatki wieprzowej • 1 cebula • 1 łyżka papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki papryki ostrej • sól, pieprz do smaku • 2 puszki czerwonej fasoli • 3 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego(...)oleju. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać do mięsa, podlać całość wodą tak, aby przykryła mięso. • Dodać przyprawy, posolić do smaku i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godziny. • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. • Mąkę zmieszać z małą ilością wody i zagęścić nią gulasz. • Dodać odcedzoną fasolę. • Podawać

To co kocham
Spaghetti z mięsem i marchewką 187

moim domu gości od lat, ale nieustannie mnie zachwyca. Połączenie mięsa, oregano i marchewki daje sos, który zachwyca prostotą, smakiem i aromatem :) Składniki (4 duże porcje): 500 g mielonej łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka naturalnej Vegety (warzywa i przyprawy, bez glutaminianu sodu i soli) 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku 1 duża cebula(...)porcje) Wykonanie: Mięso podsmażamy na oleju około 5- 6 minut.  Dodajemy naturalną Vegetę, liście laurowe, solimy i pieprzymy,  wlewamy około 900 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut.  Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, oregano oraz ząbek czosnku pokrojony

Smak mojego domu
Leśne naleśniki z mąki gryczanej 180

Składniki: ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki gryczanej 3 jajka 1,5 szklanki wody szczypta soli szczypta cukru farsz: 50 dag łopatki albo karkówki 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc) 2 średnie marchewki kawałek selera przyprawa zbójnicka  RAFEX ponadto: tłuszcz do smażenia natka pietruszki starty na tarce żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości(...)kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas wykonania

Pobite gary Barbary
Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 188

się lekko zezłocą i skarmelizują. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.   Patelnię deglasujemy – na resztki które przywarły do gorącej patelni wylewamy całą marynatę z kotletów, a łopatką zeskrobujemy wszystko to dobre, co zostało przypalone na dnie. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, mieszamy i gotujemy, aż większa część sosu odparuje i stanie się gęsta i lepka, a cebula znacząco zmięknie(...)kotletów kładziemy po łyżce glazury i kawałków cebulki. Podałam tym razem z samymi ziemniakami Hasselback , ale świetnie będzie do nich pasowała domowa żurawina, zielona sałata z lekkim winegretem czy duszona cykoria. SKŁADNIKI 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1,5cm 2 małe cebule, u mnie żółta i czerwona cydr jabłkowy, mała butelka 2 duże ząbki czosnku łyżka musztardy Dijon

Karo in the Kitchen
mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 195

łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem(...)garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać na obiad z ziemniakami lub na kolację do pieczywa..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ser i oliwki w mielonym schowane... 182

sztuk, żółty ser 6 kostek grubszych, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 5 sztuk, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki domowe 1/2 kg mielone z łopatki dobrze wymieszać z kucharkiem, jajkiem, pieprzem, bułką tartą, bułką odciśniętą wymoczoną w wodzie - rozpłaszczyc porcje mielonego na dłoni zwilżonej wodą i nałożyć po kostce sera "morski" i po 3 oliwki, nakryć(...)smażyć na rumiano z każdej strony mielone odłożyć na talerz i na tym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w piórka i włożyć do cebuli mielone, nakryć talerzem lub pokrywką i dusić na małym ogniu z 10 minut mielony podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką z buraczków - smaczny, syty obiad na chłodne dni...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 367

schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku(...)zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości.  Smażymy na patelni z obu stron.  Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki bulionu (lub wody) , wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Jeśli mamy małą lub bardzo płaską patelnię, przekładamy całość do garnka, aby było nam wygodniej

Walijskie Pichcenie