łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:28/75)

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu 178

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu Składniki : 200 g brązowego ryżu 1 cebula 400 g mieszanki warzyw chińskich 1/2 szt jasnej części pora 500 g mięsa mielonego z łopatki 300 ml passaty pomidorowej sos sojowy przyprawa do potraw chińskich sól, pieprz do smaku olej Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora kroimy w plasterki. W woku przesmażamy cebulę(...)minut. W tym czasie na drugiej patelni przesmażamy mięso mielone. Dodajemy do warzyw wraz z passatą pomidorową, mieszamy, dodając przyprawę do dań chińskich oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dusimy około 5 minut.  Brązowy ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Nakładamy na półmiski, na wierzch nakładamy chińskie misz masz, dekorujemy szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos z cukinii 165

Sezon na cukinie w pełni :) Składniki: 800 gr mięsa wieprzowego np. łopatki, 300 gr kiełbasy, 2 kg cukini, 5 marchewek, 1 cebula, sól, koperek. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy troche oleju. Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej żeby się zeszkliła. Pokrojone mieso i kiełbasę dokładamy do cebuli i razem dalej smażymy. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy(...)zostawiamy, żeby puściła sok. W miedzy czasie ścieramy marchewkę. Do garnka wkładamy marchewkę i cukinię odciśniętą z soku. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Jeżeli jest potrzeba to dodajemy soli i przyprawiamy wg gustu. Na sam koniec dokładamy koperek

Państwo Wojtczuk gotują
Gulasz na ostro w winie 135

konserwowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól liść laurowy 2 ziela angielskie wino półwytrawne około 200 ml bulion warzywny około 250 ml Mięso z łopatki wieprzowej pokroić w paski, a cebulę w dużej wielkości kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni cebulę z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać mięso(...)później połówki. Marchewkę pokroić w plasterki. Po kilku minutach wrzucić na patelnię paprykę i marchewkę. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać przecier, pomidory, wlać bulion warzywny i wino. Przyprawić. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i dusić kolejne 15 - 20 minut. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba

Karola gotuje
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 170

łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy(...)zrumienienia. Podsmażone klopsiki przekładamy do płaskiego rondla, a na patelni z kolei podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Do podsmażonych pulpetów dodajemy sos pomidorowy, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Pulpety dusimy na małym ogniu około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 149

drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule(...)gałki muszkatołowej sól pieprz masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Farsz: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić

Szalona Kuchnia Eweliny
Chili con carne (bezglutenowe) 186

kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3-4 puszki pomidorów lub 8-10 sparzonych pomidorów bez skórki 2 małe puszeczki przecieru pomidorowego 500 g mielonego mięsa (w tym przepisie z łopatki wieprzowej) 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml) 2-3 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia (w tym wypadku najlepsza z wytłoczyn, nie extra virgin) przyprawy: sól(...)rzymski i kolendra całe ziarna do zmielenia Wykonanie: 1. Najpierw mielimy mięso. 2. Następnie w moździerzu rozdrabniamy kmin rzymski i kolendrę, sporą ilość. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy ją na oliwie razem ze zgniecionym wcześniej w moździerzu kminem rzymskim, kolendrą oraz oregano. 4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo

Kawa z mlekiem
zapiekana wieprzowina z makaronem i sosem czosnkowo serowym 206

ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka masła 150 ml śmietany 30 % ( słodkiej) 1 puszka pomidorów 2 cebule 3 łyżki oleju sól, pieprz sposób przygotowania Mięso z łopatki kroimy nożem w drobną kostkę ( mniej cierpliwi mogą mięso zmielić w maszynce), oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Na rozgrzaną  patelnię wlewamy(...)krążki . Następnie na patelnię, do zeszklonej cebuli dokładamy  mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez siedem, dziesięć minut. Teraz do mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy na niewielkim ogniu ( pod przykryciem) jeszcze przez dwadzieścia pięć, trzydzieści minut. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo i odcedzamy. Do miski, na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty

Miód i pieprz
Papryka faszerowana 171

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso(...)razem smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około

Qchnia po prostu
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 169

mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania i wrzucania do jednego garnka. Nic trudnego. Każdemu(...)jest poniżej. Starałam się po prostu opisać wszystko dokładnie, co, jak i dlaczego, tak a nie inaczej.A Wy, robiliście już boeuf bourguignon?Składniki1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)150g wędzonego boczku4 marchewki5 średnich cebul0,5kg pieczarek400g pomidorów (mogą być z puszki)250ml czerwonego, wytrawnego winaok. 2 szklanek bulionu wołowegobukiet ziół4 gałązki tymianku5 ziaren ziela angielskiego3 rozgniecione ząbki czosnku

W kuchni wieczorem
Kokosek z borówkami 652

wymiarach 23 x 32 cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania frużeliny borówkowej. Borówkę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Dusić, aż puści sok, mieszać starając nie rozgniatać owoców. Proszek budyniowy wymieszać z wodą i wlać do owoców. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego(...)mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, najlepiej po łyżce. Kiedy cukier się rozpuści wsypać proszek budyniowy i śmietanę. Na końcu dodać wiórki kokosowe, które mieszać z pomocą łopatki. Na podpieczone ciasto kruche wyłożyć frużelinę z borówki. Wyłożyć warstwę kokosową i wyrównać. Na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej zmrożone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 167

jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około 20 minut. Zdejmij kurki z patelni i połóż je na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu i wody z grzybków. Powinna być pokryta cienką warstwą(...)odrobinę i poczekaj aż się rozgrzeje. Wylej masę jajeczną na patelnię tak, aby utworzyła cienką warstwę na dnie patelni i smaż przez moment, po chwili porusz brzegi przy pomocy łopatki tak aby masa ze środka lekko wylała się pod spód. Gdy masa się równo zetnie na dnie posyp całość startym Grana Padano, podsmaż przez chwilę aż ser się delikatnie rozpuści

Martyna Cooks
Pulpety w sosie pieczarkowym 199

Składniki: 70 dag mięsa mielonego (szynka lub łopatka) 1 cebulka 3 ząbki czosnku 1 jajko kasza manna majeranek sól, pieprz 25-30 dag pieczarek śmietana + mąka Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą(...)zwarta. Uformować pulpety. 3. Pulpety obsmażyć na oleju z każdej strony. 4. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 150

kolejny przepis inspirowany wschodnimi smakami. Tym razem coś cytrynowego. Składniki: ok 1 kg wieprzowiny (ja wzięłam łopatkę), 2 duże marchewki, 3 liście laurowe, pieprz mielony, kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża(...)czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły a kawałeczków bym nie wyjęła, a tak bez problemu mogłam dać im bez niej

Państwo Wojtczuk gotują
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 171

jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około 20 minut. Zdejmij kurki z patelni i połóż je na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu i wody z grzybków. Powinna być pokryta cienką warstwą(...)odrobinę i poczekaj aż się rozgrzeje. Wylej masę jajeczną na patelnię tak, aby utworzyła cienką warstwę na dnie patelni i smaż przez moment, po chwili porusz brzegi przy pomocy łopatki tak aby masa ze środka lekko wylała się pod spód. Gdy masa się równo zetnie na dnie posyp całość startym Grana Padano, podsmaż przez chwilę aż ser się delikatnie rozpuści

Martyna Cooks
Pasztet z czerwonej soczewicy 149

patelnię na gorący olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę i   wszystko razem jeszcze chwilę dusić. Po przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach . Uwaga! Przed mieleniem wyjąć liście laurowe. Zmielić również ząbki czosnku. Doprawić pasztet do smaku przyprawami. Dodać(...)gęsta, dolać trochę przegotowanej, ostudzonej wody oraz 2-3 łyżki oleju. Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga trwałość piany . Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony

Grunt to przepis!