bulionu pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka pieprzu łyżeczka tymianku sól 4 ziela angielskie 2 listki laurowe tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć w drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej(...)patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić do smaku. Rozgotowana cukinia zagęszcza nam fantastycznie sos, dlatego nie trzeba używać mąki. Smacznego
na moim stole...można np. ziołami prowansalskimi). Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, którą zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i suszoną bazylią, dusimy kilka minut, dodajemy śmietanę wymieszaną w niewielkiej ilości wrzącej wody, aby się nie zważyła. Domową kiełbasę bez osłonek zawijamy w osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy(...)taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka sosu sweet chilli 100 ml chłodnej, przegotowanej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięboczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka rosołowa,1 cebula,1 garść grzybów suszonych,sól,pieprz.pozostałe: 30 naleśników,3 jajka,300 g bułki tartej,olej.Przygotowanie: farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce. Gdy mięso już będzie miękkie, mielimy(...)wraz z odsączoną kapustą przez maszynkę. Cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Grzyby drobno siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników.Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy
Aga w kuchnimarchew 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 por (biała część) 4 duże ziemniaki 500 g borowików 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 litra bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy(...)Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki. Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenzbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką. Wieprzowina z meksykańską nutką Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól pieprz olej do smażenia natka pietruszki(...)Wykonanie: Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatityprzygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-). Spaghetti bolognese Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g mielonej łopatki 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego(...)makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę, a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko
Kulinarne przygody Gatitymąki wychodzi 1 i 1/2 szklanki wody. Składniki: ciasto: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody 2 jajka farsz: 500 g gotowanego mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub karczku 300 g pieczarek 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra masło klarowane Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie wyrobić na gładkie(...)dosypcie mąki. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkujcie nie za grubo i szklanką wykrójcie kółka. Mięso ugotujcie, ostudźcie i zmielcie. Pieczarki zetrzyjcie na tarce o większych oczkach. Duście na małej ilości masła klarowanego, odparujcie wodę z pieczarek. W misce połączcie mięso i pieczarki wraz z jajkiem i koncentratem, przyprawcie do smaku. Na każde wykrojone kółko
Zasmakuj Kuchnilubimy jak się coś w domu marnuje, więc zawsze eksperymentujemy. Dla nas to pyszna zabawa, dla Was możliwość wykorzystania tego, co macie aktualnie pod ręką. Składniki 400 g łopatki pieczonej 200 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ziarna jałowca świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej) sól, pieprz(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku. /* Style
R'n'G KitchenSkładniki : 80 dkg wieprzowiny ( np. łopatki ) 2 średnie czerwone papryki slodkie 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 5 dkg masła 1 łyżka mąki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : M ięso opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Oprósz mąką , przesmaż(...)połowie masła. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Na drugiej połowie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę , drobno posiekaną cebul ę i czos nek . Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą , mieloną papryką słodką i ostrą , duś pod przykryciem jeszcze około 25-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Przepisy i porady kulinarnespätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Cebule i czosnek obieramy(...)szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki
R'n'G Kitchenplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć(...)obwiązać sznureczkiem. W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę i włożyć mięso obsypane grubo pieprzem ziołowym staropolskim. Obsmażyć ze wszystkich stron podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto
Gotowanie jest łatwePyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką(...)podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego mięsa. Podlać wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości
Tradycyjna Kuchniałopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie
W kuchennym oknie EwyKolejny przepis wzięty od mamy. Pasuje na obiad do ziemniaków, kaszy, a także do pieczywa na ciepłą kolację. Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane lub olej 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól pieprz 2 listki laurowe tymianek Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, tymianek, sól i odstawiamy(...)najmniej godzinę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy mięso, smażymy krótko, następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozrabiamy z 0,5 szkl. wody, dolewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem
chwile dla mniełopatka wieprzowa )2 cebule1/2 bakłażana1/2 łyżeczki cynamonu1/2 papryczki chilli 1/3 szkl. czerwonego wina olej rzepakowysól, pieprzwoda Wykonanie:Mięso kroimy w większą kostkę.Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo.Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu.Smażymy chwilę, po czym zalewamy wodą. Ilość - tak żeby płyn przykrył mięso.Dusimy gulasz
kolorowotorcikowo