łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:18/75)

Duszony schab z pieczarkami 245

pokrojony w plastry schab wrzucam na rozgrzaną, suchą patelnię. Przypiekam z obu stron aż białko się zetnie, a na mięsie zacznie się pojawiać złoty kolor. Dolewam odrobinę oleju. Drewnianą łopatką zeskrobuję to, co przywarło do patelni. Obsmażam z dwóch stron na tłuszczu i przekładam mięso razem z tłuszczykiem do rondelka. Na patelnię wlewam ponownie olej i podsmażam na niej cebulę(...)mięso było całkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i delikatne. Gdy schab jest gotowy wlewamy do kubka odrobinę sosu i rozprowadzamy w nim łyżeczkę mąki. Sos wlewamy do rondelka i mieszamy. Gotowe! Duszony schab w sosie pieczarkowym doskonale smakuje z ziemniakami albo kaszą

Dieta bez mleka
Mięsna zapiekanka z maniokiem 111

szklanki mleka 500 g łopatki wieprzowej 2 cebule 8 ząbków czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2- 3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy

R'n'G Kitchen
Gulasz otoczony fasolkami 174

chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta chili w płatkach Fasolnik umyć, oczyścić i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć z cebulą i czosnkiem, podlać wodą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok 40 min z przyprawami

Gotowanie jest łatwe
Kotlety mielone nadziane pieczarkami 154

mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 25dag pieczarek duże jajko czerstwa bułka mleko sól, pieprz bazylia przyprawa do mięsa mielonego natka pietruszki olej rzepakowy   Przygotowanie: Mięso, jajko i przyprawy wykładamy do miski. Bułkę moczymy w mleku, wyciskamy i dodajemy do mięsa.   Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę lekko solimy i dusimy na patelni. Połowę dodajemy

ChilliJemy
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 203

ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa.  Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Gołąbki z mięsem i kaszą 240

jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać mięso

Gosia gotuje
Bigos cygański 4049

kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.Podawać gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową.Dla zapewnienia jak najlepszego smaku

Gospodyni Miejska
marynowana biodrówka na obiad... 157

sztuka, jogurt naturalny 180 gram łopatkę natrzeć marynatą z oleju, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, kucharka schować do woreczka do lodówki na całą noc do rondla wlać ze 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso do mięsa dodać ćwiartki cebuli i podsmażać dolać wodę i dodać pomidor pokrojony - pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pod koniec zdjąć

W Mojej Kuchni Lubię
PIECZEŃ Z ŁOPATKI W AROMATYCZNYM SOSIE Z WARZYW I CZERWONEJ CEBULI 255

czasie łopatkę obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do garnka (patelni) po smażonym mięsu wrzucamy pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy całość 5 minut. Mięso wkładamy ponownie do garnka, dodajemy marchewkę, seler naciowy, pietruszkę, czosnek i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem, jeśli mamy). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa

Walijskie Pichcenie
Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 185

bakłażan - 300 g mielonej łopatki - 150 g ulubionego żółtego sera - 2 jajka - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia suszona,cukier - oliwa do smażenia Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwę i szklimy.  Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone w plastry pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy 5 minut.  Zdejmujemy pokrywkę

Cook&Love
Policzki wołowe w sosie winnym 221

Wlewamy ocet balsamiczny i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Gdy ocet wyparuje, wlewamy wino. Gotujemy ok. 10 minut, aż niemal połowa płynu odparuje. Wlewamy wtedy bulion wołowy. Dodajemy przesmażone warzywa z czosnkiem oraz goździki i anyż gwiazdkowy (wystarczy kawałeczek). Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień na mały i częściowo nakrywamy pokrywką. Dusimy przez

Poezja smaku
Zupa gulaszowa 150

Składniki 600 g łopatki lub szynki 20 dag pieczarek 1 duża papryka 1 duża cebula 2- 3 duże ziemniaki Przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, magi, kminek, papryka słodka, papryka chili ) Koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć , zalać wodą, dodać sól, listek i ziele angielskie dusić na wolnym ogniu. Pieczarki umyć pokroić

Darcia w kuchni
Lasagne 150

przepisem. Skład: 800g łopatki wieprzowej  400g makaronu do lasagne 400g pomidorów w puszcze 150g tartej mozzarelli 400ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, majerankiem, oregano, czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i chwilkę dusimy. Sos mięsny mamy gotowy. Teraz

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Stroganow – syty i rozgrzewający 251

mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową) 400g pieczarek 750 ml bulionu 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Stroganow – przepis W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka kebab / gyros z wieprzowiną i ryżem 793

przyprawa kebab/gyros olej 1. Łopatkę drobno siekamy w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanym oleju, podsmażamy wieprzowinę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i paprykę oraz obficie posypujemy przyprawą kebab/gyros. Chwilę smażymy, po czym zalewamy 250ml wody, dusimy do jej odparowania przez

Szefowa kuchni
soczyste kotlety mielone z jabłkiem i śmietaną... 211

rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach tarki, kucharkiem, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie

W Mojej Kuchni Lubię