łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:26/75)

mielone kotlety z pieczarkami w pomidorach z koperkiem... 215

płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w możdzierzu dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki masę dobrze wyrobioną odstawić do lodówki na 30 minut(...)mielone i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie do smaku - woda odparuje i jest dość gęsty sos podawać na obiad z ziemniakami tłuczonymi

W Mojej Kuchni Lubię
Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonymi 136

około 5 – 6 godzin. Co jakiś czas (ale nie częściej niż co godzinę) polewać ją tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Tłuszczu wytworzonego podczas pieczenia nie wylewamy, przyda się do sosów, duszenia... * Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również(...)uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze, a nóż cały

królestwo garów
smaczne kotlety mielone... 191

sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba można kupić zmielone mięso z łopatki = łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach, wsypać opakowanie przyprawy Prymat, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki(...)kleistą masę formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni smażyć rumiane kotlety z obu stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować wodę - kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem i pieczarkami 219

suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby(...)Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej

Na Ciasteczkowych Papierach
Polędwiczka w sosie cydrowym 321

talerz i przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i na resztki masła na patelni wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łopatką, aż powstanie zasmażka i powoli dodajemy cydr, jednocześnie bardzo energicznie mieszając łopatką lub trzepaczką. Dodajemy strumieniem sok jabłkowy, mieszamy, a gdy całość nabierze jednolitej konsystencji i się zagotuje, wlewamy bulion i kremówkę. Przyprawiamy sos musztardą oraz solą i pieprzem. Gdy się ponownie(...)jeśli z mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie (jeśli sos jest rzadki, to dusimy bez przykrycia, jeśli ma odpowiadającą nam konsystencję – pod przykryciem). Gotowe danie posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki. Post Polędwiczka w sosie cydrowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gulasz 200

Składniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty paprykowej z tubki sól, pieprz, papryka Mięso podsmażyć na smalcu. Delikatnie przyrumienić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki(...)Pokrojone warzywa wrzucić do mięsa i cebuli. Dusić. Jak mięso i warzywa będą odpowiedniej miękkości dodać pomidory w puszce i pastę paprykową. Długo dusić. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Łopatka w sosie musztardowym 192

robi się samo. Na koniec wystarczy tylko ogarnąć sos i można nakładać obiad na talerze :) Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " O kuchni z uczuciem ") ok. 1 kg łopatki wieprzowej sól i pieprz 1 szklanka wody 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu   Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu aż zrobi się miękkie (ok. 30 minut). Gdy woda za bardzo wyparuje uzupełnić ją. Po tym czasie dodać musztardę i sos sojowy. Wymieszać. W miseczce rozrobić mąkę

Simply Food
Papryka faszerowana mięsem 165

kuchni Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad(...)zimę pasta z czerwonej papryki dla leniwych konserwowe papryczki chili pieczona papryka jajecznica z czerwoną papryką Papryka faszerowana mięsem Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 500 g mielonego mięsa  z indyka 4 łyżki suchego ryżu 2 cebule 7 papryk olej do smażenia sól pieprz 1/2  łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz wołowy 172

wołowiny z łopatki 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżka sproszkowanych grzybków 1 puszka czerwonej fasoli smalec do smażenia sól pieprz chili majeranek hyzop estragon 1 łyżka mąki Wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy cebulę , czosnek. Wkładamy łyżkę smalcu i smażymy aż odparuje cały płyn i wołowina lekko się przyrumieni, podlewamy wodą ok 0,5 l dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchewkę, grzybki i przyprawy bez soli. Przykrywamy i dusimy gulasz aż do miękkości, w razie potrzeby dodajemy wody, pod koniec dodajemy fasolę i zagęszczamy odrobiną mąki

Gotowanie jest łatwe
Sajgonki z mięsem mielonym 144

Chrupiące, mięsne...czegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P Składniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy. Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie

R'n'G Kitchen
Gulasz mięsny z czarną fasolą. 175

płatka! Zapraszam! Dodam, że czarną fasolę jadłam pierwszy raz i zapewne nie ostatni. A fasolę można kupić w sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag czarnej fasoli Skworcu 40 dag łopatki wieprzowej sól, pieprz, słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kilka łyżek oleju 1 mała cebula   Przygotowanie; Groch namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia(...)kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy dalej do zrumienienia. Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około 40 min. na małym ogniu. Kiedy mięso i groch będą miękkie  dolewamy sos sojowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Produkty

Radość kipiąca uśmiechem.
Bitki wieprzowe 155

godziny 4 składniki: 400 g łopatki wieprzowej bez kości 1 duża marchewka 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona papryka wykonanie: Łopatkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące. Na rozgrzanym oleju smażyć na dużym ogniu mięso z każdej strony po około 1,5 minuty. Następnie przełożyć wszystkie kawałki(...)zakryła mięso. Na rozgrzanej patelni, pozostałej po mięsie, udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ją do garnka z bitkami. Bitki doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą, czerwoną papryką. Dusić około 2 godzin pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około godzinie duszenia, dodać marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Gwarantuję, że ten prosty przepis pozwoli Wam na przygotowanie mięsa, które rozpływa

Ania i Marcin gotują
pulpeciki wieprzowe 127

Pulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku(...)posiekany tymianek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle, dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.  Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha

królestwo garów
Pasztet domowy pieczony w boczku 259

razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę. Przyprawy (listki laurowe, ziele i pieprz) gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Po tym czasie powinno zostać 1/2 szklanki wywaru. Mięso dokładnie umyć i pokroić(...)Włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw (taka ilość wystarczy, ponieważ podczas duszenia z mięsa wydzieli się dodatkowa ilość wody). Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania

Świat Domowej Kuchni
Cymes nie cymes 232

brane dokładki. Dodam, że jest daniem bardzo prostym, tanim i smacznym, warunek - trzeba lubić marchewkę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2 kg marchewki 1/2 kg chudego mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka) mała cebula garść posiekanej natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła lub oleju (opcjonalnie)  pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso(...)Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać litr wody, zagotować. Włożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut.  Następnie dodać cebulę, marchew i ziemniaki oraz masło. Dusić pod przykryciem, aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie i zaczną częściowo się rozpadać (całkowicie

Kuchcik gotuje