łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:15/75)

Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 120

zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem całość jeszcze kilka minutek

Dziś Ja gotuje
Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 132

zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem całość jeszcze kilka minutek

Dziś Ja gotuje
Bitki w warzywach 185

lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim plastry łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie

Bon appetit mon amie
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 180

zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy na gorący tłuszcz i solimy. Dusimy, co pewien czas mieszając, do chwili, gdy mięso będzie miękkie. Wtedy

Smakowy Raj
Lazania po bolońsku 157

serem. Składniki :* płaty makaronu * puszka pomidorów * pół kilogram mielonej łopatki* cebula* czosnek* oliwa * ulubione zioła i przyprawy* ser żółty Przygotowanie :Makaron obgotować w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. W naczyniu do zapiekania układać

Magiczne Życie Marty
Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie. 274

pulpety duszone w młodej kapuście to typowe, lekkie wiosenne danie. Bardzo lubię młodą kapustę podaną z delikatnymi kotlecikami mielonymi. Dziś postanowiłam zgrać te składniki  i nie żałuję, smaki doskonale sie połączyły i wyszedł wyśmienity obiad. Do tego tylko młode ziemniaczki i zadowolenie rodzinki gwarantowane :) Polecam. Składniki Na pulpety - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowej(...)patelni i odstawiam w ciepłe miejsce. Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję do niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej wody. Mieszam.Kiedy kapustka jest już na wpół miękka dodaję do niej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, na wierzchu

Kuchnia z widokiem na ogród
Królik duszony w śmietanie 178

duszony w śmietanie wcale nie jest skomplikowany. Warto się przekonać, że choć jest to danie przygotowywane najczęściej na Wielkanoc, to warto by częściej gościło na naszych stołach. Dla mnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo(...)dodać jeszcze majeranek w gałązkach. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 40-50 minut). Mięso wyłożyć. Kilka łyżek powstałego sosu wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać powoli do brytfanny mieszając. Podgotować mieszając (na małym ogniu, żeby sos się nie przypalił), doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, opcjonalnie także sokiem z cytryny. Królik duszony w śmietanie świetnie smakuje

Pociąg Do Kuchni
Placki ziemniaczane z gulaszem. 192

pieprz, olej do smażenia.  Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Dodać vegetę, pieprz i paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Najlepiej patelnię (na, której było smażone mięso)zalać gorącą, przegotowaną wodą i wlać ją do garnka. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie spróbować wodę

W kuchni u Moniki
Szaszłyki z mięsa na grilla. Kociołek z ziemniaczkami! 196

boczku i gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni! Polecam! Duszone ziemniaczki, często nazywane "kociołkiem", od sposobu ich przygotowania, uwielbiają chyba wszyscy. Młode ziemniaczki duszone na maśle, z dodatkiem czosnku i cebulki, aromatycznych pieczarek. Wszystko oprószone solą morską i świeżym oregano. Super pomysł na weekendowy obiad! SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI ALA KOCIOŁEK(...)pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki

SMYKWKUCHNI
Karkówka duszona z kapustą 135

Karkówka duszona z kapustą to danie jednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj . Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was. Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej(...)grubych oczkach, wędzoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlać do całości 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Zagotować chwilę. karkówka duszona z kapustą

O kuchni z uczuciem
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 172

mlekiem wg Nigelli. A oto kolejny hit!!! I nawet nie o same klopsy tu chodzi bo właściwie mogło by ich tutaj nie być.  Sos w jakim się duszą jest po prostu obłędnie pyszny! mnogość składników a tym samym smaków sprawie, że przy każdej łyżce danie smakuje inaczej, jeszcze lepiej. "Ekonomia gastronomia", to z niej pochodzi przepis.  I choć(...)ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, obrana i posiekana szczypta płatków chili 100 ml czerwonego wina 1/2 porcji TEGO sosu puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki wędzonej papryki 800 g łopatki wieprzowej, zmielonej po 1 łyżeczce nasion kopru włoskiego i kuminu 100 g chorizo 1 puszka białej fasolki, odcedzona Do dużego garnka wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy a następnie wrzucamy koper, marchewkę, paprykę, czosnek

Dzieje kuchennej Wiewióry
gulasz z maślakami ... 168

łoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem do miękkości mięsasoli czy kucharka dodać dopiero

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti bolońskie 164

Napoli z bazylią, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka bazylii otartej, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1 makaron spaghetti 50 cm.Przygotowanie:  Mięso mielone podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i dusimy ok. 10 minut. Następnie wlewamy sos bolognese i napoli. Doprawiamy

Aga w kuchni
Marchewka faszerowana jagnięciną 147

smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, rozdrabiając łopatką. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawę siedem smaków, smażyć przez kilka minut aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, kmin rzymski i cynamon i smażyć przez kolejne kilka minut. Wlać około 200ml wrzącej wody, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić, mieszając od czasu do czasu, przez około 20 minut

Codzienne Gotowanie
Kotlety z mięsa mielonego z papryką i żółtym serem 167

Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na rumiany kolor . Paprykę wydrążam, płuczę i drobno kroję . Dodaję do cebulki i chwilkę duszę . Odstawiam do ostygnięcia. Ser trę na tarce o średnich

Domowa Kuchnia u Mamy
Zupa porowa z mięsem 186

olej vegeta Wykonanie: 1.  Mięso z łopatki zmielić maszynką do mielenia. 2.  Pory dokładnie umyć, białą część pokroić w krążki, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Serek topiony pokroić w grubszą kostkę. 3.  Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i mięso mielone, następnie dodać pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety z mięsa mielonego z papryką i żółtym serem 216

Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na rumiany kolor . Paprykę wydrążam, płuczę i drobno kroję . Dodaję do cebulki i chwilkę duszę . Odstawiam do ostygnięcia. Ser trę na tarce o średnich

Domowa Kuchnia u Mamy
Bitki wieprzowe z szynki 302

białe wino (jeśli nie używamy zastępujemy wodą) i łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez

Poezja smaku
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 199

średnią kostkę, obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz węgierski 197

łyżka czerwonej papryki szczypta ostrej papryki Sposób przygotowania: Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju z lyżką papryki słodkiej i szczyptą papryki ostrej. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso zarumieni się. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Paprykę pokroić

na moim stole...
Tradycyjna klasyka na święta w pasztet domowy wg Mamy Hani zaklęta 130

pręga, udziec) do 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) ok. 40 dag chudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 ziarna jałowca imbir mielony 1 szt gałki muszkatołowej Przygotowanie: Umyte mięso dusimy w bardzo małej ilości wody wraz z przyprawami (pieprz

Kuchnia po mojemu
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 189

miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"składniki1 kg wołowiny (u mnie łopatka)4 łyżki masła lub oliwy500 g młodej drobnej cebuli10 ząbków

Stare Gary
gulasz z kurkami... 167

gulaszowe, obsypac mąką pszenną na gorący smalec wsypać łopatkę i podsmażyć, wsypać umyte kurki i podsmażać z 15 minut mieszając co jakiś czas pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kiedy mięso będzie już dobre dodać

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania