natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P Składniki 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 cebula 1 mały seler 3/4 otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek mąki olej do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietany(...)pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do całości i mieszamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenzupa, a gulasz Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka(...)Rozgrzewamy olej w dość wysokiej patelni, dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy ketchup pomidorowy, chwilkę przesmażamy, wlewamy ok. 250 ml wody i dusimy ok. 30 minut aż woda odparuje (jeśli mięso jest jeszcze twardawe uzupełniamy wrzącą wodę i dusimy dalej). Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę, ziemniaki i gotujemy na małym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój ulubiony obiad Składniki - 4 cukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki - kilka(...)oleju wrzucić pokrojoną cebulkę smażyć aż się zeszkli dodać mięso podsmażyć mięso - Dodać posiekane świeże zioła miąższ z cukinii i słoik pomidorów starty czosnek dusić wszystko razem doprawić mieszanką przypraw do dań chińskich solą i pieprzem smażyć do odparowania wody - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć
W królestwie smaków Beatymojego męża i oczywiście teściową, która takie oto specjały przyrządzała od zawsze. Są przepyszne, więc polecam każdemu :-) Składniki na kotlety mielone z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!! Polecam jeszcze przepis na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste
Rozpustne gotowanieSkładniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może(...)przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu Cebulę pokroić i przesmażyć, kiełbasę również, paprykę pokroić w paski Gdy mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę
Proste PotrawySpaghetti alla bolognese PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić(...)drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek. Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami. Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem
coolinarnastrefa.blogspot.comwieczorową pora zrobić, dobre, zdjęcie to cud, ale myślę że nie jest najgorzej i zjadliwe są te zdjęcia :D Składniki na 2 osoby: 250 g mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki 1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią) 1 mała puszka mieszanki fasoli czerwonej z kukurydzą (212 ml ) 1 mała czerwona papryka 1 cebula mała 1-2 ząbki czosnku(...)czosnek, następnie dodajemy, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy. 3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy puszkę pomidorów, oraz przyprawy, całość dusimy z 10 minut. 4. Po tym czasie dodajemy kukurydzę wraz fasolą czerwoną, doprawiamy do smaku i przesmażamy do zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti
Gotowanie...to proste !Zupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli, tymianek(...)Wrzucam mięso do garnka. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę, duszę pod przykryciem razem z cebulą. Gdy papryka będzie półtwarda dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i duszę jeszcze 5 minut. Przerzucam warzywa do garnka. Gotuję wszystko na małym ogniu
Cook&Lovepomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku(...)obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy godzinę. Gdy sos jest gotowy, w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron odcedzamy i przekładamy do sosu. Całość mieszamy i chwilkę razem podgrzewamy. Makaron
Smak mojego domudużej patelni - musi być pokaźnych rozmiarów, żeby zmieścić całość potrawki - rozgrzać łyżkę oleju. Na gorący olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, do zarumienienia na złoto. Zdjąć z patelni na talerz i odstawić na bok. W międzyczasie ugotować w małym garnku z posolonym wrzątkiem na półtwardo pokrojoną fasolkę szparagową. Odcedzić i zostawić chwilowo(...)ugotowaną na półtwardo fasolkę szparagową oraz usmażonego kurczaka i dolać sok pomidorowy. Dołożyć przyprawy, łyżkę Sosu kebab-gyros ostry od Folwark i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Dusić całość na małym ogniu ok 15 minut bez przykrycia, aby nadmiar płynu wyparował i zrobił się gęsty sosik. Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem. Smacznego
Grunt to przepis!zawiera makaronu sojowego, ponieważ bardzo trudno było mi go znaleźć... Mimo wszystko, naprawdę polecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula(...)szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby, otarty drobno czosnek oraz świeży imbir, całość dusimy na niewielkim ogniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie
Kuchenna Kontrrewolucyametodzie mięso stanie się dużo bardziej delikatne i soczyste, a cały smak pozostanie w środku mięsa. Składniki które potrzebujemy do przygotowania naszej roladki : 500 g. mielonego mięsa z łopatki 50 g. pomidorów suszonych czosnek granulowany sól pieprz świeży tymianek Mięso mieszamy ze wszystkimi drobno posiekanymi składnikami, a następnie rozkładamy na rozwiniętej folii spożywczej. i rolujemy tak aby całe mięso stworzyło(...)śmietany 200 ml. bulionu warzywnego 50 g. parmezanu Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości. Przed wydaniem całości roladki podsmażamy na masełku. Oczywiście bez folii ; ). Najlepsze w tym wszystkim jest to że obiad dla 4 osób jestemy w stanie przygotować za mniej
Full Smakuskładniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego(...)oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe.W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną paprykę na większe paski, ostrą papryczkę w drobne paseczki, szczypior drobno
Mix smakuulubionych dań. Ponieważ mój Maksio ostatnio kręci nosem na większość mięsnych posiłków postanowiłam sama zrobić takie pulpety. To był strzał w dziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki, z udźca indyka) 1 jajko 1 cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek(...)bułce bądź mące. Obsmażamy z każdej strony. Niestety - przez żółty ser klopsy mogą się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki. Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z ulubionymi dodatkami
Kuchnia po mojemuoczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo namawiam, ponieważ zupka jest wspaniała i bardzo pyszna. No to zaczynamy: SKŁADNIKI -500g mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka) -0,5 główki kapusty -2 cebule -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku(...)pokrojoną cebulkę, smażymy. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, kapustę kroimy na małe kawałki, mięso mielimy. Do podsmażonej cebulki dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę. Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę na małym ogniu. Następnie dodajemy wodę. I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku