kuchni u mamy :) Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki. Trzeba to jakoś ugryźć ;) Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju(...)delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie
Jemy PijemySKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1 szklanka ciepłej wody,2 łyżeczki słodkiej papryki,3 kuleczki ziela angielskiego,2 liścia laurowe, sól,pieprz. Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy(...)lepiej smakuje :) Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu. odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy
Aga w kuchnifajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy. Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona łopatka sól,pieprz, mąką do obtaczania pulpetów olej do smażenia 4 mięsiste pomidory 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka zielona pół puszki ananasów+ sok 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)octem. * Do mięsa dodać sól,pieprz, formować kuleczki, obtoczyć w macę, obsmażyć na rumiano na oleju. Kiedy pulpeciki się zezłocą, zlać olej z patelni, dodać sos słodko kwaśny, Dusić razem ok 10 minut. Podawać z ziemniaczkami
Z Majeczką w kuchniskładniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)podsmażonego mięsa dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą, ok. 1/2 szklanki, dodać kostkę bulionową, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 20 minW tym czasie oczyścić paprykę z nasion i pokroić w paseczki, a ostrą papryczkę w drobne paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona
Mix smakuGulasz z woka? Czemu nie! Składniki: 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki) 2 marchewki 15 dag groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 1 gałązka rozmarynu 3 gałązki mięty sól pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy(...)Dodajemy obtoczone mięso i obsmażamy. Wlewamy niewielką ilość wody i odskrobujemy to co nam przywarło, jeśli tak jak mi nic nie przywarło dolewamy tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy 10 minut. Dodajemy marchewkę, groszek, posiekany rozmaryn i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulasz podałam z puree ziemniaczanym, które ułożyłam przy
Blondynka Gotujesmakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam! Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz(...)rumiano z każdej strony *** ***Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką i wszystko razem jeszcze przez chwilkę smażymy *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie
Blog z Apetytemzero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego 1 puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki(...)może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone
Ze smakiem bez glutenumięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam do wyboru gotującym
Gotowanie jest łatwenajbardziej łopatka lub mięso wołowo-wieprzowe,wtedy są one idealnie wilgotne.Dbam również o to by je urozmaicić choćby właśnie przez dodanie pieczarek.Pychotka. Składniki: 50dag mielonego mięsa(u mnie łopatka) ok 30 dag pieczarek 1 jajko 1 cebula kula mozzarelli sól,pieprz czubryca czerwona bułka tarta Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę,którą najlepiej przecisnąć przez maszynkę do mielenia(...)wysypujemy na talerz i dokładnie panierujemy mięsko.Patelnie mocno rozgrzewamy,wlewamy olej i gdy jest gorący smażymy kotlety na rumiano z obu stron,następnie jeszcze ok 3-4 min dusimy na wolnym ogniu by w środku ładnie doszły.Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik
Niespełnione zdolności kulinarneSmak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy(...)formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym
Pyry na Gazpożywna. Ponadto jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Takie danie jest idealne na chłodne jesienne dni. Polecam :) Składniki: 800 gram łopatki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 duże cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 5-6 ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Następnie dodać cebulę, gdy lekko się zeszkli dodać papryki. Całość chwilę przesmażyć, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1 L wody i zagotować. Dusić ok 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchewkę oraz pomidory. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać fasolę, koncentrat pomidorowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , gotować jeszcze
magiczna kuchnia Kasiszałwii. Przemieszać i podsmażać przez chwilkę czyli ok. 1-2 minut. Po tym czasie dodać creme fraiche, zamieszać, doprawić sola i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 5 minut. Wymieszać w 1/2 szklanki zimnej wody mąkę i wlać ją do kurek w śmietanie mieszając by równomiernie się rozprowadziła i nie powstały w sosie grudki. Teraz(...)powstał ok. 1 cm placek. Posypać go ok. częścią ziaren słonecznika. Smażyć placek na średnim ogniu do czasu aż zauważymy, że ranty placka stały się ciemno bursztynowe. Szeroką łopatką przewrócić placek na drugą stronę. Będzie to małe wyzwanie by placka nie przerwać w trakcie przewracania, bo placek po cygańsku w środku dzięki swojej grubości powinien pozostać jędrny a nie spieczony
Sztuka gotowania w/g Samiryprawdziwa polska zupa bez marchewki to nie zupa! No, chyba że robiłabym zupę z jakiegoś wymyślnego przepisu... Ale to inna bajka :) Składniki na zupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej lub pomieszane oba 2 papryki 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory lub pomidory z puszki ok. 400 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka(...)mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy wody (około 0,5 l) do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (lub wrzucamy kostkę albo łyżkę gotowej mieszanki do gulaszu) i dusimy do miękkości, minimum 1,5 godziny. Oczywiście w międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wygotowała się, Jeśli tak, to dolewamy znowu. Zwykle dolewam szklankę wody co pół godziny
dobra gospodyni dom wesołym czyniplastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce(...)rozgrzać tłuszcz, przysmażyć pieczarki z cebula, 1 ząbkiem czosnku i papryką, doprawić do smaku i odparować. Na plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem. W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem. Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki
Gotowanie jest łatweSkładniki: 70 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki(...)się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie
O kuchni z uczuciem