łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:42/75)

Gulasz/sos myśliwski 265

smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz(...)rumiano z każdej strony *** ***Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką i wszystko razem jeszcze przez chwilkę smażymy *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie

Blog z Apetytem
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 134

zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego 1 puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki(...)może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z fasolką szparagową 144

mięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam do wyboru gotującym

Gotowanie jest łatwe
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 139

najbardziej łopatka lub mięso wołowo-wieprzowe,wtedy są one idealnie wilgotne.Dbam również o to by je urozmaicić choćby właśnie przez dodanie pieczarek.Pychotka. Składniki: 50dag mielonego mięsa(u mnie łopatka) ok 30 dag pieczarek 1 jajko 1 cebula kula mozzarelli sól,pieprz czubryca czerwona  bułka tarta    Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę,którą najlepiej przecisnąć przez maszynkę do mielenia(...)wysypujemy na talerz i dokładnie panierujemy mięsko.Patelnie mocno rozgrzewamy,wlewamy olej i gdy jest gorący smażymy kotlety na rumiano z obu stron,następnie jeszcze ok 3-4 min dusimy na wolnym ogniu by w środku ładnie doszły.Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik

Niespełnione zdolności kulinarne
Klopsiki a'la gołąbki 205

Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy(...)formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym

Pyry na Gaz
Chłopski garnek 571

pożywna.   Ponadto jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.  Takie danie jest idealne  na chłodne jesienne dni.   Polecam :) Składniki: 800 gram łopatki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 duże cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 5-6 ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Następnie dodać cebulę, gdy lekko się zeszkli dodać papryki. Całość chwilę przesmażyć, dodać liść laurowy, ziele angielskie,  zalać 1 L wody i  zagotować. Dusić ok 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchewkę oraz pomidory. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać fasolę, koncentrat pomidorowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , gotować jeszcze

magiczna kuchnia Kasi
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią 255

szałwii. Przemieszać i podsmażać przez chwilkę czyli ok. 1-2 minut. Po tym czasie dodać creme fraiche, zamieszać, doprawić sola i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 5 minut. Wymieszać w 1/2 szklanki zimnej wody mąkę i wlać ją do kurek w śmietanie mieszając by równomiernie się rozprowadziła i nie powstały w sosie grudki. Teraz(...)powstał ok. 1 cm placek. Posypać go ok. częścią ziaren słonecznika. Smażyć placek na średnim ogniu do czasu aż zauważymy, że ranty placka stały się ciemno bursztynowe. Szeroką łopatką przewrócić placek na drugą stronę. Będzie to małe wyzwanie by placka nie przerwać w trakcie przewracania, bo placek po cygańsku w środku dzięki swojej grubości powinien pozostać jędrny a nie spieczony

Sztuka gotowania w/g Samiry
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 272

prawdziwa polska zupa bez marchewki to nie zupa! No, chyba że robiłabym zupę z jakiegoś wymyślnego przepisu... Ale to inna bajka :) Składniki na zupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej lub pomieszane oba 2 papryki 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory lub pomidory z puszki ok. 400 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka(...)mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy wody (około 0,5 l) do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (lub wrzucamy kostkę albo łyżkę gotowej mieszanki do gulaszu) i dusimy do miękkości, minimum 1,5 godziny. Oczywiście w międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wygotowała się, Jeśli tak, to dolewamy znowu. Zwykle dolewam szklankę wody co pół godziny

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Roladki z pieczarkami i pure z batata i dyni 158

plastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce(...)rozgrzać tłuszcz, przysmażyć pieczarki z cebula, 1 ząbkiem czosnku i papryką, doprawić do smaku i odparować. Na plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem. W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem. Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z wieprzowiny. 194

Składniki: 70 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki(...)się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie

O kuchni z uczuciem
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4230

zmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie.Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni.Składniki farszu:- 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe)- 2-3 cebule- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku(...)dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę

Smaczne Zdrowe
Knedle z kaszy jaglanej z mięsnym farszem i sosem grzybowym 147

100g -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru *troszkę oleju do maczania rąk FARSZ -około 200 g mięsa (może być łopatka wieprzowa, schab,karkówka) -1 cebula -1 duży ząbek czosnku -1 marchew -trochę wegety -troszkę maggi do smaku -pieprz *można dodać troszkę ugotowanego ryżu, mi akurat zostało z obiadu z dnia(...)łyżkami mleka. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ciasto jest dość kleiste.  Farsz Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do garnka, dodajemy cebulkę oraz czosnek i dusimy do miękkości.  Następnie studzimy, i mielimy wszystko maszynką do mielenia,  nie pomijamy cebuli i czosnku. Marchew gotujemy do miękkości, i trzemy na tarce, dodajemy do zmielonego mięsa.  Wszystko doprawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placek po cygańsku 259

danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków(...)liściem laurowym i 2 łyżkami oleju. Całość mieszamy i pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy z odrobiną oleju wysoką patelnię lub dostosowany garnek, dusimy mięso w sosie własnym do miękkości. ( mięso umieszczamy w rozgrzanym garnku, mieszamy, sos pojawi się sam, w przypadku gdy mięso zbyt bardzo zaczyna przywierać możemy dolać trochę wody ). Gdy mięso będzie

Smaki Ewy
Pikantna zupa gulaszowa 151

gulaszowego mięsa wołowego (u mnie tym razem łopatka wieprzowa - nie narzekam, świetnie się sprawdziła, a sporo tańsza ;) ) 4 pomidory 2 strąki czerwonej papryki 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3 ząbki czosnku papryka ostra i słodka w proszku warzywna przyprawa uniwersalna, ew. kostki rosołowe pieprz, sól suszona bazylia tłuszcz do smażenia 5 listków laurowych, ok. 10 ziaren ziela angielskiego Mięso kroimy(...)pokrojone w piórka cebule, zmiażdżony czosnek i mieszając przesmażamy jeszcze kilka minut. Łączymy z pokrojonymi w niedużą kostkę pomidorami, posypujemy łyżką suszonej bazylii, dwiema papryki słodkiej i ostrej i dusimy przez chwilę. Całość warzywno-mięsną przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła mięso i jeszcze drugie tyle; dorzucamy ziele i listki laurowe. Zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą warzywną lub kostkami

Kuchenna Kontrrewolucya
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami 191

się da. Polecam cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. Do farszu wykorzystałam cebulę, marchew, paprykę, pomidory. składniki: 2 cukinie po ok 700 g 450 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 średnia papryka 500 g pomidorów sól,pieprz oregano garść posiekanej natki pietruszki olej do smażenia starty ser żółty do posypania Cukinie dokładnie umyć(...)pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną. Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną paprykę i dalej dusić aż farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem

Monia miesza i gotuje
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 208

się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek  1 łyżka mąki  2-3 łyżki oleju  1 laskę cynamonu 5-7 goździków  3 liście laurowe(...)liście laurowe, utłuczoną laskę cynamonu, goździki. Patelnie, na której smażyliśmy mięso, zalewamy wodą, wymieszamy z pozostałościami od smażenia i zalewamy tym nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania