lody - 12901 przepisów (strona:517/861)

Tarta jabłkowa 151

tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g cukru

Pyry na Gaz
DESER Z KIWI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 213

osób 8 dojrzałych kiwi 1 limonka 80 g cukru 50 g gorzkiej czekolady   Na mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 15 cl śmietany kremówki 1 kostka lodu   Kiwi obierz i zmiksuj. Do uzyskanego purée z kiwi dodaj cukier i sok z limonki, dobrze wymieszaj i odstaw do schłodzenia. Przygotuj mus z białej czekolady: Rozpuść w kąpieli(...)wodnej lub w mikrofalówce połamaną na kawałki białą czekoladę z 4 łyżkami wody. Do mocno schłodzonej śmietany* dodaj kostkę lodu i ubijaj na sztywno, dodając do niej stopniowo rozpuszczoną białą czekoladę, i delikatnie mieszając. Wstaw do lodówki, i przykryj miseczkę folią żywnościową do momentu serwowania. Wlej purée z kiwi do szklaneczek lub pucharków. Nałóż na wierzch mus czekoladowo-śmietankowy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szparagowe risotto 271

Przygotowanie: Odłam zdrewniałe końcówki (zachowaj do przygotowania wywaru).  W rondlu zagotuj wodę z dodatkiem cukru, szczypty soli i pieprzu. Włóż czubki, gotuj 3 minuty, przełóż do wody z lodem, odsącz na sicie. Następnie do gotującej się wody włóż pokrojone na mniejsze kawałki łodygi, gotuj 5 minut, przełóż do wody z lodem, odsącz na sicie, połowę zmiksuj na pure

SzczyptaSmaQ
Szarlotka - zwiastun jesieni oraz sposób na jabłka w słoiku na zimę 206

trochę spłaszczam. Posypuję całość łyżką cukru. 4. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach - aż będzie rumiana kratka:) 5. Nie wiem dlaczego, ale gorąca szarlotka najlepiej smakuje z porcją lodów!    SMACZNEGO!!! O! A w takie słoiki pakuję jabłka na szarlotkę. A dżemik jabłkowy robi się bardzo prosto. Obieram jabłka, kroję na kawałki, następnie wrzucam na patelnię

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Orzeźwiający koktajl z awokado 339

sport. Składniki: 1 średni dojrzały banan 1 dojrzałe avocado 1 limonka 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka 2 łyżki młodego zmielonego jęczmienia zielonego 1 łyżka miodu lub ksylitolu lód (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Awokado obieram ze skórki i wyciągam pestkę, kroję na mniejsze kawałki. Banana także obieram i kroję na mniejsze części. Produkty te umieszczam w pojemniku i blenduję(...)ciemnieje). Wsypuję dwie łyżki zielonego jęczmienia. Dodaję miód lub ksylitol, jogurt naturalny i mleko. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Podaję w wysokich szklankach (w upalne dni z z kostkami lodu) i plastrem limonki

Ale Proste
SZPARAGI W TEMPURZE 238

szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli 15 cl lodowatej wody Kilka kostek lodu Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut(...)konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj. W tak przygotowanym cieście zanurzaj szparagi, po czym smaż je na rozgrzanym (do około 160° C) oleju, we frytkownicy, woku lub na patelni o grubym dnie. Smaż przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i pianką 259

zetrzeć bądź rozkruszyć palcami zmrożoną część ciasta. Ciasto piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Można ciasto podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Smoothie/mus z awokado, bananem i kiwi - bez cukru 160

smoothie jest tak kremowe, że właściwie można powiedzieć, że jest jak mus. Jeśli nie dodamy wody otrzymamy mus, jeśli dodamy wodę lub kostki lodu powstanie nam smoothie. Bardzo polecam - smakowało wszystkim domownikom. Nie trzeba go słodzić dzięki użyciu bananów. Polecam także dla maluszków.  Dla kogo: dla szukających fit przepisów dla mających ochotę na wyjątkowo kremowy napój dla lubiących zdrowe(...)kiwi woda (wg uznania) Wykonanie tradycyjne: Banany, awokado i kiwi obrać. Z awokado usunąć pestkę i wrzucić wszystko do misy blendera. Zmiksować na gładką masę. Dodać tyle wody/kostek lodu ile chcemy. Z przepisu otrzymamy 2 duże lub 3 małe porcje smoothie.   Wykonanie z Thermomixem:  Banany, awokado i kiwi obrać. Z awokado usunąć pestkę i wrzucić wszystko do naczynia

Mania Wypiekania
Najprostsze trójkolorowe, owocowe lody 203

Składniki: ( 12 lodów, ale to zależy od wielkości pojemniczków) 200g truskawek, 2 x kiwi, 2 x mango, cukier (opcjonalnie). Kiwi i mango muszą być dobrze dojrzałe. Przygotowanie:  Smacznego

W kuchni u Moniki
Stovit naturalnie owocowe - relacja z testowania 254

nieprzesłodzone". I tutaj muszę się z nim zgodzić, bo wszystkie te dżemy nie są prze sadnie słodkie i idealnie nadaję się do różnych kuchenny ch zastosowań: placuszków, naleśników, gofrów , lodów i wszelkich innych pyszności. Za mną ch odz ą jeszcze francuskie, kruche ciasteczka z owocami leśnymi i pewnie lada dzień upiekę

Cynamonowe szczęście
Likier jajeczny - ajerkoniak, czyli popularny Advocaat 324

własnym przepisem. Skorzystałem więc z jakiegoś przepisu znalezionego w internecie. I to był błąd... Zawsze wiedziałem, że korzystanie z blogów, których się nie zna to stąpanie po kruchym lodzie. Byłem tak przeziębiony, że nie miałem siły myśleć, I nie zorientowałem się, że przepis jest kompletnie do kitu. Ajerkoniak wyszedł mocny jak cholera, czuć było jedynie wódę, nic więcej

Marder&Marder Manufacture
pyszne naleśniki z naturalnie owocowymi dżemami Stovit na obiad... 166

smaki: wiśnia, cztery owoce i owoce lasu, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na ciasto naleśnikowe wszystkie składniki mikserem dokładnie zmiksować, odstawić na 40 minut, na patelni naleśnikarce

W Mojej Kuchni Lubię
Solony karmel (Sauce caramel au beurre salé) 249

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Solony karmel to doskonały dodatek do naleśników, lodów - czy prażonych owoców. Można nim przekładać wafle tortowe lub rożne ciasta/ciasteczka. Smakuje tak pysznie, że podjadanie go prosto ze słoiczka jest nieuniknione! 200g cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16g) 50 ml wody 200 ml śmietanki 30% 100g masła 1/2 łyżeczki soli Cukry połączyć z wodą

Di gotuje
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 149

sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO  to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym

breakfast of dreams
Pisane szkarłatem (Inni #1) - Anne Bishop 196

Bishop zbudowała fascynujący, niby ludzki, ale także zamieszkiwany przez zmiennokształtnych (Wilki, Jastrzębie, Wrony czy Niedźwiedzie ), wampiry oraz inne stworzenia świat pełen zaskakujących wydarzeń.   Zauroczyła mnie dziewczynka tańcząca na lodzie odziana w lekkie szaty w kolorze białym. To Zima. Bishop wprowadziła do powieści postaci Pór Roku oraz Żywiołów. Według mnie pomysł genialny. Nie spotkałam się z podobną propozycją

Tetiisheri