kawałku przez weekend. Na więcej nie miałam ochoty. Z tego też powodu przygotowanie serniczka polecam jedynie wtedy, gdy będziecie mieli kogo nim obczęstować;) Spód: 270-300 g ciasteczek digestive w czekoladzie 90-100 g masła 1 łyżka kakao Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 250 g drobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki(...)łyżki kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Co jakiś czas obracamy naczynie, by śliwki równomiernie chłonęły alkohol. Ciasteczka mielimy na drobno. Dodajemy do nich 1 łyżkę kakao, mieszamy. Masło roztapiamy, a gdy ostygnie, dodajemy do ciasteczek. Całość mieszamy. Gotową masą wykładamy dno tortownicy (24cm, wyłożonej na dnie papierem
Smaki Na TalerzuDwukolorowe ciasteczka o kształcie laski Świętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować
Kuchnia MagdaLenyPrzyznajcie sami, że prezentowane ciasteczka wyglądają nietuzinkowo! Co prawda ich wykonanie wymaga odrobinę czasu oraz cierpliwości (sama nie wiem skąd u siebie jeszcze znalazłam te obie rzeczy, choć mogłam bardziej się starać), ale efekt końcowy sprawia, że można być z siebie dumnym. Poza tym, że cieszą oko to są naprawdę przepyszne! (Aj, szkoda je jeść, ale ten zapach i smak(...)każdego prostokąta ostrożnie odciąć rogi i wszystkie - z minimum 1 cm odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość schłodzić w lodówce około 20 minut. Następnie w każdym ciasteczku - na górze zrobić dziurkę, przez którą później powinna przejść nitka lub ozdobny sznureczek. (Ja w tym celu użyłam patyczka do szaszłyka.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut
Di gotujeSamodzielnie wykonane kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Te, na które Was dziś zapraszam można wykonać z mąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego. Składniki w temperaturze pokojowej ciasto: 550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną) 180 g słodziwa(...)Można je także wyrobić przy użyciu miksera planetarnego. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawamy z niego okrągłe ciastka, a w połowie z nich – mniejsze kształty. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C do zrumienienia (ok. 20 minut). Po ostudzeniu smarujemy ciasteczka marmoladą i składamy po dwa, biorąc jedno ciastko pełne, a jedno z wykrojonym środkiem
Kucharzycaczasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami. Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz zdrowszym słodzidłem i użyjesz domowego dżemu to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni! Składniki (na 2 blachy): 2 jajka 50 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki maku 200 g gęstego dżemu(...)wyciskać porcje ciasta zachowując odstępy. Przed pieczeniem posypać ziarenkami maku piec 10 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia dżem wymieszać z bułką tartą lub pokruszonymi biszkopcikami (lub innymi ciasteczkami) do odpowiedniej konsystencji. Zbyt rzadki będzie po prostu wypływał przy złożeniu przekładać ciasteczka dżemem i połączyć w pary
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki (na ok. 16 ciasteczek) - 1/4 kostki masła (ok. 50 g), - 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu (ok. 50 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mąki Graham (ok. 65 g), - łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 jajko (ok. 50 g), - 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (zwykłych, nie błyskawicznych) (ok. 165 g), - pół szklanki wiórków kokosowych(...)pół szklanki suszonej żurawiny (ok. 70 g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem lub ksylitolem. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w malakserze. 3. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (po ok. 5 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzechować w lodówce, jeśli nie skończycie lukrowania za jednym razem :) Po wskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania . Pierniki z tego przepisu przechowuje się jak kruche ciasteczka, tzn. czekamy aż ostygną, przekładamy do słoika lub puszki, czekamy na święta ;) Pierniki będą tak samo dobre zrobione dzień przed Bożym Narodzeniem, jak zrobione miesiąc wcześniej. Z podanych proporcji wychodzi
CiastkozercyCiastka Oponki - kuchnia podkarpacka Nie pierwszy raz zapraszam Was na ciastka krucho-drożdżowe według regionalnego podkarpackiego przepisu, jednak takiej wersji jeszcze nie było. Okrągłe ciasteczka z dziurką, posypane cukrem i siekanymi orzechami. Delikatne, kruche, jak z najlepszej cukierni. Przepis zawiera proporcje aż na 80 sztuk ciastek, ale wierzcie mi, znikną :) Przepis pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich(...)minut. Ciastka Oponki - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie tam między innymi przepisy na regionalne ciastka: Amoniaczki z boru Amoniaczki z Krzemienicy Amoniaczki z masą serową Ciasteczka kruche z wody Ciastka jeżyki Ciastka kasztanki Ciastka orzechowe z Kołaczyc Ciastka półkruche z makiem Ciasteczka z marmoladą Kokietki Łódeczki rabarbarowe Rudnickie kruche babeczki z orzechami Rożki smalcówki z różą
Trzeci talerzKruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina(...)cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami. Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta
Smakołyki Asisłodki koniec dnia i słodki sen polecam ciasteczka z sezamem. Taki łatwy przepis a takie smaczne ciastka wychodzą, dlatego chętnie dzielę się nim z Wami i zachęcam do wypróbowania Składniki na około 20-24 sztuki: – 70g mąki pszennej tortowej – 60g miękkiego masła – 120g cukru ( użyłam 100g brązowego) – 1 jajko – 1 op cukru waniliowego ( użyłam(...)ubijać przez 20-30 sekund. Ubijając na małych obrotach dodać mąkę na 3 razy. Odstawić mikser, dodać sezam i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka wykładać łyżeczką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3-4 cm od siebie. Ciastka zwiększą się podczas pieczenia. Piec przez około 8-12 minut, w zależności od rozmiaru. Najlepiej
Smaki ArminePyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła(...)oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Po upieczeniu zdejmować z blach i studzić na kratce. Zimne
Rodzinka w kuchniCiasteczka makowe z kremem cytrynowym(...)Nóż firmy AMBITION Delikatne i bardzo kruche ciasteczka do kawy. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto
Kuchnia DanusiCiasteczka są przepyszne i piekłam je już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie oraz prośbę znajomych. Cóż, ich obłędnie cynamonowo-kokosowy zapach z lekko karmelowym posmakiem (to zasługa cukru kokosowego) i rozpływająca się w ustach biała czekolada sprawiają, że nie sposób się nie skusić na jedno, czy nawet trzy ciasteczka. Dodatkowo są przyjemnie kruche, jakby delikatnie piaskowe... Polecam! (około(...)dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec do około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zapieczone i początkowo będą miękkie, lecz po ostygnięciu nabiorą odpowiedniej kruchości
Di gotuje