ciasteczka - 38923 przepisów (strona:515/2595)

SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 238

szklanki, - masło rozpuszczone, pół szklanki, - szpinak świeży rozdrobniony/poszatkowany, 200 gram, - mąka, 2 szklanki (my robiłyśmy bezglutenowy, więc - szklanka mąki owsianej bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki bezglutenowej na ciastka) - cukier waniliowy domowej roboty - nie za dużo, - proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy), 1 łyżeczka DODATKI: - ser mascarpone, - miód, - dżem ŁOWICZ - CZARNY BEZ, - cynamon. WYKONANIE BISZKOPTA: /Przed

Wypisz Wymaluj
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 170

upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów.  Polecam gorąco! Składniki: Na ciasteczkowy spód: 100g herbatników (ja miałam belvita) 70 g rozpuszczonego masła Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele(...)rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki. Czekoladowa pianka: 400 g jogurtu greckiego  150 g czekolady (dowolnie gorzkiej lub mlecznej-najlepiej pół na pół) 300 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody

Walijskie Pichcenie
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 191

Masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie chcesz sięgać po sklepowe ciastka ze składem zbliżonym do tablicy Mendelejewa? Żaden problem! Na ratunek przychodzą pieguski w tej lepszej wersji- naturalnie słodkie, bezglutenowe, a do tego wegańskie. Cóż więcej potrzeba? Wegańskie desery to coś, co ostatnimi czasy najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Z coraz większym zachwytem odkrywam, jak wiele pysznych(...)składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest  amarantus od firmy Fresano( do nabycia tutaj ) , zwany też zbożem XXI wieku, który

peanutbuttermonster
Smażone lody 4932

panierujemy wciskając jak największą ilość okruchów w kulki lodów. I ponownie kulki znów lądują w zamrażarce na 2 godz. Teraz roztrzepujemy jajko i kolejno obtaczamy kulki w jajku i ciastkach (do okruchów ciastek możemy dodać np wiórki kokosowe). I do zamrażarki najlepiej na całą noc. Wlewamy do garnka tyle oleju aby kulki mogły pływać. I bardzo dobrze

Malinowe Pocałunki
Ladyfingers 129

doczekały.  Co jest w tych ciastkach rzeczą bardzo istotną. Nie możemy przebić białek, mąkę należy koniecznie przesiać i bardzo delikatnie wmieszać szpatułką bądź drewnianą łyżką. Gdyż mogą ciastka nam się po prostu rozpłynąć na blaszce. Co oczywiście nie czyni ich mniej smacznymi! Smacznego

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem z nutą zielonej herbaty 135

wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni wciskając(...)lekko, żeby nie odpadały  gotowych ciasteczek. Pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją. Po kilku minutach od wyjęcia blachy przekładamy ciastka na kratkę do wyst udzenia. Z podanych  proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek  SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
Obwarzanki 335

Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie

prawdziwe jedzenie
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 231

gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy(...)mini otwór w opakowaniu, po czym traktujemy je wałkiem, mamy wtedy pewność, że opakowanie nie wybuchnie – można je pokruszyć też w misce za pomocą tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej

Nerds Kitchen
Ciasteczka z marmoladą 205

cukru waniliowego, szczypta soli, marmolada Orzech .     Przygotowanie:    W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukrów, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do maszynki, wyciskającej ciasteczka. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Palcem robimy delikatne wgłębienie na środku każdego ciasteczka i wkładamy troszkę marmolady. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut(...)stopniach. Aby wyszły Wam ciasteczka w kształcie takich kwiatków - należy użyć takiej blaszki do wyciskania jak na zdjęciu

Aga w kuchni
Sernik z musem malinowym 209

razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.  Dosypujemy  mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko.  Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone ciastka i ugniatamy je, żeby utworzyły równą warstwę. Na warstwę z ciastek wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch. Maliny miksujemy wylewamy do garnka dodajemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu

W kuchennym oknie Ewy
Popękane ciasteczka czekoladowe - dla gości, do herbatki, do kawki... 427

Mięciutkie w środku i nie za słodkie. Z pewnością będą jednymi z moich ulubionych :) Ciasteczka inspirowane przepisem ze strony Moje Wypieki.  Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 1 blaszkę ciastek): 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier(...)włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę się spłaszczą, wyrosną i popękają. Pieczemy 12-14 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego

My Culinary Art
Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem 197

Smakowało i o to mi chodziło! Bardzo smaczne, dla miłośników wiórek kokosowych i płatków owsianych - idealne! Nie przepadasz za kokosem? Spróbuj, na pewno zmienisz zdanie! :) Składniki na 25 całych ciastek, czyli 50 połówek: 100 g wiórków kokosowych 130 g mąki pszennej 110 g masła 70 g miodu 1 łyżeczka sody 100 g płatków owsianych 110 g cukru Przygotowanie(...)Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną ogromne. Wyciągamy je z piekarnika, i przekrawamy delikatnie na pół. Odstawiamy do wystygnięcia, aby stwardniały.  Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem

Czarnawisienka
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 494

wosku .Inną, która nie wymaga przygotowań jest wróżba z butami ,ze świeczkami ,obierkami z jabłek i wiele innych bardzo niedorzecznych ,a może nie. Przedstawię teraz kilka  propozycji kulinarnych. Ciasteczka z wróżbą. Ciasteczka z wróżbą, aforyzmem czy" złotą" myślą mogą uatrakcyjnić każde towarzyskie spotkanie. Bawią  (ucząc)się dzieci i dorośli. Nie są to typowe chińskie ciasteczka. Moje robi się(...)połowę,  zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk. Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa. Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat w tym wypadku nie o jedzenie idzie. Jak zabawa, to zabawa. Młotek nie będzie potrzebny. Teksty możemy przedrukować

Kulinarny karnet Christophera
It's cookie time! 251

naprawdę owsiane i nie składają się w 50% z cukru. Podrzucam przepis na korzenne ciasteczka owsiane. Coś dla miłośników cynamonu, do których ja zdecydowanie należę. SKŁADNIKI NA 12 MAŁYCH CIASTEK: 1 banan średniej wielkości 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka miodu siemię lniane sezam cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Banana rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy miód, płatki owsiane(...)Muszę przyznać, że zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski, nie wspominając już o smaku samych ciasteczek. Za nic w świecie nie zamieniłabym ich na pseudo-fit ciastka ze sklepowej półki i Was zachęcam do przyjęcia podobnej postawy.  Zdrowe wcale nie musi być nudne i bez smaku

peanutbuttermonster
Sernik z musem z dyni 206

Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni. Spód: 250 g ciastek maślanych ok 80 g stopionego masła Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią

Czerwień i błękit