Grzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się do pieczenia małych ciasteczek nadziewanych marmoladą. Kruche z wierzchu i lekko puszyste w środku są uwielbiane przez małych i dużych. Nie wymagają wiele pracy, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (wręcz przeciwnie, ciasto trzyma się w lodówce, by rosło dopiero w piekarniku), a w efekcie otrzymujemy ciasteczka(...)cukierni. W kuchni podkarpackiej tego rodzaju ciasteczka przygotowuje się w różnych kształtach. Często są to ruloniki lekko wygięte i ponacinane nożem, lub mają formę trójkątnych ciastek. Tym razem ciastka wycina się okrągłą foremką i składa się na pół, zlepiając jak pierogi. Mimo różnych kształtów wspólny jest dla nich doskonały smak i charakterystyczna cukrowa posypka. Przepis pochodzi z okolic Jarosławia
Trzeci talerztruskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 20 ciasteczek Be-Be Składniki na polewę : 1 gęsta śmietana 18% 3-4 łyżeczki cukru pudru *** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy(...)później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową *** *** Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be *** *** Na ciasteczka wylewamy równomiernie gęstą śmietanę utartą z cukrem pudrem *** *** Odłożoną wcześniej masę truskawkową blendujemy lub miksujemy na gładki krem. Kremem „rysujemy” paseczki na cieście, możemy
Blog z ApetytemCiasteczka serduszka...oczywiście można też zrobić ciasteczka w dowolnym kształcie. 25 dkg mąki 1/2 szkl. cukru 1 jajko 125 g miękkiego masła lub margaryny Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować . Foremką wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec przez około
Moje domowe kucharzeniedzisiaj dla Was pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z mąki orkiszowej z żurawiną. Ciasteczka są kruchutkie mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam do wypróbowania, może upieczecie je na Święta :) Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające , jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój . Pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Może być stosowany przy alergiach, zaburzeniach(...)przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i posiekaną żurawinę, zagniatamy ciasto.Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 4 mm następnie wykrawamy foremką dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, moje ciastka piekły się około 14 minut. Życzę
Sama słodycz i szczypta chiliWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki na ciasteczka: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko. Składniki na dekorację: kolorowe pisaki spożywcze, kolorowa posypka - perełki. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam(...)Stopniowo dodaję mąkę, dokładnie łączę. Ciasto wałkuję, wycinam foremką pisanki. Powtarzam czynność do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około 12 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasteczka dekoruję kolorowymi pisakami i posypką
JejKuchniaminione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie(...)mnie właściwie tego nie doczekały Od siebie dodam jeszcze, że jeśli lubicie mocno słodkie ciacha, warto dosypać kilka łyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu
FitkotPyszne ciasteczka, które przygotujecie w ekspresowym tempie! Pełne mikroelementów i odpowiednie dla wegan. Doskonałe na przegryzkę dla naszych pociech. Składniki: mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki, płatki owsiane 1 i 1,4 szklanki, bakalie 200 g, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek(...)pieczenia, cukier, margarynę i posiekane bakalie. Do moich ciasteczek dodałam orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia
kulinarne odsłony patiKiedyś pokazywałam Wam ciasteczka z gotowanego ryżu - klik , a że ostatnio zostało mi go trochę po obiedzie, więc od razu pomyślałam o ciasteczkach! Wyszły obłędneee, a ich zapach kusił już podczas pieczenia. Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem. W takie ciastko warto wgryźć swoje ząbki, a tym bardziej, że jest zdrowe(...)kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach. (Muszą być delikatnie zarumienione
Di gotujelodówki. 4. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. 5. Kulki wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i je rozpłaszczamy np. za pomocą tuczka. 6. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach C ok. 12 minut (po ok. 6 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę). Maślane ciasteczka są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość(...)odżywcza jednego ciasteczka: Porcja waży: ok. 14 g Energia: 61 ,9 kcal Białko: 0 ,9 g Tłuszcze: 3 ,8 g Węglowodany: 6 ,8 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCiasteczka z dodatkiem żurawiny piekłam już dawno Ale są tak wspaniałe w smaku,że powracam do przepisu często. Mogą być ciasteczkami świątecznymi , ale ja piekę je cały rok z różnych okazji. Polecam! SKŁADNIKI: 150 g masła 3 żółtka 120 g cukru 250 g mąki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny 150 g żurawiny Masło utrzeć z cukrem, dodawać(...)Wsypać mąkę, sól i skórkę z cytryny, na końcu dodać żurawinę. Całość wymieszać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 10 minut. Smacznego
Z Marcepanemsłodycz kruchego ciasta złamana kwaskowatością lemon curd . Samo jedzenie tych wspaniałych kwiatuszków jest niezwykłym doznaniem zarówno smakowym jak i wizualnym . Miałam uciechę podczas pieczenia ciasteczek, ale jeszcze więcej radości sprawiało mi patrzenie na gotowy efekt :) SKŁADNIKI: 250 g mąki 60 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko Masło pokroić w kostkę i zagnieść z mąką(...)wyczuwalna. Foremkę na małe muffinki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować niezbyt cienko ( na ok 2-3 mm), foremką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka. Układać na blaszce kształtując kwiatuszki - lekko wcisnąć do środka robiąc małe wgłębienie. Blachę wstawić do lodówki na ok 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st C , Następnie wyjąć blaszkę
Z Marcepanemosłody mam dla Was bardzo kruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka(...)wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w 170-180 st. C przez 25-30 min. aż będą przyrumienione od spodu. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy
kulinarne odsłony patiOwsiane ciasteczka mocy to niesamowita dawka energii w przepysznym wydaniu! I jeśli mam wybierać między nimi, a gorzką czekoladą – wybiorę ciasteczka 🙂 nie żebym nie lubiła czekolady… Ale czekolady zjem kostkę, może 3 😀 a tych ciastek… Artykuł Owsiane ciasteczka mocy – energetyczne pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikWitajcie :) Nie znam osoby która by nie lubiła ciasteczek piegusek, pyszne, chrupiące z kawałkami czekolady i szybko znikające.Przepis znalazłam w książce Ani Starmach. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 120 g masła 80 g cukru 1 jajko 250 g mąki + do podsypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 100 g pokrojonej w kosteczkę czekolady lub gotowe łezki czekoladowe(...)ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na około 5 mm. Można też odrywać kawałki ciasta i formować kulki lekko je rozpłaszczając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne kruche ciasteczka korzenne. Chrupiące i rozpływające się w ustach, o mocnym aromacie i smaku korzennym. Składniki: 150 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 1/2 łyżeczki cynamonu 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Zaczynamy od wymieszania ze sobą wszystkich składników suchych – mąkę(...)cukier puder przesiewamy, dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przeczytaj cały przepis - Ciasteczka korzenne at AleTorcik
AleTorcik