było w przypadku tych ciasteczek.Ciasteczka upiekłam, wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę do ostygnięcia .Fotkę akurat udało się pstryknąć , no ale później całkiem zapomniałam, a jak przypomniałam to ciasteczek już nie było. 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko szczypta soli Suche składniki(...)włożyć na ok.45 minut do lodówki.S chłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką.Wykrawać ciastka dowolną foremką , układać na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 2 minuty, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec ciastka jeszcze około 8 minut,aż się zarumienią.Upieczone ciasteczka przełożyć
Moje domowe kucharzenieściereczką. Na połowie z wyciętych wcześniej krążków ciasta, nałożyć jabłka (fot.2) . Następnie każdy przykryć drugim krążkiem. Docisnąć krawędzie najpierw palcem a następnie widelcem (fot.3) . Na środku każdego ciasteczka naciąć krzyż (1x1 cm) (fot.4) . Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Ciastka posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka. Piec około 10 minut do momentu, kiedy(...)mini szarlotki nabiorą ładnego, rumianego koloru. Studzić na kratce. Na koniec przygotować lukier. Cukier puder dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody. Wystudzone ciasteczka lekko polukrować. Wygląd ciasteczek inspirowany zdjęciem: pinterest drukuj przepis
Świat CiastaDzisiaj zapraszam na słodkie zestawienie świątecznych przepisów z makiem – to nie tylko ciasta, ale też nowe odsłony tradycyjnych potraw wigilijnych. Ciasteczka też się znalazły Świąteczne przepisy z makiem Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem – orzechowym, ze skórką pomarańczową, posłodzony ksylitolem, miodem i daktylami, a więc(...)słodko – z domową masą makową i dodatkiem słodkich bakalii. Kutia bezglutenowa z kaszą jaglaną Bezglutenowa wersja kutii wigilijnej, czyli zdrowa wersja tego tradycyjnego dania. Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem Chrupiące ciasteczka z makiem, które nadają im dodatkowego uroku Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru Druga wersja makowca japońskiego, tym razem na kruchym spodzie
FitkotMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Następnie wlać przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układać na natłuszczonej foremce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. LukierW misce miksera ubić(...)białko na sztywno pianę a następnie dodawać stopniowo cukier puder. Wystudzone choinki dekorować, łącząc ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieścić na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru
Moje domowe kucharzenieMagda Bardzo proste i bardzo smaczne ciasteczka aż proszą się aby je przygotować i podać w świąteczne dni. Ktoś kto ma dzieci bardzo polubi ten przepis – lepienie z dziećmi kulek, robienie dziurek paluszkiem to świetna zabawa. Dla dorosłych to niech niezła frajda i relaks, o jedzeniu ciasteczek potem już nie wspomnę. Składniki (na około 20 sztuk): 100g miękkiego masła(...)stawiamy żaroodporną miskę, w której mamy drobno siekaną czekoladę oraz masło. Rozpuszczamy i mieszamy do połączenia się składników. Do gorącej wlewamy rum i mieszamy. Do dołów w wystudzonych ciasteczkach wlewamy po około łyżeczce czekolady. Jeśli jesteśmy w stanie to czekamy aż czekolada zastygnie – ta z rumem będzie potrzebowała kilka godzin do zastygnięcia. Powrót na górę
Smaczna StronaWidząc zapotrzebowanie na ciasta łatwe, szybkie w przygotowaniu, postanowiłam stworzyć coś lekkiego i przyjemnego. Zainspirowały mnie do tego ciasteczka które zobaczyłam w sklepie :). Śmietanowo-galaretkowa masa na gofrowym spodzie… to brzmi dobrze :). Proste składniki, minimum wysiłku i mamy pyszne ciasto na każdą okazję. Musisz tego spróbować!! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki(...)cytrynowe ok 320 gram kruchych ciasteczek kwiatuszków z nadzieniem ( ja kupowałam w biedronce) opakowanie gofrów 250 gram ( oczywiście możecie zrobić swoje domowe gofry:) ), (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy gofry, ( ja użyłam
Blog kulinarny S9.PLmasła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego piasku. Jeśli widzicie jeszcze w rondelku masło, dodajcie więcej ciasteczek. Następnie do ciasteczek dodaję masę kajmakową i całość dokładnie mieszam. Spód wykładam na blaszkę
Słodki sentymentPierniki w kształcie gwiazdy, przedstawiające świętego Mikołaja są idealną ozdobą każdej choinki. Pachnące piernikiem, chrupiące ciasteczka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita mała niespodzianka dla bliskich. Składniki: 270g mąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 100g miodu naturalnego 150g masła extra (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżki kakao olej(...)wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Lukier
Szalona Kuchnia EwelinyCiasteczka owsiane z bananem i bakaliami to doskonała propozycja na zdrową przekąskę, która przy okazji idealnie zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Ciasteczka sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Są syte i naprawdę przepyszne, a ich przygotowanie to dosłownie chwila. Koniecznie sami sprawdźcie! (około 6-7 sztuk) 1 duży banan 1 szklanka patków owsianych (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 2 łyżki(...)posiekane bakalie. Wszystko razem dokładnie połączyć i z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć, a następnie przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach
Di gotujeSzybkie ciasteczka z dodatkiem dyni - pyszne, złociste, kruche i gotowe w pół godziny. Składniki (na około 30 szt.): 300 g mąki tortowej 100 g ugotowanej, wystudzonej i przetartej przez sito dyni 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru Mąkę, cukier i przecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem(...)kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera. Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, ponieważ wtedy ciasteczka wyjdą nam zbyt twarde. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Tak uzyskane
Świat CiastaSzybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z dużą ilością bakalii to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych i przekąskę między posiłkami, ale również mały słodki deserek do kawy dla dorosłych. Chrupiące ciasteczka lubią przecież wszyscy. Składniki: 120g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 130g masła extra 100g brązowego cukru 1 łyżka miodu 110g płatków owsianych 45g suszonego berberysa(...)wlać mleko, roztopione wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką. 4. Z ciasta formować rękoma kulki, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. 5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić aby stwardniały i stały się chrupiące
Szalona Kuchnia Eweliny