Inspiracja z blogu: Kuchnia Majki (z moimi modyfikacjami). Wbrew pozorom ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę rewelacyjnie! Kuszą swoją kruchością i maślano-kokosowym smakiem. Cudownie też pachną... Dodatek marmolady to doskonałe połączenie, które nadaje słodkości, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie. O wykonaniu nie muszę chyba wspominać, bo prawda, że ciasteczka... wyglądają uroczo? (około 30 sztuk(...)narzędziem o grubości ołówka.) Rowek wypełnić marmoladą. Całość pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka nie urosną.) Ciasteczka piec około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być odrobinkę rumiane.) Po ostudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem lub boki - ozdobić lukrem. (*) Pojemność szklanki
Di gotujePrzepis na te ciasteczka znalazłam w internecie. Byłam ciekawa ich smaku, więc upiekłam. Ciasteczka te są bardzo znane w Szwecji. W trakcie pieczenia ciasteczka się zlepiają ale to nie przeszkadza i muszę przyznać, że jak dal mnie są bardzo sodowe. W przepisie były 2 łyżeczki sody, ja dodałam 1,5 i jeszcze ta soda była wyczuwalna. Więc jeśli skusicie się
Ewa w kuchniPrzepis autorski (mój). Jeśli uwielbiacie smak pestek z dyni - to pokochacie te ciasteczka. Są niesamowite w smaku i cudownie pachną! (Tak nawiasem - olej z pestek dyni jest moim ulubionym.) Kruche, ale nie twarde, chrupiące, lekko słodkie... Zresztą co ja będę dużo pisać - kuszą, uzależniają od podjadania i tyle! Koniecznie to sprawdźcie! (około 22-40 sztuk - w zależności od wielkości(...)sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i za pomocą wykałaczki zrobić w nich równie dziurki. (Odległość między ciasteczkami nie musi być duża, a dziurki są tylko dla ozdoby.) Całość
Di gotujemasła; 2 szklanki białego cukru; 4 jaja; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1 szklanka mąki pszennej; 2/3 szklanki kakao; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa na ciasteczka orzechowe (12 sztuk): 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy); 1 szklanka białego cukru; 2 jaja; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej kremowego, u mnie jednak z kawałkami orzeszków(...)połączenia składników. Masa na brownies nie musi być idealnie gładka. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wylać masę na brownies. Ciasteczka orzechowe: Do miski (u mnie od miksera) wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać jaja, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. W drugiej misce wymieszać
Gospodyni MiejskaPrzepis autorski (mój). Ciasteczka od razu kuszą swoim cudownym, kokosowym zapachem, a po spróbowaniu... Jednym słowem są pyszne, delikatne, lekko miękkie, ale jednocześnie przyjemnie chrupiące. Zwykły cukier zastąpiłam kokosowym (do nabycia np. tu - klik ), który ma niższy indeks glikemiczny (IG 35) od innych rodzai i doskonale nadaje się dla osób będących na diecie cukrzycowej. Obok oryginalnego smaku, zawiera też mnóstwo(...)Bogaty jest m.in. magnez, potas, cynk oraz żelazo oraz witaminy: C, B1, B2, B3, czy B6. Osobiście jestem jego zwolenniczką, ponieważ uwielbiam wszystko to co kokosowe. A wracając do ciasteczek... Koniecznie je upieczcie! (około 19-20 sztuk) 100g oleju kokosowego (waga zastygniętego) 3 łyżki miodu (płaskie) 160g płatków (u mnie owsiane, jęczmienne i gryczane) 70g wiórek kokosowych 60g mąki pszennej
Di gotujepierwszy zrobiłam podobne ciastka (bez wiórek) - niestety nie były zbyt smaczne i przypominały czekoladową mąkę... (Dlatego nie będę podawała źródła inspiracji...) Próba numer dwa, własne proporcje, dodatki i... sukces. Ciasteczka wyszły rewelacyjne! Już podczas mieszania składników - tak kuszą, że ciężko doczekać się kiedy będą upieczone. Zapach oraz smak czekolady i wiórek kokosowych mówi sam za siebie. Ciasteczka są delikatnie mięciutkie(...)czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 8-9 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujebazie tego przepisu powstał spód do tego sernika , a przy okazji wypróbowałam ciasteczka. Jeśli tylko płatki jaglane są w porządku i nie są gorzkie to na pewno się udadzą ;) Szybko się je przygotowuje, bo nie wymagają użycia miksera i nie trzeba ich wykrawać foremką. Ja podzieliłam masę na pół i do jednej części dodałam łyżeczkę karobu. Bez jajek i dodatkowej(...)mąki, bez cukru. Chyba ideał? ;) Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru 120g płatków jaglanych 20g wiórek kokosowych 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu ok.100ml wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 20g oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać i formować ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem
FitKotInspiracja z blogu: Mama Alergika Gotuje . Troszkę pozmieniałam składniki i dodałam małej różnorodności. Ciasteczka wyszły lekko chrupiące i niezbyt słodkie. Możecie je dosłodzić lub połączyć z czekoladą, albo tak jak ja - posypać cukrem pudrem. Ich kokosowy aromat niesamowicie kusi - spróbujcie! Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, szczególnie z kubkiem pysznej herbaty lub kakao. (około 20 sztuk) 200g mąki(...)użyłam cukru i syropu. Moje połączenie wyszło idealne, ale możecie użyć 1 ze składników, czyli 125g syropu lub 100g cukru. (***) Zamiast mleka roślinnego można użyć np. krowiego - tylko wtedy ciasteczka nie będą już wegańskie. Produkty do ciasteczek można nabyć tu: klik
Di gotujePrzepis autorski (mój). Tym razem ciasteczek zrobiłam więcej niż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże(...)ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zapieczone.) Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ananas znalazł się w swoim lipcowym boxie (truskawki
Di gotujewiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować smakowite ciasteczka z dodatkiem tych pysznych owoców. Składniki 280-300 g mąki pszennej 170 g roztopionego niesolonego masła 120-140 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie) 150 g czekolady(...)miarę możliwości, nieuszkodzone. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z zimnego ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanaszej skóry, a z awarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe. Wracając do ciasteczek... Wyszły cudownie pachnące, chrupkie i rewelacyjne w smaku. Uwierzcie, że smak chałwy w połączeniu z czekoladą - kuuusi niesamowicie! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 2-3 łyżki(...)orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione
Di gotujekruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie
Ciastkozercyorzeźwiająco słodkiego Spróbujcie, polecam. Sprawdzi się idealnie na codzienny deser, jak i na przyjęciu dla gości. Składniki: (na 2 pucharki) 2 duże gałki lodów śmietankowych 1 duży banana 31/2 ciasteczka kakaowego z nadzieniem mlecznym (u mnie z mieszanki PIK Cukry Nyskie) 3/4 szklanki zimnego mleka bita śmietana ulubiona posypka Przygotowanie: Uwaga ! deser należy przygotowywać dość szybko, zwłaszcza w upalne(...)misy blendera z nożami przekładamy banana, najlepiej pokrojonego. Dodajemy 21/2 ciasteczka kakaowego z nadzieniem mlecznym, zimne mleko i 2 duże gałki lodów śmietankowych. Szybko miksujemy. Shake przelewamy do pucharków, dekorujemy bitą śmietaną, połową ciasteczka i opcjonalnie posypką. Podajemy od razu z szeroką rurką. Letnie marzenie. Ciasteczkowy shake bananowy. *przepis własny Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło
Słodkie okruszkiPrzepis autorski (mój). Poszłam do kuchni, wymieszałam i... wyszły przepyszne ciasteczka. Już sam zapach niemiłosiernie kusił, a smak...? Kokosowo-orzechowa nuta mówi sama za siebie. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i posiadają delikatnie kruche wnętrze. Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty. Zresztą sami musicie spróbować! Polecam! (około 15 sztuk) 60g masła/margaryny 40g masła orzechowego (użyłam masła(...)trzeba ich spłaszczać, ponieważ same "rozejdą się" na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-20 minut (*) w 180 stopniach. Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde. Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi jest do nabycia tu: klik
Di gotujeKruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki - na około 30 - 40 ciasteczek 250 g masła orzechowego 220 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru trzcinowego 100 g niesolonego miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata