Kruche ciasteczka są pyszne i łatwe do zrobienia. Te przygotowane są specjalnie na zbliżające się święta. W moim dom jest tak... ja lubię pierniki i ciasteczka cynamonowe za to córka i mąż lubią zwykłe kruche ciastka. A żeby to jakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3-4 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość 5-6 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 10 minut. Brzegi ciastek muszą się zarumienić. Czynność z rozwałkowaniem i wykrawaniem powtarzać
Zrób to smacznieodstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra ,foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12 minut . Po upieczeniu studzimy. Połowę zimnych ciasteczek(...)lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną
Wanilia i KardamonWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam przepis na pyszne ciasteczka markizy z masą mleczną. Są bardzo kruchutkie i w zamkniętym pojemniku mogą stać nawet tydzień. Zapraszam :) Składniki : 310 g mąki tortowej + do podsypania stolnicy 200 g miękkiego masła 100 g cukru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego 250 g mleka w proszku(...)minut. Masło roztapiamy z cukrem i olejkiem,następnie odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego masła dodajemy mleko w proszku i mieszamy mikserem aby nie było grudek. Na jednym ciasteczku rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki na ciasteczka: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko. Składniki na dekorację: kolorowe pisaki spożywcze (u mnie 4 kolory - czerwony, zielony, żółty i biały), 1/2 opakowania kolorowej posypki - kuleczki. Przygotowanie(...)Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, dokładnie łączę. Ciasto wałkuję, wycinam choinki. Powtarzam czynności do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach. Upieczone i przestudzone ciasteczka dekoruję kolorowymi pisakami, a następnie kuleczkami
JejKuchniasię tworzyć nowe przepisy (jeden z nich pojawił się już wczoraj , więc sprawdźcie koniecznie – może akurat wam się spodoba :)). Dzisiejsze ciacha to szybki i spontaniczny pomysł na kruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego(...)wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru, a z racji kaloryczności miodu dodałam jako drugie słodzidło erytrytol, który nie zawiera dodatkowych kalorii (jeśli wolicie ksylitol, możecie użyć go zamiennie). Do zimowej, rozgrzewającej herbatki są jak znalazł, więc upieczcie je koniecznie jeszcze
Fitkotwykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy, gładkie ciasto. Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C. lub do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy
Domowy Smak Jedzenianiepozorne ciasteczka są bardzo pyszne, poza tym są ciekawym urozmaiceniem na Święta Bożego Narodzenia. Nadzienie i kształt mogą być dowolne, należy jedynie pamiętać o tym, że ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. W zeszłym roku zrobiłam na święta wersję z marmoladą wieloowocową, zaś w tym roku zdecydowałam się na powidła śliwkowe. I muszę przyznać, że wersja z powidłami śliwkowymi bardziej(...)łyżeczki powideł śliwkowych, następnie chwycić koło w trzech miejscach i dźwignąć do góry (można nawet lekko zlepić na górze, bo w trakcie pieczenia i tak się otworzy). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Upieczone pierniczki zostawić na kratce do ostudzenia, po czym posypać je przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifeczasie gdy nasza mała miesięczna gwiazdeczka śpi, wraz z moją 3 latką spędzamy wolny czas na pieczeniu, a że Zośka uwielbia wykrawanie ciasta foremkami, szukamy pomysłów na ciasteczka. Pierniki (jak co roku z przepisu teściowej) od tygodnia leżą już w kartonie, przepis na nie choć był już na blogu przypomnę Wam z uwagi na fakt, iż pierniczki(...)naprawdę mięciutkie jeszcze w styczniu. Pomysł na dzisiejsze ciasteczka cynamonowo - imbirowe znalazłam na blogu SŁODKIE ZAPOMNIENIE. Składniki 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. brązowego cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła Sposób Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść gładkie ciasto
Kuchenne aromatyczasie świąt sprawi dzieciom radość i urozmaici każde przyjęcie. Orzeszki są z kremem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i mają smak dokładnie taki, jaki pamiętam z dzieciństwa. Ciasteczka orzeszki były bardzo popularne 30 lat temu, kiedy to w sklepach dużego wyboru słodyczy nie było i nasze mamy musiały samodzielnie je wymyślać i tworzyć. Teraz młodym osobom, aż trudno uwierzyć(...)łakociami, a za czekoladą trzeba by było stać w kolejce. W tamtym czasie czekoladę po dostawie sprzedawano w limitowanej ilości, tylko kobietom w ciąży i osobom posiadającym dzieci. Przygotowanie ciasteczek orzeszków jest dość pracochłonne, chociaż lepienie ich świetnie wycisza i relaksuje. Jeśli mamy dzieci to zachęćmy je do wspólnego lepienia, zapewniam, że będzie to miło i pożytecznie spędzony czas
Kuchcik gotujeJakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to u mnie "must have" każdej jesieni. Dla kogo: dla mających twaróg do wykorzystania dla kochających gruszki dla wspominających z dzieciństwa smak ciasteczek twarogowych Składniki na ciasto:: 1 jajko 250g twarogu 250g masła 250g
Mania Wypiekaniakulę. reszta jak niżej. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Posmarować ciastka rozmąconym lekko białkiem i obsypać cukrem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 15-17 minut. Jeśli(...)zrobicie cieńsze ciastka to piec krócej. Ciastka muszą się delikatnie zarumienić. Delikatnie zsunąć papier z ciasteczkami z blaszki i położyć do ostudzania. Gorące ciastka są bardzo delikatne. Piec następną porcję ciastek. Ciastka są delikatne i pyszne. Polecamy z Olafkiem
Kuchnia Pokoleńplanem, a goście byli zachwyceni co najmniej tak samo, jak my. Czy panna młoda może marzyć o czymś więcej...? Tymczasem mam dla Was przepis na bardzo proste, orzechowe ciasteczka z czekoladą. Znalazłam go na stronie Donny Hay , i po prostu nie mogłam się oprzeć. Bezglutenowe (jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia), cudownie chrupiące, intensywnie pachnące orzechami laskowymi, z kawałkami(...)rozpływającej się w ustach ciemnej czekolady. Idealne jesienne ciasteczka, które świetnie sprawdzą się w roli podwieczorku do kubka gorącej herbaty lub kakao. To jak, upieczecie ...? Orzechowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 20-25 ciastek) 175 g zmielonych orzechów laskowych 60 g cukru 60 g brązowego cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁatwe Przystępne Przepis na wilgotne w środku ciasteczka mocno czekoladowe. Składniki 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej 1 szklanka mąki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady (może być mleczna) w kawałkach, 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia […] Artykuł Ciasteczka czekoladowe
PysiaGotuje.plwieprzowa z chrupiącą skórką, ziemniaki gotowane i takie w karmelu (i nie, nie krzywcie się; ziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą cytryny, obtoczone w chrupiącym między zębami cukrze. Są boskie - idealnie kruche i niesamowicie wciągające. I choć wyszła mi ich ponad setka - już prawie zniknęły. Nie sposób(...)może to i dobrze...? Przynajmniej będzie pretekst, żeby upiec kolejne... Przepis znalazłam na stronie magazynu Femina , i tym razem, muszę przyznać, prawie nic w nim nie zmieniłam. Marcepanowe ciasteczka z cytryną i wanilią Składniki: (na około 100 sztuk) 200 g miękkiego masła 90 g cukru pudru 75 g surowego marcepanu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiut o ciasteczkach…. Faworki, chruściki….. to polskie i litewskie, także niemieckie tradycyjne, chrupkie, charakterystyczne w kształcie złożonej kokardki słodkie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Inaczej ich sobie nie wyobrażam. Są najczęściej spożywane w czasie Karnawału i Tłustego Czwartku lub na Ostatki (we wtorek przed Środą Popielcową). W okolicach Tłustego Czwartku ich zapach(...)pory nie jadłam lepszych! Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy do niej szczyptę soli, następnie resztę składników, mieszamy rękoma około 15 minut, w międzyczasie klepiemy wałkiem ciasto, i tak wyrabiamy – klepiemy, wyrabiamy – klepiemy
Zasmakuj Kuchni