Pintereście wiedziałam, że na pewno kiedyś je zrobię...niestety nie miałam foremki w kształcie misia. Przy ostatnich zakupach wpadła mi w końcu w ręce i tak oto powstały - kruche ciasteczka z migdałami i nie tylko! Polecam - na pewno zrobią furorę nie tylko wśród dzieci! Dla kogo: dla dzieci dla mamusiek szukających pomysłu na przyjęcie urodzinowe dla kochających kruche(...)ciasteczka Składniki: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego migdały, orzechy nerkowca, kostki czekolady - do dekoracji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć
Mania Wypiekania/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: White Plate . (Ciastka lekko zmodyfikowałam i niektóre składniki podałam w innej mierze.) Nie skłamię jak napiszę, że są to jedne z najlepszych ciasteczek, które będę piekła do momentu, aż sama się nimi nie przejem. Nie wiem, czy to możliwe, bo ich smak naprawdę uzależnia i pozytywnie zaskakuje. Co prawda, należą do kategorii - niezbyt(...)formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób
Di gotujeSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych(...)płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin Blogakcji „wspólne wypiekanie” zaprosiła mnie Edyta z bloga Kuchenne zapiski Edyty. W ten weekend były to ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka z rodzynkami z bloga Mała Cukierenka, ale że nie lubię rodzynek, to dodałam inne … Czytaj dalej Ciasteczka bakaliowe
czarrna od kuchniWiem, dziś totalnie nie sezonowo. Bo dobre ciasteczka można zrobić zawsze, nie tylko od święta, prawda? Są to co prawda iście Bożonarodzeniowe ciastka, jednak uważam, że nie powinniśmy się tym jakoś bardzo przejmować, biorąc pod uwagę, że dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam(...)kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku
Słodkie Przyjemnościwykrawanie ciasteczek muszę mieć wenę. I czas oczywiście. Ale kiedy potrzebuję upiec coś na szybko do kawy czy herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem(...)dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment i upiekę podobne krakersy. Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 250 g słonecznika 2 jajka (1 żółtko i 1 całe) 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii 3 łyżki erytrolu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Słonecznik zmielić na mąkę i połączyć
FitKotlodówce bezcelowo stoi serek mascarpone - to znaczy, że wezmę łyżkę i go zjem. Całego nie dam rady, więc co zrobić z resztą? Mógłby być sos do kurczaka, ale... Zresztą ciasteczek nigdy za wiele! Wyszły przepyszne - takie delikatne, chrupiące i oczywiście co najważniejsze - kokosoweee! Zróbcie, a przekonacie się sami, że są idealne do kawy, herbaty, czy szklanki mleka. (około(...)czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Można też formować kuleczki, które następnie należałoby spłaszczyć.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciasteczka mocno nie urosną.) Piec (aż będą rumiane) około 18 minut
Di gotujedigotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: pani malorny . Musiałam wykorzystać resztki masy krówkowej (pozostałości od sernika ) i przypadkowo trafiłam na ten o to taki przepis - l ekko go modyfikując. Ciasteczka okazały się rewelacyjne w smaku i od samego początku kusiły swoim karmelowo-czekoladowym, obłędnym zapachem. Posiadają zapieczony wierzch i lekko miękkie, niekiedy chrupiące, ale rozpływające się w ustach wnętrze. Nie wymagają(...)kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (*) Piekłam ciastka lekko i mocniej spłaszczone. Obie wersje są rewelacyjne. Te bardziej grubsze mają miększe wnętrze. Należy pamiętać, że ciasteczka podczas pieczenia dużo nie rosną (nie zawierają
Di gotujeochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie. Znam to uczucie. Czasami chęć na słodkości jest tak duża, że poddajesz się jej. Co na to zaradzić? Przygotuj owsiane fit ciasteczka, które zaspokoją Twoją ochotę na małe co nie co, a oprócz tego dostarczą organizmowi wartościowych składników. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, około 2 blach. Produkty 2 szklanki płatków(...)wlewamy masło. Jeśli masa jest zbyt gęsta i się nie skleja dodajemy odrobinę mleka lub wody. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i formujemy za pomocą łyżki okrągłe ciasteczka. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ciasteczka pieczemy około 15 minut. Wiem co jem Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz potas, wapń
Fit&Fast KitchenDzisiejsze bezy robiłam z myślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta
Ciastkozercyserka mascarpone 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: dowolna konfitura wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz rozmiksowany serek i miksujemy na gładki krem. Ciasteczka podajemy na ciepło lub ostudzone kremem i konfiturą. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla
Domowy Smak Jedzeniabudyń, zajrzałam do lodówki i... ku mojej radości było. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta(...)budyniem smarujemy przy użyciu pędzelka mlekiem. Następnie ostrożnie nakładamy górne prostokąty (z nacięciami). Brzegi ciastek dociskamy palcem miejsce przy miejscu, aby się skleiły. Wierzch ciastek smarujemy delikatnie mlekiem. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do zarumienienia. U mnie około 25 minut (ale czas zależny jest od piekarnika). Podajemy oprószone cukrem pudrem. Uwaga! Należy
Słodkie okruszkiZaintrygował mnie skład tych ciasteczek i sposób ich przygotowania. Chrupią i są wilgotne w środku jednocześnie. Słodkie i kwaskowe... Pyszne! przepis z książki "Mamuszka". Berlinskie ciasteczka twarogowe 80 g margaryny 200 g twarogu 200 g mąki 1 łyżeczka proszku doi pieczenia 50 g cukru Ucieramy w misce masło z serem, dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i zagniatamy(...)cukru jedna stronę pół krążka i składamy cukrem do wewnątrz. Na koniec przytykamy jedna stronę gotowego ciastka (ćwiartki krążka) i układamy je na blaszce cukrem do góry. Pieczemy ciasteczka ok 30-40 minut aż będą ładnie rumiane
Dzieje kuchennej WiewióryZdrowy deser na bazie płatków owsianych i mąki graham, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Niezastąpione ciasteczka gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Smakują rewelacyjnie z mlekiem lub kawą. Na drugie śniadanie i na przekąskę jak znalazł. Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych niż inne mąki pszenne, witaminy z grupy B oraz błonnik, a także obniża poziom cholesterolu. Natomiast płatki owsiane(...)stopniach. Studzimy na kratce. Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy zachować odległość, gdyż urosną w trakcie pieczenia. Z podanej porcji wyszło mi 25 ciastek. Jeśli chcecie aby ciasteczka były grubsze, nie należy zbyt spłaszczać. Ciasteczka są bardzo kruche
słodki brateksmacznych ciasteczek nie robiłam chyba nigdy... ba! nawet chyba nie jadłam! nie, to nie brak mojej skromności. Raczej jestem krytyczna wobec własnych poczynań. ONE są po prostu przepyszne! chrupiąco ciągnące i jeszcze to niebiańsko dobre nadzienie... Zrobiłam je po raz pierwszy na moje urodziny i na pewno powtórzę ten wypiek. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Amaretti z ganaszem czekoladowym(...)ciasteczka: 200 g mielonych migdałów 180 g cukru pudru 30 g maki pszennej 10 g maki ziemniaczanej 2 białka krem: po 100 g czekolady deserowej i mlecznej 100ml śmietanki UHT 30% 30 ml amaretto 20 g miękkiego masła Mielone migdały łączymy z cukrem pudrem i makami. Dodajemy białka i całośc dokłądnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i układamy
Dzieje kuchennej Wiewióry