kogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla nie lubiących pierniczków, a chcących upiec świąteczne ciasteczka dla czekoladowych łasuchów Składniki: 200g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych 190g mąki pszennej 1¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao 120g masła pół szklanki ciemnego brązowego cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia(...)białym cukrze. Kłaść na blachę w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12-15 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut i zdejmować z blachy. Ciasteczka będą popękane i będą pięknie błyszczeć od cukru - wyglądają jak posypane brokatem. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu ze strony www.marthastewart.com
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów prostych wypieków dla szukających walentynkowej inspiracji dla "ciasteczkowych potworów" Składniki na ciasteczka: 200g margaryny 5 jajek 700g mąki szklanka cukru (ok. 200g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku Składniki na dekorację: mleko (ok. szklanki) cukier Wykonanie: Do miski wrzucić margarynę, jajka i cukier. Zmiksować lub rozrobić ręcznie. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuścić amoniak Dodać amoniak(...)ciasta. Wsypywać partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ugniatać, aż powstanie gładka masa. Wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać ciasteczka. Smarować ciasteczka mlekiem (z jednej strony) z posypać cukrem. Ja użyłam kolorowego cukru, na który przepis znajdziecie tutaj. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Inspirację do tego przepisu
Mania WypiekaniaPrzepis na dzisiejsze miodowe ciasteczka wziąłem z bloga Kasi gdyż uważam, że jest dość prosty, a efekt bardzo miły dla podniebienia a przecież o to najbardziej chodzi żeby smakowało – co nie? Najpierw składniki: - 250g mąki pszennej - 70g cukru - 125g masła - 1 jajko - 2 łyżki płynnego miodu - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)blachę i delikatnie spłaszczamy. Ja je jeszcze troszkę posypałem cukrem ale nie jest to konieczne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę i pieczemy przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy do ostudzenia i delektujemy się ich miodowo maślanym smakiem Z wyszczególnionej ilości składników będziecie mogli upiec ok. 20-25 ciasteczek więc nadstan można schować do metalowej puszeczki i konsumować
Kuchenne Wariacjeciasteczka to dobry sposób na zagospodarowanie białek, których ja mam zawsze nadmiar. Są to co prawda bardzo słodkie ciasteczka, ale za to nie zawierają cholesterolu. Długo zachowują świeżość i można je przechowywać nawet do kilku miesięcy. Najważniejszą sprawą przy ich pieczeniu jest dobre ubicie piany z cukrem. Wówczas mamy gwarancję, że ciasteczka w trakcie pieczenia nie rozpłyną się lecz zachowają
Wiem co jemCiasteczka z maszynki wychodzą mi coraz ładniejsze. Jak widać trening robi swoje. Większość zazwyczaj pochłaniają moi synowie, a że dla nich liczą się tylko kakaowe, toteż takie właśnie są . Dzisiaj wyjeżdżają na dwutygodniowy obóz, a ciasteczka były na osłodę naszego rozstania. Kruche, z porzeczkowym nadzieniem. Najlepszy jest do tego dżem domowej produkcji dobrze wysmażony i przetarty, aby nie miał pestek(...)Nakładam go jeszcze przed pieczeniem. Takie ciasteczka można wtedy dłużej przechowywać, nawet do miesiąca. Może osłodzą także nasze rozstanie. Jutro z samego rana wyjeżdżam do Wrocławia na konkurs , a stamtąd na urlop. Trochę się tym denerwuję, bo to mój pierwszy konkurs "na żywo", ale jednocześnie bardzo się cieszę na spotkanie z pozostałymi uczestniczkami znanymi dotychczas tylko z sieci
Wiem co jemmałe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego gdy łyk(...)nagle koleje życia stały mu się obojętne, klęski błahe a krótkość złudna. W Illiers-Combray, miasteczku uznawanym za pierwowzór proustowskiego Combray miesięcznie sprzedaje się turystom ponad 2 tys. tych ciasteczek. Do dziś nie ustalono, kto jest ich autorem. Jedne źródła wskazują na XIX-wieczną mistrzynię cukiernictwa Madeleine Paulmier, inne podają, że tą osobą była albo kucharka Stanisława Leszczyńskiego Magdalena, albo
Wiem co jemśniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk: 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki(...)ponieważ było to absolutnie niewykonalne, nałożyłam porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach, bo się rozpływa). Piekłam ok. 18 minut do wyraźnego zrumienienia. Z blachy zdjęłam dopiero, kiedy ciasteczka całkowicie wystygły
Kuchenne zapiski Edytydawna chodziły za mną lawendowe ciasteczka, a kiedy zupełnie niespodziewanie przyjaciółka podzieliła się ze mną przywiezionymi z zagranicy suszonymi kwiatami lawendy, uznałam, że chyba czas je w końcu upiec. Przepis podpatrzyłam tutaj , zmieniłam rodzaje mąki na takie, jakimi akurat dysponowałam i ekstrakt waniliowy na cukier z prawdziwą wanilią. Ciasteczka okazały się zaskakująco kruche i całkiem smaczne. Ponieważ mam jeszcze troszkę(...)lawendy, więc niewykluczone, że zrobię powtórkę, ale tym razem dodam zdecydowanie mniej, albo nawet całkiem zrezygnuję ze skórki cytrynowej. Moim zdaniem dominuje w ciasteczkach i nadaje im nutkę goryczki, za którą nie każdy przepada. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNiedawno przypomniałam sobie o lawendzie od Skworcu ...od razu też pomyślałam o tych ciasteczkach! Jeśli lubicie aromat lawendy na pewno Wam posmakują. Oprócz suszonych kwiatów lawendy dodaje się do nich także miód lawendowy - są kruche i na prawdę lawendowe! Przepyszne :) W dodatku robi się je prosto, nie potrzeba żadnych foremek itp. :) KRUCHE CIASTECZKA Z LAWENDĄ przepis autorski // 20 ciastek(...)ciasto (ew. dodać trochę zimnej wody jeśli nie będzie chciało się skleić). Następnie z ciasta uformować wałek o długości ok. 20-22cm i pociąć je na 1cm kawałki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego do 200*C piekarnika. Piec ok. 12-15 minut. Studzić na kratce. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę
chili & sugarfilmik! Dzisiaj mam kolejny, tak samo jak tydzień temu znajduje się na końcu wpisu, zapraszam do obejrzenia :) A co przygotowałam na dzisiaj? Dzisiaj mam dla Was wypiek, który przypomina ciasteczka, ale czy na pewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada(...)jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły (lecz nie gorący, coby się nie poparzyć :)) kroimy w równe prostokątne ciasteczka. Smacznego
chili & sugarzwykłe ciasteczka. To ciasteczka nad, którymi pracowałam od wielu, wielu miesięcy…a nawet lat. Nie myślcie sobie, że jestem aż tak ambitna i latami testuję przepisy na bloga. Korzenie tego przepisu sięgają jeszcze do czasów, gdy zdrowe odżywianie było mi totalnie obce – na obiady jadałam mrożoną pizze, na kolacje kilogram winogron. Mieszkałam wtedy w Londynie, a jedzenie śmieciowe wydawało(...)resztę na nieco większe (kostka na 3/4 kawałki). Siekamy również czekoladę gorzką (kostka na 4 kawałki). Czekoladę dodajemy do drugiej miski z mąką. 4. Mieszamy obydwie miski. 5. Formujemy ciasteczka do każdego ciastka wciskając po 2/3 mrożone maliny. W tym celu najpierw formujemy grubsze ciastka (grubość na dwa palce : )), wbijamy maliny i spłaszczamy ciastka obiema rękami (do jednego palca). Ciasto
Fill The BowlListopad to dobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają. W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;) Składniki 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 10 dag miałkiego cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki(...)się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto. 2. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 50 ciasteczek . 3. Warto zachęcić do współpracy dzieci,jeśli są w domu.Ich nieograniczona fantazja sprawi
Wanilia i KardamonWitajcie po krótkiej przerwie :) miałam awarię internetu i teraz nadrabiam zaległości :) Zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z kaszki ryżowej z powidłami śliwkowymi firmy Orzech - http://www.orzech.com.pl/ oraz posypki z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa . Te ciasteczka przypominają mi smaki z dzieciństwa , często piekła je moja mama , były pyszne , dzisiaj(...)Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia z cyklu Przepisy z PRL . Ciasto / deser z torcikiem nie miało nic wspólnego, ale tak się na to mówiło, gdyż masa z kaszy manny znajdowała się pomiędzy warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby(...)typu petit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki wody + 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao żurawina i migdały do dekoracji Przygotowanie: Spód foremki wykładamy ciasteczkami. Kaszkę mieszamy z wodą, przekładamy do gotującego się mleka wraz z cukrem. Gotujemy gęstą kaszę na mleku. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków(...)okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko (około 2 mm grubości), foremką w kształcie kwiatka (u mnie średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka
Trzeci talerz