słonecznika (ok. 50g), - 1 łyżka kakao (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem. 2. Dodajemy pozostałe składniki. 3. Mieszamy wszystko łyżką aż masa będzie gęsta. 4. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo(...)miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały. Ciasteczka są bogate w: - płatki owsiane, które są źródłem błonnika (daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit) - oszechy, migdały, nasiona słonecznika bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, zatem poprawiają profil lipidowy) - kakao bogate w magnez ( zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej i mięśniowej) - oliwę z oliwek, która zawiera
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kiedyś takie ciasteczka zrobiłam na próbę przy pieczeniu serniczków. Później upiekłam całą blaszkę i eksperyment zaliczyłam do udanych. Teraz ponownie wracam z przepisem i nową wersją ciastek. 200-250g sera białego 2 jajka 30g masła 40g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany (gęstej) 4 łyżki wiórek(...)kokosowych (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: pokruszone wafle tortowe (czym więcej, tym ciasteczka będą bardziej kruche) Twaróg (można użyć mielonego lub podusić widelcem) zmiksować z z resztą składników. Na końcu dodać wiórki i pokruszone wafle. Foremki na ciasteczka wypełnić masą. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. (Powinny mieć zarumienione boki.) Z kiedyś
Di gotujeWspaniały specjał kuchni Włoskiej, twarde ciasteczka Cantuccini z dużą ilością bakalii i orzechów. Można zrobić większa ilość i przechowywać je w słoju lub puszce, idealne do chrupania lub moczenia w mleku. Moje ciasteczka z dużą ilością prażonych migdałów i pekanów, wyborne... Składniki: - 25 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 15 dag migdałów pomieszanych z orzechami - 15 dag cukru brązowego(...)układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut w 200 C. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy z piekarnika, bardzo ostrym nożem kroimy w podłużne ciasteczka, układamy z powrotem na blaszce i opiekamy po ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. 4. Po wystudzeniu przekładamy do słoja lub puszki
Apetyczna babeczkaPyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy (16 gram) 25 dkg margaryny Palma 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 1 szklanka orzechów włoskich mielonych pół szklanki cukru pół szklanki mleka(...)orzeszków: kakao cukier puder 1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia. 2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. 3. Mleko zagotowujemy z cukrem
Kuchnia u BietkiCiasteczka korzenne to taka wersja pierników dla spóźnialskich- nie potrzebują czasu, by zmięknąć. Są też świetnym dodatkiem do kawy/herbaty w zimowe wieczory. U mnie zastępują pierniczki na choince- nie muszę się martwić, że obeschną. Można je zjadać prosto z drzewka. Dziurki do przewleczenia nitki robię słomką do napojów, jest to sposób godny polecenia. Ciastka mają jedną bardzo poważną wadę- znikają(...)niewyjaśnionych okolicznościach, stąd należy je bardzo dokładnie ukryć przed resztą domowników. Do dekoracji użyłam lukru, dlatego do ciasta dodałam połowę mniej cukru niż w przepisie. Ciasteczka świetnie smakują także oblane czekoladą. Składniki: 500g mąki 2 jajka 200g cukru 250g margaryny 3 łyżki przyprawy do piernika-przepis TUTAJ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Mąkę przesiewamy z proszkiem
Wrzosowa PolanaPrzygnębiające chłodne dni nastały ale nie ma się co łamać i upiec coś na poprawę nastroju. Czekolada powinna być głównym składnikiem, a więc szybko i bez zbędnych dłubań zrobiłam ciasteczka mocno czekoladowe chrupiące smaczne. Myślę, że zyskały by na smaku gdyby je polać czekoladą mleczną ale ja nie lubię dodawać kalorii więc u mnie są bez polewy. Zapraszam... (Przepis zaczerpnięty(...)Moich Wypieków) Stopień trudności- proste, trzeba pamiętać o rozgrzanym piekarniku przed włożeniem ciasteczek inaczej mogą się rozlać Skala smaku- 7/10: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent
Kubki smakuCiasteczkowe szaleństwo w mojej kuchni trwa nadal i nieprzestanie. Lubie robić ciasteczka, a to z tego względu, że mogą dość długo leżakować i zawsze po nie sięgam, gdy ktoś wpadnie niezapowiedzianie na kawke. Kiedy zobaczyłam ciasteczka z orzechami wiedzialam, że musze je zrobić. Można powiedzieć, że kocham orzechy zwłaszcza włoskie, na słono na słodko na różnorako. Ciasteczkowe kule są chrupiące(...)masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić (włożyć do lodówki razem z blaszką) przez 30 minut przed samym pieczeniem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Wystudzić, zrobić polewę, najlepiej nakładać pędzelkiem spożywczym posypać drobnymi orzeszkami włoskimi. Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce) do 2 tygodni
Kubki smakuJeszcze parę miesięcy temu nie pomyślałabym, że ciasteczka będą często gościły na moim stole. A tu proszę w tygodniu chętnie je piekę taka przekąska do codziennej kawy, a jeśli połączyć przyjemne ze zdrowym to już wogóle super sprawa. Kolejne ciasteczka owsiane tym razem Mega chrupiące, a że uwielbiam jak mi coś chrupie:) więc polecam je bardzo. Zapraszam... Skala smaku 10/10(...)czas pieczenia należy ustawić wg naszego piekarnika, pod koniec podanego czasu mogą być mocno spieczone. Po wyjęciu ciasteczka są miękkie, po 5 min. twardnieją i można przełożyć je na kratkę. Przepis z "Moje wypieki" Składniki na około 35 ciastek: 200 g masła śmietankowego, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
Kubki smakupozostało. I wyobrażenie o tym, jak powinien smakować hummus. Przeglądam więc „Jerozolimę” z ogromnym apetytem i delektuję się każdą stroną. Moim pierwszym przepisem zainspirowanym książką są korzenne ciasteczka. Najbardziej ujęła mnie w nich obecność brandy – od razu wiedziałam, że zagoszczą na moim sylwestrowym stole. Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, autorzy książki, tworząc korzenne ciasteczka wzorowali się na Pfeffernusse(...)duvshanyot – ciastkach wypiekanych zazwyczaj na żydowski Nowy Rok. Oczywiście przepis zmodyfikowałam tak, by był bezglutenowy, beznabiałowy i bez dadatku cukru. Czyli by poszedł w boczki trochę mniej ; ). Składniki ciasteczka 100g ciemnych rodzynek 3 łyżki brandy 100g mąki z tapioki 140g jasnej mąki gryczanej 1/2 łyżki dobrej jakości kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki – cynamonu i imbiru
Fill The BowlCiasteczka świąteczne część pierwsza;) Dla Was na pierwszy ogień idą ciasteczka w kształcie grzebyków. Wspomnienia mojego dzieciństwa... Ich smak pozostał niezmienny od lat, tylko wykonawca się zmienił:) Grzebyki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)powidło wymieszane z r óżą . sklei ć i poci ąć na mniejsze kawa ł eczki. Na jednej stronie ka ż dego ciastka trzeba naci ąć grzebyki. Ciasteczka maczamy w białku i grubym cukrze. Pieczemy na z ł oty kolor w 180 stopniach
Lawendowe Niebowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się z przepisem z blogu: Domowe-Wypieki.pl. Przerobiłam go na ciasteczka w wersji pomarańczowej. Digestive to takie pełnoziarniste herbatniki. Wyszły przepyszne i o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu. (I w sklepie nie znajdziemy pomarańczowych.) Upieczenie ich nie wymaga żadnych umiejętności oraz nie zajmuje wiele czasu. (20 sztuk) 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (może(...)być jednolite i lekko wilgotne.) Całość schłodzić w lodówce przez 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C. (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem
Di gotujeGdyby lukier wyszedł za twardy dodajemy więcej soku z cytryny natomiast, gdy wyjdzie za rzadki dodajemy cukier puder. Przekładamy do np. woreczków strunowych, obcinamy jeden malutki rożek i dekorujemy ciasteczka. Przykładowe wymiary: (Szkic nie jest odzwierciedleniem wymiarów rzeczywistych
Domowy Smak JedzeniaPrzed Tobą pomysł, na przepyszne, małe, rumowe ciasteczko. Kolejne do kolekcji Ciasteczek Cieszyńskich. Rum, kakao i kokos - to trzy składniki, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie ;) Ciasteczka nie wymagają pieczenia, więc najlepiej przygotowuje się je na ostatnią chwilę :) Powodzenia! Składniki na ciemne ciasto: 250g biszkoptów 120g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki kakao 1 łyżka rumu 1 żółtko 150g
Kuchnia Pani WiosnyMyślę, że dobry przepis na bardzo kruche i delikatne ciasteczka na Boże Narodzenie przyda się każdemu. Są naprawdę wyjątkowe, mało słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom znalezienie dobrego przepisu, na naprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda. Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy(...)rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując je ze szklanką mleka. A jeżeli już nie wierzycie w Mikołaja - zawsze możecie spałaszować je sami :) Składniki na około 40 sztuk: 3 szklanki mąki krupczatki 250 g ziemnego masła
Świat Ciastaskórki, kroimy na połowę. Połówki migdałów obtaczamy ciastem w kulę, układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy do momentu lekkiego zrumienienia się ciasteczek. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej. Po ostygnięciu każde ciasteczko zanurzamy w czekoladzie i posypujemy płatkami migdałów. To małe ciasteczko rozpada się w ustach, jest nietypowe, bo z mąką ziemniaczaną. Wypróbuj
Kuchnia Pani Wiosny