Witajcie kochani :) Zapraszam dzisiaj na kolejne pyszne ciasteczka Anny Starmach z książki " Pyszne na słodko ". Tym razem proponuję ciasteczka z płatków owsianych , migdałów , orzechów i żurawiny .Do ciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego
Sama słodycz i szczypta chiliciasteczkami Małgosia z bloga Karmelowy.pl zdobyła moje serce podczas wspólnego pikniku z Codzisw.menu . Od naszego spotkania minęły już dwa miesiące, a Toffee Stuffed Pumkin Cookies nadal śnią mi się po nocach, Musiałem je w końcu zrobić! Są pyszne, kruchutkie, mooocno cynamonowe z wyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie(...)SKŁADNIKI na 30 ciasteczek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i ½ szklanki mąki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków ⅛ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukierków toffi (około 15 sztuk) * PRZYGOTOWANIE Masło utrzyj
Food Square/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z blogu: Cukiernicze kreacje Charlotte. Minimalnie go zmodyfikowałam - dodając olej i używając samej mąki żytniej (bez pszennej). Fafernuchy to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Kurpiów. Powinny być dość twarde, zwarte i przypominające bardziej tzw. "łamacze zębów" - aniżeli rozpływające się w ustach ciasteczko. Tradycyjnie były wypiekane na nowy rok, by wzajemnie się(...)powstałe ciasto podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około 3 cm; tak jak kopytka). Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto ozdobiłam akcesoriami ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski
Di gotujeWitajcie :) Oto kolejne ciasteczka z książki Pyszne na słodko Anny Starmach .Przepis troszeczkę ulepszyłam :) Ja do ciasteczek dodałam jeszcze daktyle od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ Składniki : 100 g posiekanych daktyli Skworcu 100 g posiekanej mlecznej czekolady 50 g posiekanych orzechów wloskich 2 jajka 120 g miękkiego masła 250 g mąki(...)Następnie dodaj posiekaną czekoladę , daktyle oraz mąkę z sodą. Zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub rozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką okrągłe kółka. Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piecz w temperaturze 180 stopni około 12 minut na rumiano . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego). Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty. Osobiście - uwielbiam ich smak! (około 30 sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca(...)uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 160 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) Ostudzone posypać cukrem
Di gotujeNiepodległości uczciliśmy spotkaniem rodzinnym. Jak zwykle wesołym i długim. Aby umilić ten czas, postanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja zrobiłam mini serniczki z ciasteczkami Oreo i białą czekoladą. 40 min 14 (szt.) Składniki: 0,5 kg sera białego tłustego 250 dag mascarpone 175 dag ciastek Oreo opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru(...)jajko opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 tabliczki białej czekolady Wykonanie: 3/4 ciasteczek musimy pokruszyć i wyłożyć nimi papilotki (około 14 sztuk). Biały ser należy zemleć, dodać mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy, budyń i wszystko wymieszać. Następnie dodajemy jajko i raz jeszcze mieszamy. Masę rozkładamy do papilotek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż babeczki się zarumienią
Ania i Marcin gotująPyszne, delikatne, migdałowe ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz i ciągnące wewnątrz. Moje Dziecię oszalało na ich punkcie ;-) Ciasteczka bez dodatku tłuszczu, bez mąki, więc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast
Smaczne ZdroweWitajcie :) Zapraszam na pyszne ciasteczka w piegi . Przepis wzięłam z książki Anny Starmach " Pyszne na Słodko " którą wygrałam w konkursie . Przepisy są fajne i godne polecenia :) Do ciasteczek użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku . Podałam je na porcelanie Bogucice z kolekcji Hartre Składniki : 150 g miękkiego masła 300 g mąki tradycyjnej z Młyna(...)Wykonanie : Do miski przełóż masło ,cukier, cukier waniliowy, jajko utrzyj dobrze mikserem .Następnie dodaj mąkę z sodą. Wyrób ciasto.Odstaw do lodówki na 5 minut . Rozwałkuj ciasto dość grubo , wycinaj ciasteczka , układaj na każdym po kilka lentynek . Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut mają być lekko złote. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizrobienia tych ciasteczek zabierałam się bardzo długo, sama nie wiem dlaczego, bo robi się je bardzo szybko. Pyszne ciasteczka, które w ekspresowym tempie zjedliśmy.... polecam Składniki: 200 g wiórków kokosowych 60 g masła 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 białka szczypta soli Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku następnie dodajemy 100 g cukru który rozpuszczamy z masłem. Dodajemy wiórki(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę ziemniaczaną. Chwilę jeszcze ubijamy. Pianę dodajemy do przestudzonej masy z wiórek. Delikatnie całość mieszamy. Wilgotnymi dłońmi lepimy kulki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C ok. 15 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUciasta, wymieszałam, wsypałam ostatnią szklankę mąki, ponownie wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Z ciasta uformowałam niezbyt duże kulki, patelnię dobrze rozgrzałam z dwóch stron, upiekłam w niej ciasteczka. tak wygląda patelnia na ciasteczka :) Ciasteczka nadziałam kremem
Darcia w kuchnigotowych wypiekach. Amoniak nadaje ciastkom niepowtarzalną, porowato-bąbelkową strukturę i sprawia, że są one lekkie, puszyste oraz chrupiące. Zrobiłam z połowy proporcji i wyszła mi spora miseczka ciasteczek. 250g mąki 50g margaryny 75g cukru 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 łyżeczki amoniaku 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania dżem (opcjonalnie) Margarynę utrzeć(...)rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Ciastka piec około 10-15 minut (na jasnozłoty kolor) w 200 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem. (Część ciasteczek dodatkowo
Di gotujeIntensywnie kakaowe ciasteczka bezglutenowe. Pachnące, kruche, z małą ilością cukru i z pysznymi dodatkami. Polecam do chrupania w zimne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 150 g mąki kasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany(...)około 1-2 godziny. Po tym czasie na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :) Artykuł Kruche
Mienta blogmalutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy(...)Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć i pękać. Z jednej porcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek. Jest to stosunkowo mało czasochłonny i warty wypróbowania przepis. Smak takiego ciasteczka jest niepowtarzalny, jedząc ma się ochotę sięgać po kolejne i jeszcze kolejne malutkie cudo. Rozpuszcza się w ustach
Kuchnia Pani WiosnyRyśku Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... tylko to ciasteczko - ale nie jedno :-). Kiedy pierwszy raz spróbowałam pastylki miętowe Goplany - pomyślałam - że nie istnieje nic pyszniejszego na świecie. Później pojawiły się After Eight - wrażenie było podobne. Przyznam się... jestem niesamowitą fanką połączenia mięty z czekoladą... a zresztą co tam!!! Samej mięty! I to w ogromnych ilościach. Jest(...)herbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności. Jej smak jest cudowny i nic ani nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie
sierotka maRysia w kuchniPamiętacie jak pisałam o ciasteczkach mocno czekoladowych z miętą? Były pyszne... postanowiłam je zrobić ponownie jednak w troszkę innej wariacji smakowej - nadal mocno czekoladowe ale tym razem z bardzo wyraźną nutą pomarańczy - wynik tego eksperymentu był więcej niż zachwycający! Przepis na ciasteczka w wersji z miętą jest tutaj teraz zamiast mięty dodałam ok 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy i pół(...)buteleczki olejku pomarańczowego. Koniecznie spróbujcie tej wersji gdyż jest chyba jeszcze pyszniejsza niż miętowa. Ciasteczka te już na stałe zadomowiły się u mnie w domu gdyż idealnie przechowują się w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni
sierotka maRysia w kuchni