ciasteczka - 38126 przepisów (strona:547/2542)

Cynamonowe serduszka 140

płaska łyżeczka cynamonu 100 g białej czekolady do dekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć!  :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami(...)posypać cynamonem (1 łyżeczka) wymieszanym z cukrem (25 g). Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka. Ja do tego celu wykorzystuję zwykłą strzykawkę jednorazową, żeby otrzymać jak najcieńszy strumyczek czekolady (fot.2) . Przepis bierze udział w akcjach

Świat Ciasta
Marcepanowe szachownice 179

margaryny 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 białko do łączenia ciasta 100 g masy marcepanowej 75 g konfitury z borówek 100 g polewy czekoladowej Ostatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka. Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche(...)środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3) . Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4) . Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka. Przepis bierze udział w akcjach

Świat Ciasta
Smażone ciasteczka ( do piwa ) 328

Przepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej. Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy. Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu. Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu. Polecam! Nie tylko panom ;) SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia(...)wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy np. z dipem czosnkowym. Smacznego

Ostra na Słodko
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 154

koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt.  Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić... W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym aromatem i fantazyjnymi formami. Ja niestety odpowiednimi nie dysponuję, to jednak nie powstrzymało mnie przed próbą upieczenia tych pyszności. Po przepis sięgnęłam(...)marcepanu, i to takie postanowiłam upiec. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało. Jeśli macie odpowiednie formy, koniecznie ich użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą. Razem ze mną pierniczki piekły  Mirabelka , Zuzia i Chantel . Speculoos z marcepanem i goździkami Składniki: (na ok. 60 sztuk) 250 g mąki orkiszowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 155

Ciastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę domowe. Składniki: (na 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć(...)dokładnie zagnieść. Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę. Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły. Wyjmujemy na talerz i studzimy, choć śmiem

Moje pyszne gotowanie
Pyszne kruche ciasteczka z dżemem 141

naprawdę ciasteczka te miały w ogóle nie powstać. Swój żywot zawdzięczają temu, że po wypiekach pozostało mi dość sporo kruszonki. Szkoda było mi jej wyrzucać, więc dodałam trochę tu i trochę tam i wyszły przepyszne kruche ciasteczka, rozpływające się w buzi. Są kruche a zarazem takie fajnie mięciutkie. Mniam, szkoda tylko, że wyszło ich tak mało, ale następnym razem powiększę(...)nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą konsystencję i odchodzić od ręki. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Ma troszkę inną konsystencję niż na kruche ciasteczka.  Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, ja mniej więcej robiłam to na kształt prostokąta. Potem kroimy je na mniejsze kawałki. Na każdym z nich kładziemy odrobinę dżemu i robimy rulonik. Kładziemy

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka w chrupiącej panierce (na drożdżach) 113

zagniatamy dokładnie. Następnie odstawiamy na 20-25 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy tak na ok. 0.5 cm.  Wycinamy z ciasta, ciasteczka dowolnego kształtu.  Do miseczki rozbijamy jajko dodajemy do niego odrobinę mleka i dokładnie rozbełtujemy widelcem. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Nasze ciasteczka z jednej strony maczamy(...)jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kiedy blaszkę wypełnimy ciasteczkami, to wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut. Aż się ładnie zarumienią. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki świąteczne 137

połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości np 5 mm.  Pierniczki pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wkładam je do puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę(...)foliową. Tak czekają aż do świąt.  Wskazówka:  Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach na spokojnie można zabrać się za formowanie pierniczków

upichcic
Makaroniki - esencja Paryża 128

Makaroniki , już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim Paryża, będącego dla niektórych miastem zakochanych,  dla mnie  zaś  miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć  jednym — o  smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz(...)własnoręcznym  ich wykonaniu. Przeczytałem mnóstwo informacji na ich temat, jednak ich domniemana kapryśność mnie ciągle odstręczała. Kilka dni temu zakupiłem specjalną silikonową matę, która upraszcza proces produkcji ciasteczek. Zmotywowało mnie to w końcu do podjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało  się . Spróbujcie i Wy! : ) Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz

Food Square
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 185

znalazłem u Sosny . Od razu wiedziałem, że absolutnie muszę go upiec. Sernik jest ciężki i kremowy, ma wspaniałą konsystencję i delikatną nutkę kokosową. Jest absolutnie idealny. Na spód wykorzystałem ciasteczka oreo wymieszane z wiórkami kokosowymi, co okazało się świetnym połączeniem. Górę sernika zdobi zaś krem z białej czekolady oraz płatki świeżego kokosa. Gorąco polecam, bo smakuje wspaniale! :) Spód(...)ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo 100 g wiórek kokosowych 60 g roztopionego masła Ciasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy blendera. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć nań otrzymaną masę. Piec w 180 °C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Masa serowa: 900 g prawdziwego twarogu (tłustego

Food Square
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 128

polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już . Przepis to modyfikacja tego na  czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka . Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla, bo pojawia się niemal w każdym przepisie. Ale jakoś tak ostatnio(...)mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie. W dodatku robi się je błyskawicznie. I choć nie wyglądają imponująco, warto się na nie skusić, bo zaskakują swoim smakiem.  Białoczekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z żurawiną Składniki: (na 30-35 sztuk) 125 g białej czekolady 100 g masła 70 g jasnego brązowego cukru 1 jajko 245 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku dopieczenia skórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 137

każdym razem jest dużym wyzwaniem przygotowanie czegoś, co będzie mogła jeść bez przykrych konsekwencji. Nie mam doświadczenia, ale się staram. Jeszcze przed wyjazdem zrobiłam zakupy, i upiekłam kilka rodzajów ciasteczek, babeczek i innych słodkości. Będę pokazywać je po kolei - wszystkie są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu, ale mają w swoim składzie jajka. Je też pewnie można zastąpić(...)skoro nie musiałam, dałam sobie spokój. Te ciasteczka znalazłam u Oli , i od razu mi się spodobały. Z płatkami owsianymi lubimy bardzo, mąki w nich niewiele, nie wymagają żadnych bardziej skomplikowanych składników... Zrobiłam. I musieliśmy się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkich, takie wyszły dobre. Chrupiące, owsiane, pyszne. Z suszonymi jagodami smakowały wyśmienicie, ale można je pominąć lub zastąpić rodzynkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 156

zaserwować jakieś pyszne lody. Ale, jak już wspomniałam, zdjęć brak. A w domu lody czekały na nas w zamrażarce, i teraz dojadamy resztki. Mam za to absolutnie boskie ciasteczka, które nie dość, że robi się szybko i prosto, to wychodzą naprawdę wyjątkowe w smaku. Wszystko za sprawą dodatku mąki gryczanej, z którą eksperymentowałam po raz pierwszy. Ma bardzo charakterystyczny, dość(...)intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł do gustu bardzo. Poza tym nie zawiera glutenu, co jest dobrą wiadomością dla alergików. Przepis na ciasteczka znalazłam u Pomidorowej Ani , więc zaufałam mu w ciemno. Nie pomyliłam się - choć moje nie wyszły tak zgrabne jak jej, to smakują po prostu wyśmienicie! Gryczane ciasteczka bezglutenowe Składniki: (na 40 sztuk) 190 g mąki gryczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 159

trzeba czekać w kolejkach, tylko można do woli korzystać z atrakcji. Zmoczeni, ale szczęśliwi, zrobiliśmy sobie mały piknik. Były kanapki i gorąca czekolada z bitą śmietaną, a ja upiekłam ciasteczka. C. stanowczo zażądał takich z czekoladą, ja chciałam upiec dyniowe, połączyłam więc nasze pragnienia w jedno. Skorzystałam z przepisu z Lisiej kawiarenki , jednak mocno go zmieniłam. Nie miałam jajek, więc(...)dodałam nieco mleka. Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, przyprawy korzenne - na czekoladę. Wyszły mi niezbyt duże, puchate, mięciutkie ciasteczka. Smakują troszkę jak biszkopciki z czekoladą - wszystkim bardzo przypadły do gustu, i mimo sporej ilości, znikały błyskawicznie. Polecam, nie tylko na październikowe pikniki pod gołym niebem. Dyniowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 60-65 sztuk) 425 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dwukolorowe ciasteczka maślane 216

znowu ciasteczka :) Pomysł na te dwukolorowe cudeńka znalazłam na stronie ' Obiad gotowy! '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na dwie blaszki ciasteczek maślanych: 2 szklanki mąki pszennej 120 g masła 1 duże jajo 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2-1 łyżka kakao CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło(...)pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze. 3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego! Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art