polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już . Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka . Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla, bo pojawia się niemal w każdym przepisie. Ale jakoś tak ostatnio(...)mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie. W dodatku robi się je błyskawicznie. I choć nie wyglądają imponująco, warto się na nie skusić, bo zaskakują swoim smakiem. Białoczekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z żurawiną Składniki: (na 30-35 sztuk) 125 g białej czekolady 100 g masła 70 g jasnego brązowego cukru 1 jajko 245 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku dopieczenia skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdym razem jest dużym wyzwaniem przygotowanie czegoś, co będzie mogła jeść bez przykrych konsekwencji. Nie mam doświadczenia, ale się staram. Jeszcze przed wyjazdem zrobiłam zakupy, i upiekłam kilka rodzajów ciasteczek, babeczek i innych słodkości. Będę pokazywać je po kolei - wszystkie są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu, ale mają w swoim składzie jajka. Je też pewnie można zastąpić(...)skoro nie musiałam, dałam sobie spokój. Te ciasteczka znalazłam u Oli , i od razu mi się spodobały. Z płatkami owsianymi lubimy bardzo, mąki w nich niewiele, nie wymagają żadnych bardziej skomplikowanych składników... Zrobiłam. I musieliśmy się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkich, takie wyszły dobre. Chrupiące, owsiane, pyszne. Z suszonymi jagodami smakowały wyśmienicie, ale można je pominąć lub zastąpić rodzynkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaserwować jakieś pyszne lody. Ale, jak już wspomniałam, zdjęć brak. A w domu lody czekały na nas w zamrażarce, i teraz dojadamy resztki. Mam za to absolutnie boskie ciasteczka, które nie dość, że robi się szybko i prosto, to wychodzą naprawdę wyjątkowe w smaku. Wszystko za sprawą dodatku mąki gryczanej, z którą eksperymentowałam po raz pierwszy. Ma bardzo charakterystyczny, dość(...)intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł do gustu bardzo. Poza tym nie zawiera glutenu, co jest dobrą wiadomością dla alergików. Przepis na ciasteczka znalazłam u Pomidorowej Ani , więc zaufałam mu w ciemno. Nie pomyliłam się - choć moje nie wyszły tak zgrabne jak jej, to smakują po prostu wyśmienicie! Gryczane ciasteczka bezglutenowe Składniki: (na 40 sztuk) 190 g mąki gryczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba czekać w kolejkach, tylko można do woli korzystać z atrakcji. Zmoczeni, ale szczęśliwi, zrobiliśmy sobie mały piknik. Były kanapki i gorąca czekolada z bitą śmietaną, a ja upiekłam ciasteczka. C. stanowczo zażądał takich z czekoladą, ja chciałam upiec dyniowe, połączyłam więc nasze pragnienia w jedno. Skorzystałam z przepisu z Lisiej kawiarenki , jednak mocno go zmieniłam. Nie miałam jajek, więc(...)dodałam nieco mleka. Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, przyprawy korzenne - na czekoladę. Wyszły mi niezbyt duże, puchate, mięciutkie ciasteczka. Smakują troszkę jak biszkopciki z czekoladą - wszystkim bardzo przypadły do gustu, i mimo sporej ilości, znikały błyskawicznie. Polecam, nie tylko na październikowe pikniki pod gołym niebem. Dyniowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 60-65 sztuk) 425 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznowu ciasteczka :) Pomysł na te dwukolorowe cudeńka znalazłam na stronie ' Obiad gotowy! '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na dwie blaszki ciasteczek maślanych: 2 szklanki mąki pszennej 120 g masła 1 duże jajo 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2-1 łyżka kakao CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło(...)pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze. 3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artdzisiaj pierwszy snieg...no to ciasteczka zimowe. Te ciasteczka to świetny zamiennik batoników. Idealne na tą porę roku. Można je jeść w towarzystwie kakao lub mleka. ratują nam życie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego;) Składniki; 100 g masła, 4 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 szklanki płatków owsianych(...)kokosem. Mieszamy łyżką. Formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu. W obu przypadkach pieczemy ciasteczka ok. 15 minut
Anioły w kuchniCynamon, pieczone jabłka, to zapachy które w mig rozejdą się po domu. Cynamonowo jabłkowe ciasteczka to ciasteczka do których wrócę na zbliżające się święta a dziś będziemy się nimi delektować razem z ulubioną kawą. Składniki na ok 40 szt : na ciasto : 200 g miękkiego masłą 500 g mąki 120 g cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)nacięć, układam nadzienie i zawijam lekko naciągając ciasto. Zapiekam w 170 oC przez ok 15 minut. Posypuję cukrem pudrem. W drugiej opcji cięcia ciasta stworzyłem świetną wersję na ciasteczko do pracy bądź dziecku do szkoły na śniadanie. Smacznego
Mechanik w kuchniCiasteczka czekoladowo - imbirowo -orzechowe Zapraszam na ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami , pyszną czekoladą i imbirem . Imbir jak nam wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco . Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki : 2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu 1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru(...)włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek . Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę . Piec w temp 180 st około 15 minut na zloty kolor. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliKruche ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na nich wzorek tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka(...)starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut. Smacznego
Oryginalny smakrozmiar S) gumki recepturki Reszta deseru: 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 100 g czekolady 200 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 300 g truskawek około 200 g ciasteczek mocno czekoladowych Przygotowanie: Dżdżownice: Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i schładzamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko zacznie tężeć, wlewamy do palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami(...)przepisu na opakowaniu i zalewamy nią truskawki. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na galaretce. Wierzch posypujemy startymi na drobnych oczkach, ciasteczkami. Rękawiczki nacinamy i delikatnie wyjmujemy zawartość. Na jednym galaretkowym palcu nacinamy buzię i wtykamy w nią starte ciasteczka. Z czekolady robimy oczka. W deserze robimy nacięcia i wpychamy
Oryginalny smakumila filiżanki pysznej kawy jak kruche ciasteczka z pysznym czekoladowym kremem. Związek idealny. Ja uwielbiam takie połączenia. Ciasteczka rozpływają się w ustach zostawiając delikatny maślany smak i najlepszy na świecie czekoladowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 10-15 min. Do lekkiego zezłocenia. Czekoladę siekamy i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy i błyszczącą masą przekładamy nasze ciasteczka, lub dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. I dzięki temu kawa zyskuje nowy pyszny wymiar
Malinowe Pocałunkipełną paletę barw jesieni oraz radością jaką daje zarówno małym jak i dużym. U nas odzwierciedliło się to zabawą jaka była przy dekorowaniu tych ciasteczek, polecam :) Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka masła ( 200g) - 3/4 szklanki cukru pudru - 4 żółtka - skórka z 1 cytryny lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku(...)cytryny - barwniki Przygotowanie: Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki
Zainspirowana w kuchniPoniedziałek zaczniemy na słodko, żeby sobie umilić powrót do pracy po weekendzie;) Będą więc jabłka, cynamon, rodzynki;))) Bardzo już jakoś jesiennie się zrobiło...Ciasteczka smakują wyśmienicie. Zawsze staram się mieć jakieś w domu w razie W, gdy przychodzą goście. Przechowuję w szklanym słoju ozdobionym kokardką. Ze sklepu juz nie kupuje już ciasteczek;) Składniki; Ciasto 200 g zimnego(...)kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. /źródło "Ciasta i ciasteczka Twój styl
Anioły w kuchniCiasteczka idealne na lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru(...)czasie wyjąć je z piekarnika i bardzo ostrym nożem pokroić wałeczki na cienie plastry. Pokrojone Cantucci ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut do tem 160 C. Ciasteczka warto obracać, aby równo się przyrumieniły i wysuszyły. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć do dużego słoja lub puszki
Apetyczna babeczkaOreo (jeśli jeszcze ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem. Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły mi do gustu, kiedy zobaczyłam muffinki z ich udziałem na blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku(...)wiórek kokosowych 5 łyżek rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Duża szczypta sody oczyszczonej Duża szczypta soli 12 ciasteczek Oreo Krem 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/5 szklanki ciepłej wody 7-8 ciasteczek Oreo W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao
Kolizje Smaków