świąteczny poranek niż stosik gorących i pachnących pierniczkowych pancakesów, z polewą którą ja pamiętam z dzieciństwa – mama zawsze taką robiła na piernik, i z posypką z chrupiących ciasteczek. Idealne śniadanie, ale też może być to pomysł na podwieczorek, deser i nie trzeba się ograniczać tylko do świąt aby go jeść, zapach pierników może zostać z nami całą zimę. Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki rozpuszczonego masła szczypta soli Na polewę: 50g masła łyżka kakao 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru lub do smaku Dodatkowo: kilka pokruszonych korzennych ciasteczek 100ml śmietanki 30% Zaczynamy od zrobienia ciasta – oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Odstawiamy. Do żółtek dodajemy szklankę mleka, mąkę, cukier
Smaczna Stronawafel migdały bez skórki (u mnie gotowe blanszowane) Sposób przygotowania: 1. Z wafli lub opłatków wyciąć kółka o średnicy 4-5 cm. Użyłam do tego metalowego kółeczka do wycinania ciastek. 2. Białka z solą ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. 3. Do lśniącej gęstej masy dodać tarte migdały i delikatnie wymieszać
Kuchnia domowa Aniwięcej rodzajów słodkości znajduje się na stole, tym lepiej świadczy to o pani domu. Zobacz także: czerwona kapusta z przepisu babci Rysi Wypieki te to drobne, kruche ciastka, często z dodatkiem bakalii, czekolady czy przypraw korzennych. Są też roladki bez pieczenia lub słynne "ule" - wykonywane przy użyciu specjalnych foremek. Wyróżnia je estetyczne wykonanie i dbałość o szczegóły – różne
Gotujemy i jemywięcej rodzajów słodkości znajduje się na stole, tym lepiej świadczy to o pani domu. Zobacz także: czerwona kapusta z przepisu babci Rysi Wypieki te to drobne, kruche ciastka, często z dodatkiem bakalii, czekolady czy przypraw korzennych. Są też roladki bez pieczenia lub słynne "ule" - wykonywane przy użyciu specjalnych foremek. Wyróżnia je estetyczne wykonanie i dbałość o szczegóły – różne
KorniszonkiCiastka bananowo-korzenne z czekoladą i orzechami już cudownie kuszą podczas pieczenia. Ich zapach jest obłędny, a posmak bananów i piernikowej nuty to idealny duet. Do tego orzechy i czekolada! Moja rodzina uwielbia te ciasteczka, więc często wracam do tego przepisu, który dopracowałam... w 2015 roku. Jeśli nie lubcie korzennych przypraw, pomińcie je lub dodajcie kakao. Ja uwielbiam
Di gotujeKruche ślimaczki to pyszne i chrupiące ciasteczka szczególnie uwielbiane przez dzieci. Możecie wybrać wersję kakaową lub cynamonową. Ewentualnie posypać ciastka siekanymi orzechami lub dodać skórkę pomarańczową. Kruche ślimaczki pachną cynamonem i smakują lekko czekoladowo. Chętnie dodaję do nich parę kropli aromatu migdałowego, aby wzmocnić ich dośc łagodny smak. Tylko nie trzeba przesadzać z ilością dodatków.Jak mówi slynne niemieckie
dolcevitainmykitchenstopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach. Przed podaniem ciasteczka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego /Wpis we współpracy z Delifruits/ The post Domowe ciasteczka
Słodkie okruszkimianowicie podwójnie czekoladowe ciasteczka od Baking Concept ! Składniki: 445 g double chocolate cookie mix 1 jajo 100 g zimnego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypać mieszankę do wypieku ciastek. Dodać jajo oraz masło. Całość dokładnie zagnieść, formować kuleczki o średnicy ok. 4 cm, a następnie lekko spłacić. Piec przez 15 minut w 160 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestazbliżające się święta – ciastka owsiane piernikowe. To połączenie klasycznych, zdrowych ciastek owsianych z aromatycznymi przyprawami korzennymi, które kojarzą się z grudniem, przedświątecznym czasem i Bożym Narodzeniem. Te pyszne ciasteczka nie tylko wypełnią Wasz dom cudownym zapachem, ale także będą doskonałym dodatkiem do herbaty czy kawy. Są proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych(...)suchymi, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dodaj słonecznik i orzechy i delikatnie wymieszaj. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Lekko spłaszcz każde ciastko. Piecz w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez około 12-15 minut, aż ciasteczka będą lekko złociste na brzegach. Artykuł Ciastka owsiane piernikowe pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujedynią w roli głównej. Krem dyniowy - przepis na 4 porcje Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne: 500g dyni hokkaido, 250ml śmietany kremówki, łyżeczka cynamonu, 3 łyżki erytrolu, kilka ciasteczek wielozbożowych. 1. Dynię przekrój, usuń pestki, pokrój na ćwiartki i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (ok. 30 minut, sprawdź patyczkiem, czy dynia jest już miękka(...)Erytrol zmiel na puder. 4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cynamonem i erytrolem, po czym stopniowo połącz z masą dyniową. 5. Do szklanek nałóż warstwę musu, następnie pokruszone ciasteczka i ponownie warstwę musu. Na koniec wbij ciasteczko a'la nagrobek
Z notatnika dietetykaMOTYWEM HALLOWEEN Proste mocno kakaowe babeczki podane z pomarańczową masą i udekorowane w stylu Halloween. Połączenie smaków czekolady i pomarańczy sprawdza się tutaj idealnie. PALUCHY WIEDŹMY Straszne kruche ciasteczka uformowane tak, aby przypominały niezadbane palce wiedźmy. Idealnie do nich pasują pazury wykonane z migdałów. TORT Z OPŁATKIEM W STYLU HALLOWEEN Piękny tort przygotowany z czarnego ciasta z masą o smaku
Słodki BlogStraszne głowy kościotrupa z krwawymi oczami, idealne na Halloween pyszne ciasteczka! Czytaj więcej
Ana Mari's worldProponuję dziś prawdziwie czekoladowe ciasteczka. Nie wymagają czasu, cierpliwości i umiejętności wypiekowych. Będą i tak rewelacyjne. Miękkie wewnątrz, chrupiące z zewnątrz. Wszystkie składniki po prostu łączymy, schładzamy, formujemy i krótko pieczemy. Przepis przydatny między innymi na spontaniczne, nieplanowane wyjazdy, na których spontanicznie możemy spotkać kilka osób, które z pewnością nie odmówią... Wczorajsza pogoda nas zmotywowała, szybki pomysł, szybka(...)rozpływają w słońcu. I nie wracają do domu, bo smakują wszystkim. Wczoraj miały smak powolnego żegnania pięknej, ciepłej jesieni. Składniki: wszystkie w temperaturze pokojowej proporcje na około 12 ciasteczek 1 szklanka mąki pszennej tortowej - u mnie pół na pół z pełnoziarnistą 50 gram drobno posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao
Kronika PiekarnikaCiasta z dynią Szarlotka z dynią Rolada biszkoptowa z dynią Kruche ciasto z dynią Wegański placek z dynią Owsiane ciastka bananowo – dyniowe Sernik z dynią Strucla dyniowo-morelowa Ciasto dyniowe z czekoladą Ciasto z dynią Piernik z dynią Muffinki z dynią Ciasto francuskie z gruszkami i dynią Marcepanowe crumble z jabłkiem, gruszką i dynią Ciasto dyniowe z kremem Fale
Dorota Smakuje