Skoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;) Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki
Lawendowe Niebodomu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu. Składniki: 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki cukru około 2,5 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę(...)lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w 180 stopniach C na złoto. Ostudzone ciasteczka dowolnie ozdobić lukrem. Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ Smacznego
kolorowotorcikowoPysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk(...)czasie mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Maślano
Made By Mom And SonGłównymi składnikami moich ciastek są banany i płatki owsiane. Wykorzystując tylko te dwa składniki można przygotować pyszne zdrowe ciasteczka. Do ich upieczenia nie potrzebowałam ani odrobiny cukru, tłuszczu i mąki . Dodatek różnych ziaren, suszonych owoców, bakalii sprawia że za każdym razem możemy wyczarować ciasteczka(...)nowym smaku i wyglądzie. Możliwości i pomysłów jest mnóstwo , a ciasteczka zawsze się udają……tu nie ma ci zepsuć . Ciastka owsiane na bazie banana piekę regularnie /moje ulubione śniadanie/ , za każdym razem zmieniam dodatki wykorzystując poniższy przepis bazowy. Tym razem dodałam odrobinę mielonych migdałów i żurawiny. Składniki: 2 duże dojrzałe banany
Zakamarki mojej kuchniwypieki dobrze planować, żeby nic się nie zmarnowało. Na szczęście zawsze można odwiedzić koleżankę i ją wraz z rodzinką poczęstować jakimiś smakołykami. Dzisiaj mam dla Was wyjątkowo urocze ciasteczka, które w dodatku smakują wyśmienicie. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Red and pale wiedziałam, że muszę je mieć. Takie ślimaczki mają w sobie coś wyjątkowo urzekającego. W momencie, kiedy(...)zauważyłam, że w składnikach znajduje się kawa, przestałam wypiek planować - po prostu poszłam do kuchni i przystąpiłam do działania. Efekt? Obłędny! Ciasteczka są chrupiące, ale nie twarde, z intensywnym smakiem i aromatem kawy, z którym bajecznie komponuje się delikatnie wyczuwalna w tle nuta amaretto. No i wyglądają prześlicznie. Czy można chcieć od ciasteczek czegoś więcej...? Kawowe ślimaczki z amaretto Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka ze słonecznika i płatków owsianych są moją trochę zmodyfikowaną wersją American chocolate chips cookies . Ja podzieliłam ciasto na dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :) Ciasteczka: 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki(...)połowy gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. Do drugiej połowy ciasta możemy dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać i formować. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy RajUwielbiam drobne ciasteczka w różnych kształtach i formach. Ostatnio znalazłam dość nietypowe ciasteczka, które wyglądem przypominają wyschniętą i popękaną ziemię. W każdym razie, tak urzekł mnie ich wygląd, że postanowiłam spróbować jakie one są. Musze powiedzieć, że bardzo mi zasmakowały, moim domownikom również, więc myślę, że i Wam przypadną do gustu :) Składniki: 3 jajka 1 ½ szklanki cukru 100g masła(...)łyżeczką, w niewielkich ilościach na cukier puder, a następnie obtaczamy je mocno, tworząc jakby maleńkie kule śniegowe i układamy je na papier pergamin, w dość dużej odległości od siebie. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika*, w temperaturze 160°C, około 8-10 minut. * jeśli damy na samą górę cukier puder nam się rozpuści i nie będzie efektu popekania
Smakowy RajWykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię :) Składniki: 200g czekolady 100ml śmietany kremówki 60g ryżu preparowanego (3 szklanki) Czekoladę łamiemy w kostki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu(...)miszamy, by nie stwardniała. Zimną, płynną czekoladę wyjmujemy z garnka z wodą i dodajemy do niej stopniowo ryż preparowany, mieszając. Gotową masę wykładamy łyżeczką na papier pergamin, tworząc niewielkie ciasteczka. Po uformowaniu wszystkich ciasteczek, pozostawiamy je w chłodnym miejscu, na co najmniej 2 godziny, ale na im dłużej je zostawimy, tym czekoladowe szyszki będą miały ładniejszą konsystencję. Twarde szyszki delikatnie
Smakowy Rajfajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym(...)wysmarować foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy bułką tartą. Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki. Następnie ciasteczka nadziewamy budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy naokoło z ciastem, które już jest w foremce. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut
Smakowy RajCiasteczka kanadyjskie nie są skomplikowane w zrobieniu, ale za to bardzo smaczne. Mają ten cudowny korzenny smaczek, a ich konsystencja jest niesamowita. Są takie chrupkie, a w głębi wydają się sypkie, ale takie nie są. W każdym razie smakują niesamowicie i polecam zwłaszcza tym, który nie lubią bawić się w wałkowanie i wykrawanie ciastek foremkami. Składniki: 300g masła(...)ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem pozostawiając między nimi odstępy, by się nie zlepiły. Po ułożeniu wszystkich ciastek na arkusze papieru, smarujemy je białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Ciasteczka pieczemy na złotobrązowy kolor, około 7 – 15 minut w 170 ⁰ C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach, by nie straciły aromatu
Smakowy Rajpyszne, chrupiące ciasteczka zrobione są z ziarenek sezamu i lnu. Jeśli lubicie sezamki to słodkie maluchy też będą Wam smakować. Nie ma w nich ani jajek, ani żadnej mąki bo nie są tu potrzebne. Jest cukier bo ciasteczka mają być słodkim deserem. Nazwałam je 40-stki bo jak zaraz zobaczycie wszystkich składników jest po 40 g. Nie było moim zamiarem(...)posmak masła a ziarna sklejone były jakby gęstym, zastygłym zupełnie syropem. Moje są chyba nieco inne, ale równie pyszne i zakochaliśmy się w nich w domu wszyscy. Jedliście kiedyś ciasteczka rugelach ? Są kruche, maślane i cudowne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku. Inspirowałam się przepisem z blogu Moje Wypiek i . Składniki (na 20 ciasteczek) 180 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru(...)minut, do momentu zarumienienia się brzegów ciastek. Gotowe studzić na kratce. Lukier - białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, do momentu powstania gęstej masy. Ostygnięte ciasteczka polukrować. Przepis dodaję do akcji
pink envelopeKlasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym(...)dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :) Składniki : 125 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 220 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo : ulubiony dżem np. truskawkowy (zużyłam niecałe pół słoiczka) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce
Chocolate Muffin Blogskarbnica zdrowia! Nie należy zrażać się dużą zawartością tłuszczu, gdyż jest on lepiej przyswajalny niż te tradycyjne, a nawet wspomaga odchudzanie! Korzystanie z tych dobrodziejstw ułatwi dzisiejszy przepis na ciasteczka kokosowe, który już czeka poniżej. Mięciutkie, słodkie, a co najważniejsze- zdrowe! Ciasteczka kokosowe to kolejny wyrób z serii "nie kupuję- robię w domu". Zapewne każdy domyśla się ile wspólnego mają(...)warto nabierać się na obietnice producentów i do sklepu, zamiast po gotową przekąskę, należy wybierać się po produkty potrzebne do jej przygotowania. Z podanej ilości składników otrzymacie około 12 ciasteczek. Jedno to 78kcal w tym 1,3g białka , 5,8g tłuszczu , 4,5g węglowodanów oraz 2g błonnika . Z kolei cała masa to 940kcal w tym 15,8g białka
peanutbuttermonsterZdrowo, smacznie i bardzo marchewkowo! Dziś proponuję szybkie, zimowe ciasteczka przygotowane na bazie mąki owsianej (to tylko zmielone płatki owsiane ;) ), aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej. Pyszne nie tylko zimą :) Składniki: 8 łyżek masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (mąka owsiana) szczypta soli 1 jajko(...)gładka. W innej misce wymieszać mąkę, sproszkowane płatki owsiane i przyprawy. Sypkie składniki dodać do masy maślanej. Dodać marchewkę i wyrobić ciasto. Łyżką nabierać małe porcje i formować okrągłe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć ciasteczka ręką. Piec 12-15 minut w temperaturze 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blog