ciasteczka - 38126 przepisów (strona:531/2542)

Ciasteczka amarantusowe. 148

Ciasteczka z amarantusa to dla mnie prawdziwe odkrycie. Przygotowuje się je błyskawicznie. Nie zawierają glutenu, posłodzone są miodem. Same plusy :) A największym jest ich smak, pycha! Możecie zabrać je ze sobą do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki. Można też eksperymentować z tworzeniem różnych wariantów tej słodkiej przekąski. Dodajmy słonecznik albo orzechy albo suszoną żurawinę, a zyskamy nową jakość(...)przygotowania ciasteczek koniecznie użyjcie amarantusa ekspandowanego ( popping). Składniki: 1 i 1/2 szkl. ekspandowanego amarantusa 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować dowolny kształt ciasteczek.  Np. na blaszce położyć foremkę w kształcie serca, nałożyć do środka

zadanie-gotowanie
Ciasteczka serowe 293

Dziś przepis na ciasteczka serowe. Oczywiście podobne możemy z łatwością kupić, ale te domowe wyroby mają to do siebie, że oczywiście wiemy co dodajemy i są pozbawione tego dziwnego, chemicznego posmaku.  Ciasteczka te nie wpisują się w trend "fit", ale myślę, że czasem warto pozwolić sobie na taką małą przekąskę (chyba, że znikają w ciagu 20 minut(...)ziół prowansalskich  -1 łyżeczka pieprzu -1 łyżeczka soli   Wykonanie:  Masło roztopić i dodać do mąki. Wbić jajko i wsypać przyprawy.  Całość dokładnie połączyć. Wyrabiać małe ciasteczka, wielkości 5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut, w temperaturze 180 stopni

Smakuj życie!
Ciasteczka o smaku Maltesers 145

Doskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej kawy. Nie wymagają użycia miksera. Wystarczy miska, jedna łyżka i dwie łyżeczki :) Składniki 200 g mąki pszennej 120 g roztopionego niesolonego masła 140-170 g bardzo drobnego brązowego cukru  (w zależności od tego(...)pieczenia i solą i ponownie wymieszać. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 170

stan naszej skóry, a z awarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.    Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe.   Ciasteczka na bazie płatków jęczmiennych są pyszne, chrupiące, z cudownym posmakiem truskawek... Naprawdę niesamowicie kuszą. Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciastka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste(...)orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione

Di gotuje
Lody z ciasteczkami bez jajek 150

Upały znowu wracają, więc proponuję na ochłodę lody ;)). Niedawno robiłam z ciasteczkami. Wyszły fajne i słodziutkie. Bez grudek lodu. Mój młody zadowolony, więc efekt chyba oki ;)). Teraz będziemy robić kolejne :)). Z podanej porcji wychodzi około 800 ml. Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 300 ml śmietanki 36% 150 ml mleka skondensowanego słodzonego ciasteczka kruche z czekoladą ( u mnie Kruszynki z biedronki(...)Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję powoli mleko skondensowane i miksuję, żeby nam się składniki połączyły. Na końcu dodaję pokruszone ciasteczka, mieszam. Przelewam do pojemnika i wkładam do zamrażarki na kilka godzin (nie trzeba na długo, chyba, że chcemy bardzo zmrożone) i zjadamy

kruche babeczki
Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym 149

zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.   (Ciasteczka powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt(...)twarde (*).) Ostudzone ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Jeśli ciasteczka wyjdą za twarde - do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć skórkę od jabłka. Wtedy zmiękną pod wpływem wilgoci. Choć przyznam, że twarde też są pyszne, ale szkoda zębów

Di gotuje
Ciastka jaglano-kokosowe z białą czekoladą (bezglutenowe) 185

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Niemodelka . Jednakże przepis całkowicie zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja niesamowicie mi się rozlewała. Ciasteczka wyszły przepyszne, takie mocno kokosowe, z rozpływającymi się w ustach - kawałkami białej czekolady. Są chrupiące z zewnątrz i posiadają lekko miękki środek. Robiłam je na dwa sposoby - grubsze i bardziej płaskie. Obie wersje smakują rewelacyjnie i znikają(...)bardzo szybko. Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. (około 18 sztuk) 150g płatków jaglanych 100 ml mleka 80g oleju kokosowego 80g wiórek kokosowych (*) 1/2 szklanki cukru brzozowego  2 jajka (małe) Dodatkowo: 50g białej czekolady (bezglutenowej) Około 60g płatków jaglanych zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać do nich pozostałe

Di gotuje
Chrupiące ciasteczka jaglane lub ciastko XL (z karobem i orzechami brazylijskimi) 156

delikatne i kruche - w zależności od grubości. Nie mniej - oba warianty smakują rewelacyjnie. Możecie dodać różne bakalie, orzechy, kakao/karob, aromat. Ja część upiekłam z orzechami brazylijskimi i karobem. Pycha! Ciasteczka nie zawierają glutenu. (ponad 30 małych sztuk, lub 1-2 duże) 150g mąki jaglanej 50g płatków jaglanych 150g masła 1 jajko  120g ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia

Di gotuje
Czekoladowe kruche ciasteczka (idealne do wzorów) 192

www.facebook.com/Di.gotuje       http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorki (mój). Przyznam Wam szczerze, że szkoda było mi jeść tych ciasteczek.  I jak na złość - każde wyszło z idealnie odciśniętym wzorem. W przeciwnym wypadku nie byłoby żalu, aby jako pierwsze poszło na spróbowanie... Ciastka są przeeepyszne, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Ten czekoladowo-maślany smak kusił już podczas wyrabiania(...)różnych wzorów, które nie tracą swoich kształtów podczas pieczenia. Osobiście użyłam foremek ze sklepu Protonik .  Urocze wzory sprawiły frajdę nie tylko mi, ale także osobom, które mogły spróbować ciasteczek. Takie małe słodkości nadają się na drobny upominek, a sklep posiada pokaźny wybór wzorów. (około 14 sztuk - dość dużych) 65g masła 60g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko

Di gotuje
Kruche ciasteczka korzenne 146

Wszyscy lubimy do kawy takie ciasteczka, polecamy piec takie, są o wiele zdrowsze pieczone w domu niż te kupowane, na poobiedni, niedzielny podwieczorek są wyśmienite, a zaletą ich jest fakt, że można je dłużej przechowywać w pojemniku i nic nie tracą na smaku.... Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny palmy 1/2 kostki smalcu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka(...)Wykonanie: Na stolnic ę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciska my okrągłą foremką ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek ). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C.  Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową

kgwjanczewo
Ciasteczka francuskie z serem i truskawką. 130

Pyszne , szybkie w wykonaniu ciasteczka francuskie z serem i truskawką. W sam raz dla niespodziewanych gości. Zapraszam :) Składniki: 2 opakowani ciasta francuskiego miseczka mała truskawek 500 g sera białego  1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy(...)boków robimy nacięcia w kierunku szpica ale nie do końca, następnie rozkładamy łapiemy za nacięte boki i przyciskamy do środka.Rękaw cukierniczy napełniamy serem, na środek każdego ciasteczka wyciskamy troszkę sera i w środek wkładamy truskawkę.Pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoty kolor około 15 minut.Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka owsiano-migdałowe 98

Pyszna i zdrowa przekąska, która trafi w gusta niejednej osoby. Ciasteczka są kruche o wyraźnym smaku migdałów i kokosu. Z poniższych składników wychodzi 8 dużych ciasteczek. SKŁADNIKI 80 g płatków owsianych 50 g migdałów 20 g płatków migdałowych 25 g kokosu 50 g cukru trzcinowego 10 g otrębów gryczanych 10 g otrębów orkiszowych 50 ml oleju rzepakowego 1 kopiasta łyżka(...)blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robić średniej wielkości kulki, po czym każdą spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec na środkowej półce piekarnika około 13 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i zdjąć od razu z blaszki, żeby się nie przypaliły

Passions hobbies life
Ciasteczka z kaszy jaglanej i płatków owsianych (z truskawkami i żurawiną) 131

pozytywnie wpływa na poziom koncentracji i cholesterolu we krwi. Dodatkowo obfituje w antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Szkoda, że rzadko gości u niektórych w diecie... Może te ciasteczka to dobry pomysł na jej "przemycenie" do naszego jadłospisu? Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkości i idealnie zaspokajają ochotę na "coś słodkiego". Płatki owsiane i żurawina także nie są obojętne(...)miód i cukier. Całość zblendować na gładką masę, a następnie połączyć z resztą płatków i pokruszonymi truskawkami. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać porcje masy. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach. (Najlepiej użyć opcji grzewczej góra-dół. Osobiście korzystam z piekarnika gazowego i 10 minut przed końcem pieczenia ciastka przewróciłam

Di gotuje
Kokosanki 229

Kokosanki to bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka na bazie białek, z dużą ilością wiórków kokosowych. Przyrządza się je tak samo jak bezy, z tym że wzbogaca się je dodatkowo o tłuszcz i wspomniane już wiórki. Jeśli lubicie dość słodkie smakołyki z akcentem kokosowym, ten przepis jest dla Was :) Z podanych proporcji składników można upiec około 25 sztuk . Kokosanki Składniki(...)mąkę ziemniaczaną - do wiórków kokosowych w kilku partiach dodać ubite białka, delikatnie ale dokładnie wymieszać - blachę wyłożyć papierem do pieczenia - na blachę nakładać łyżeczką masę, tworząc nieregularne w kształcie ciasteczka - masę nakładać w niewielkich odstępach od siebie - gotowe ciasteczka od razu wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - kokosanki po upieczeniu zostawić na blasze

Smakołyki Bereniki
Ciastka chałwowo-kokosowe z czekoladą (z mąki graham) 161

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Pamiętacie chrupiąco-ciągnące się ciasteczka z czekoladą ( klik )? Są obłędne w smaku i mają rewelacyjną konsystencję, a te podobnie chrupią i kuszą ciągnącym się wnętrzem. Dodatkowo posiadają chałwowo-kokosowy smak, co idealnie połączyłam z rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Czy to nie brzmi wspaniale? Powiem Wam, że po ich spróbowaniu ciężko(...)się powstrzymać i zakończyć nawet na kilku ciasteczkach. Ja sięgam po nie tak systematycznie - dopóki nie zauważę pustego pojemnika!    (około 24 sztuk) 130g mąki pszennej graham (użyłam typu 1850) 30g wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 90g masła 50g pasty tahini 120g cukru (użyłam brzozowego) 1 jajko Dodatkowo: 70g czekolady (użyłam mlecznej; może

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania