lody - 12901 przepisów (strona:519/861)

SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE 221

wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki są jeszcze lepsze następnego dnia, a nawet dwa dni później. Możesz je podawać z kruchymi ciasteczkami, odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych, chociaż same też doskonale smakują.   *Jeśli syrop jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wolisz, żeby syrop był bardziej „light”, możesz zmniejszyć ilość cukru

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Nalewka wiśniowa 253

zakręcam zakrętką. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby towarzystwo wymieszać. Po około dwóch tygodniach odcedzamy owoce od soku, polecam wiśnie wrzucić do małych słoiczków i używać do lodów, lub pralinek o których będzie wkrótce na blogu :) Do soku dodajemy alkohol, mieszamy, rozlewamy do butelek, chowamy w ciemnym miejscu (piwnica, garaż) i zapominamy o niej na minimum 2-3 miesiące

Pora na pora
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 268

wyczekiwaną porą roku jest lato z ciepłymi porankami, z parnymi popołudniami, z burzą przynoszącą ukojenie, z ogromnym upałem z ledwością znoszonym w cieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej

Rozpustne gotowanie
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 196

chrupiące i pachnące czekoladą, cytrusami i anyżem. Mleczno cytrusowy krem jest naprawdę nie do pobicia. Kawa, herbata – a jeśli jeszcze Wam mało słodkości – łyżka bitej śmietany lub kulka waniliowych lodów. To ciasto zniknie szybko. SKŁADNIKI 160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej ½ łyżeczki soli 130g miękkiego masła 83% 120g drobnego cukru (biały, trzcinowy) 100g płatków owsianych 3 czubate łyżki słodzonego kakao

Karo in the Kitchen
Dietetyczne czekoladki kokosowe Bounty 166

głowy. Czekoladki można nazwać 99,9% kakao, ponieważ używamy prawdziwego kakao bez dodatków. Jako nadzienie wykorzystałam masę kokosową z kremowego serka i wiórków. Jeśli macie w domu foremkę do lodu zabierajcie się do pracy! Składniki: 20 g oleju kokosowego, rozpuścić 3 łyżki kakao 1 łyżeczka erytrolu lub miodu Masa: 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki serka(...)kremowego np. Mój Ulubiony  Olej roztopić. Wymieszać z kakao i miodem. Odłożyć 1/3. Foremkę do lodu lub czekoladek wysmarować cienką warstwą masy, tak żeby brzegi wytłoczenia pokryły się czekoladą. Odłożyć do zamrażarki do stwardnienia. W tym czasie wymieszać jogurt, serek, wiórki. Wyjąć foremkę i napełnić prawie po same brzegi. Zostawić troszkę miejsca od góry i uzupełnić pozostałą czekoladą. Ponownie

Chocolate Muffin Blog
Saudi champagne na upalne dni 173

zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie + 12 stopni Celsjusza. Składniki 1 litr soku jabłkowego 100% 2 szklanki wody gazowanej 2 pęczki świeżej mięty 3 twarde czerwone jabłka 2 pomarańcze lód w kostkach Przygotowanie Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować na dość duże(...)drugiego pęczka mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać sok jabłkowy i wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodać lód i..... spożywać, póki zimne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffinki z borówką amerykańską 203

nieporządnie :) Teraz wrzucamy borówki i wszystko lekko mieszamy. Każdą papilotkę w foremce napełniamy do 2/3 wysokości (trochę więcej nie zaszkodzi) - dla mnie najwygodniej jest napełniać foremki łyżką do lodów. Wstawić do piekarnika na ok. 25 min.- środkowa półka. Aby się upewnić, że muffinki się upiekły wkładam do jednej z nich metalowy drucik, jeżeli będzie suchy to ciasteczka

Alutka-Gotuje
Muffiny z gruszką i bitą śmietaną 212

Teraz wrzucamy pokrojoną gruszkę i wszystko lekko mieszamy. Każdą papilotkę w foremce napełniamy do 2/3 wysokości (trochę więcej nie zaszkodzi) - dla mnie najwygodniej jest napełniać foremki łyżką do lodów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min.- środkowa półka. W tym czasie ubijam kremówkę a pod koniec ubijania dodałam żółty barwnik spożywczy. Gotową śmietanę wkładamy do lodówki

Alutka-Gotuje
Syrop cynamonowy 166

Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania:  Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru  5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając

SzczyptaSmaQ
Współpraca z Teekanne i lekkie (fit) przepisy z herbatami Harmony for Body&Soul 204

propozycje: 1. Orzeźwiający napój herbaciano – mandarynkowy Składniki: 4-5 sztuk słodkich mandarynek sok z 1/2 cytryny (2 łyżki) 1 szklanka zaparzonej herbaty Detox&Slim firmy Teekanne kostki lodu opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Zaparzamy szklankę herbaty Detox&Slim firmy Teekanne. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciskamy sok z mandarynek, łączymy go z zimną herbatą oraz z 2 łyżkami(...)soku z cytryny. Jeśli wolimy słodsze napoje możemy na tym etapie dodać łyżeczkę ulubionego miodu. Napój podajemy z kostkami lodu. Smacznego 2. Zdrowe i dietetyczne śniadanie z Teekanne Składniki: (na 2 duże pucharki) 1 1/2 szklanki zaparzonej herbaty Detox&Slim firmy Teekanne 1/2 szklanki wody 1 szklanka płatków jaglanych 1 1/2 szklanki świeżych truskawek 1 łyżka miodu lub innego

Słodkie okruszki
Kompot z owoców mieszanych 184

Wykończył mnie dzień... temperaturą, dusznym powietrzem, w ogóle... na takie okazje idealne są zimne, orzeźwiające napoje... np.: kompoty ze świeżych owoców, z kostkami lodu... mmm, pycha... Ten, który Wam dziś proponuję, jest bez dodatkowych ulepszaczy, przypraw, czy innych takich... po prostu owoce, woda, trochę cukru do smaku i tyle... a smakuje... mmm... ;-) SKŁADNIKI truskawki, maliny, czereśnie i morele w dowolnych(...)Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez chwilę, aż owoce opadną na dno garnka. Wyłączamy palnik, słodzimy do smaku i zostawiamy żeby kompot wystygł. Podajemy z kostkami lodu.  P.S. Przepisy na inne kompoty znajdziecie w zakładce napoje zimne i gorące

Czary - gary w kuchni
Wieloziarniste trufle z miodem (Dolcetti con semi e miele) 187

zdrowia, witamin, niesamowicie  pachnące pomarańczą i miodem.  Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia.  Mo ż na przygotować je wieczorem, na noc umieścić w lod ó wce a rano mamy pyszne i efektowne śniadanie.  SKŁADNIKI Z podanych składników zrobiłam 30 kuleczek.  60 gr płatków owsianych 50 gr sezamu(...)słonecznika, orzechy. Całość dobrze wymieszać. Przełożyć na p ł ask ą  blachę wyłożon ą  papierem do pieczenia. Schłodzić w lod ó wce przynajmniej 2 godziny. Po schłodzeniu wykrajać dowolne formy.  Preferuje kuleczki a'la trufle. Smacznego :)          alt="Mobilna Owsianka Śniadaniowa

La grande e la piccola cuoca
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 219

symbol, ho ł d dla pokoju na Wielkanoc". Bardziej realistyczna legenda pochodzi z lat 30. XX wieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca si ę  w produkcji lodów, pieczeniu ciast, zwłaszcza  tradycyjnego ciasta panettone  na  Boże Narodzenie,  postanowiła upiec specjalne ciasto na  Wielkanoc. Motta wymyśliła ciasto, którego receptura

La grande e la piccola cuoca
Jogurt granatowo truskawkowy 208

połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Jogurt

mojewypiekiinietylko
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 223

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika

Karo in the Kitchen