300ml napoju: 100ml ulubionej kawy 100ml mleka 100ml mleka kokosowego cukier 1 torebka mięty POSTI listki świeżej mięty bita śmietana Kawę przelewamy do foremek lub woreczka do lodu i mrozimy. Gotujemy mleko. Zaparzamy w nim torebkę mięty. Do przestudzonego naparu dolewamy mleko kokosowe i dodajemy cukier wedle uznania. Kawowe kostki lodu umieszczamy w szklance. Zalewamy je mlekiem. Całość dekorujemy bitą
Wrzosowa PolanaTUTAJ ) i jabłkiem, udekorowaną płatkami kwiatów. Składniki dla 2 osób: 0,5l wody 2 jabłka 2 torebki melisy POSTI 4 łyżeczki cukru różanego 1 łyżka soku z limonki kostki lodu płatki dzikiej róży Jabłka kroimy na mniejsze cząstki, zalane wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie wyciągamy owoce i zaparzamy melisę tak przygotowanym(...)kompotem. Wystudzony napar słodzimy do smaku cukrem różanym i doprawiamy sokiem z limonki. Przelewamy do szklanek. Podajemy z kostkami lodu i płatkami dzikiej róży
Wrzosowa Polanapokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne 15 minut. Czekoladę roztapiamy
Smakowity Blog KulinarnyKoktajl ten robiłam już kilka razy, co tu dużo pisać uwielbiam go! Zapraszam... Składniki: 1 szkl. zimnego kefiru garść malin-mogą być mrożone- nawet lepiej, bo zastępują kostki lodu garść borówek-mogą być mrożone opcjonalnie 2 kostki lodu Wszystko zmiksować w blenderze, podawać odrazu
Kubki smakusałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów. Polecają do deserów: jako polewy do lodów, budyniów, ciast i innych przysmaków. Polecają również zestawy prezentowe, które dzięki zestawieniu wspaniałych, tradycyjnych przetworów ucieszą rodzinę i przyjaciół. W prezentach oprócz konfitur i syropów znajdziecie wspaniałe herbaty oraz
Sama słodycz i szczypta chilikuzyn uwielbiał pić przez słomkę mleko kokosowe , prościutko z orzecha. Na całe szczęście, niechęć do tego cudownego owocu zmalała wraz z mijającymi latami. Teraz oddałabym wszystko za gałkę wegańskich lodów kokosowych , które jadłam latem na Chorwacji. Zalety oleju kokosowego: WAŻNE: najlepszy olej kokosowy to ten nierafinowany i tłoczony na zimno! Jest to tłuszcz roślinny, więc nie przyczynia się
Pland based filleOpis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1 kieliszek malibu 1 kieliszek blue curacao 1 kieliszek soku z ananasa lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy jeden kieliszek soku ananasowego następnie dodajemy 1 kieliszek blue curacao i na sam koniec dodajemy 1 kieliszek malibu wszystko razem
Drinkologiapolewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki melasy 1 jajko 3 żółtka
Codzienna kuchnia niecodziennażurawinowego. Polecam jest on naprawdę pyszny! Składniki: 40 ml wódki cytrynowej 15 ml likier triple sec (ja używam Cointreau) 15 ml soku z limonki około 30 ml soku żurawinowego lód Sposób wykonania: Na początek do shakera z lodem nalewamy 40 ml wódki cytrynowej następnie dodajemy 15 ml likier triple sec teraz dodajemy 15 ml soku z limonki na koniec dodajemy
DrinkologiaKolejna propozycja na Sylwestra- drink o nazwie Malibu Sunrise. Kolorowy, słodki i łatwy do przygotowania drink kobiecy . Składniki: lód 30 ml wódki 30 ml Malibu 100 ml soku pomarańczowego 15 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Nalewamy kolejno wódkę, Malibu, sok pomarańczowy. Na koniec dolewamy syrop grenadine. Syrop jest gęsty, więc opadnie
Smak mojego domuczekoladą. (Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.). Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu, często mieszając. Czekoladę przelewamy do sylikonowych foremek (moje są na kostki lodów i pralinki). Te co będą z ciasteczkami tylko do połowy, następnie dodajemy pokruszone herbatniki, delikatnie wyrównujemy wierzch zatapiając je w czekoladzie. Przed dodaniem dodatków czekoladę wyrównujemy przez podniesienie foremki
Moniki Smakołykiwierzchu kuleczek. Możemy je obtoczyć w startym serze, wtedy na powierzchni utworzy się serowa skorupka. Kuleczki możemy formować za pomocą łyżki. Jeśli ktoś jest perfekcjonistą, można użyć łyżki do lodów, lub toczyć kuleczki w dłoniach, które warto często zwilżać wodą. Drukuj Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) Składniki 280 g mąki z tapioki 170 ml mleka
Mieszam w GarnkuDeser lub jak kto woli - ciasto smakuje przepysznie. Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. Rewelacyjnie smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje
Di gotujejest dosyć mocny gdyż zawiera on aż 80 likieru triple sec Składniki: 80 ml likier triple sec (ja używam Cointreau) około 120 ml soku pomarańczowego około 20 ml grenadina lód Sposób wykonania: Na początek do szklanki wypełnionej lodem nalewamy 80 ml likieru triple sec Przepis Wideo: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Drinkologiatylko dla męskiej części rodziny, z pewnością zadowoli każdą panią domu, ponieważ tak przygotowane rodzynki są doskonałym dodatkiem do ciast (m.in. serniki, ciasta drożdżowe, keksy), czy deserów, np. lodów. Polecam :) Składniki: 300 g rodzynek ok. 300 ml ciemnego rumu Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i o osuszyć, np. na ręczniku papierowym lub pozostawiając
Domowa Cookierenka Agi