zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną). A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję
Walijskie PichcenieGofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!walorów smakowych nie stracie, ale estetyczne z pewnością. Kiedy już macie na talerzu tartę, poczekajcie aż sos spłynie na nią do ostatniej kropelki. Jamie poleca jeść ją z kulką lodów albo sosem custard. Sama też jest niesamowita- tylko pamiętajcie- dajcie chwilę karmelowi. Inaczej bąbel na języku gwarantowany
les mirabelleslekko jajka, dodaj stopione masło i śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj. Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka. DEKOROWANIE: Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką
Słodko-Słony Świat Ilonyskładniki: 1 melon 1 limonka 0,8 ml wody cukier ewentualnie kostki lodu wykonanie: Z melona usuwamy pestki, wydrążmy miąższ i umieszczamy go w naczyniu blendera. Dodajemy sok z limonki i miksujemy na najwyższych obrotach, dosładzamy i ponownie miksujemy. Przecedzamy przez sitko, przelewamy do dzbanka dopełniamy wodą i delikatnie mieszamy. Na koniec możemy dodać pokruszone kostki lodu oraz plasterki limonki
Domowy Smak Jedzeniaupieczeniu wyjmujemy i studzimy. Im będzie chłodniejsze tym masa serowa będzie bardziej ściągnięta. U mnie poszło całe jeszcze leciutko ciepłe. :) Można oprószyć cukrem pudrem, cynamonem lub podać z gałką lodów. Polecam eksperymentować! :) Przepis bierze udział w akcji
Jedzeniomaniakruszonkę, którą posypujemy gruszki. Crumble pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut. Jeżeli przygotowujecie takie crumble na deser to świetnie komponują się z gałką lodów - pychota Smacznego
Niezły Młyneksmaki "przegryzły się". To są własnie moje smaki: słodkie bardzo, nie za mocne. Po kieliszeczku takiego likieru nie szumi w głowie, gwarantuję :) Latem idealnie sprawdza się jako polewa do lodów :) dla dorosłych oczywiście ;) Drogie panie, lubicie likiery? a może i panowie je lubią
Codzienna kuchnia niecodziennajedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać spirytusem.Spirytusu
Niespełnione zdolności kulinarnewyjęciu z ciasta jest suchy. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem gdy ciasto jest lekko ciepłe lub podać z dodatkową porcją śliwek czy lodów :) Pozostawiam to waszej inwencji :) Jak widać ciacho proste i naprawdę smaczne. Taka odmiana wśród tych ciężkich kremów czy mas tortowych. Polecam wypróbować póki sezon śliwkowy trwa
Jedzeniomaniaorzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy
Made By Mom And Sonmiętę w ogródku ścięłam po raz ostatni. Rośnie jak oszalała, im silniej ją zetnę tym silniej i szybciej ona rośnie:) Przez całe lato lądowała w dzbanku z wodą i lodem i świetnie gasiła pragnienie całej rodziny. Nasuszyłam już cały woreczek, nalewki zrobiłam cały galonik:), była już w cieście, w deserach, aż w końcu wylądowała w syropie. Taki syrop dobrze jest(...)zrobić w trakcie lata, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, wrzucić kilka plasterków cytryny lub limonki, dodać kilka kostek lodu i mamy przepyszny napój miętowy, który świetnie się sprawdzi w czasie upałów. Syrop zrobiony jesienią, przyda się zimą do słodzenia herbaty, do deserów, drinków i wielu innych. Składniki: 4 garście oberwanych świeżych listków mięty 3 szklanki wody 4 szklanki cukru Sposób
na moim stole...Napój gazowany 7UP- 400ml Cytryna – 1 szt Liście mięty - garść Kostki lodu Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka Cytrynę wyszorować, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Połowę mięty posiekać lekko. Do wysokich szklanek wrzucić liście mięty, cytrynę, pół łyżeczki cukru , liście mięty i łyżką delikatnie ugnieść by mięta i cytryna lekko puściły sok. Następnie wrzucić sporo kostek lodu i zalać to wszystko
Camilla w kuchniciemno. W oryginale drink wygląda jak prawdziwa zielona laguna. SKŁADNIKI na 1 dużą szklankę drinkową 60 ml rumu 20 ml blue curacao 210 ml soku ananasowego 3-4 kostki lodu WYKONANIE Do szklanki drinkowej wrzucić lód, wlać rum, sok ananasowy, na końcu blue curacao. Udekorować owocami tropikalnymi (u mnie ananas i figa). Uwagi: Sok ananasowy nie może być bezbarwnym napojem
Passions hobbies life