lody - 12901 przepisów (strona:524/861)

Szarlotka z cytrynową pianką 194

półkruchym cieście z cytrynową, orzeźwiającą pianką bezową. Pychota! Dodam, że jest prosta w wykonaniu, szybko też znika - nie ma znaczenia czy podamy ją na ciepło czy zimno, z gałką lodów czy też z bitą śmietaną - żadnej wersji nie można się oprzeć. Spróbujcie koniecznie! Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm): Ciasto półkruche: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku

Domowa Cookierenka Agi
Orange curd - krem pomarańczowy 184

Orange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego domu nieco słonecznego lata :-) Polecam! Składniki (Na około 250 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze) skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką

maniapieczenia
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 411

czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie Squares. Dla mnie najpyszniejszy jest

Jem więc Jestem
Gumidrink cherry coke. Drink z białą wódką, w postaci galaretki 244

Myślimy – drink. Widzimy ładną szklankę i płyn. Słomkę, parasolkę, lód, kolorowe dodatki… A każdy płyn można zamienić w ciało prawie stałe –zrobić z niego galaretkę. Drink w takiej postaci jest i ładny, i zabójczy. I na pewno nie nudny. Do drinków najlepsza będzie owocowa galaretka, nie czysta żelatyna spożywcza. Pomijając drinki typu whisky z lodem, większość z nich

Karo in the Kitchen
Domowy likier kokosowy 179

domowy likier kokosowy. Jest gęsty, bardzo kremowy, a jego degustacja na pewno nie skończy się na jednym kieliszku. Odciśniętych wiórków kokosowych broń Boże nie wyrzucajcie, będą idealnym dodatkiem do lodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do  rafaello dla leniwych . Domowy likier kokosowy Czas przygotowania: 7 dni Składniki: 100 g wiórków kokosowych

Kulinarne przygody Gatity
Sos karmelowy z solą morską 211

Pyszny, gęsty sos karmelowy z solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np. lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy do ciast, ale chyba najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoika. Przekonajcie się sami :)  Wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, należy tylko mieć oko na roztapiający się cukier, później idzie jak z płatka. Polecam

Domowa Cookierenka Agi
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 253

około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do przestygnięcia. 12. Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie najlepiej podać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (przy krojeniu ciasto się rozpada i tak ma być). Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Szarlotka cytrynowa z nutą cynamonu 198

jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru Masło utrzeć z cukrem

Chocolate Muffin Blog
Tort Frozen Elsa Kraina Lodu 775

Tort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce ;) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy

Ciastkozercy
Lemoniada ananasowa 162

koniec lata przygotowałam szybkie lemoniady, które ochładzają i orzeźwiają.  Potrzebne składniki: 1 ananas  garść melisy garść mięty sok 1/2 limonki litr wody niegazowanej kilka kostek lodu Przygotowanie:            Ananas obrać dodajemy melisę, miętę sok z limonki i  blendujemy, na koniec dodajemy wodę i mieszamy. Lemoniadę przed podaniem najlepiej schłodzić(...)podawać z kostkami lodu

Łycha smaków
Lemoniada ogórkowo - miętowa 158

Potrzebne składniki: 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe garść mięty 2 plastry limonki 2 plastry cytryny litr wody niegazowanej 1 łyżka miodu lub syropu z agawy kilka kostek lodu Przygotowanie:            Ogórek obieramy ze skórki dodajemy miętę miód i  blendujemy, następnie wodę, cytrynę i limonkę i mieszamy. Koktajl przed podaniem najlepiej schłodzić(...)podawać z kostkami lodu

Łycha smaków
Zdrowe batoniki owsiane bez pieczenia… 279

mękę, warto chyba czasami wynagrodzić sobie podjęty trud czymś smacznym. W końcu nie o to przecież chodzi, żeby się umartwiać, prawda? :) Oczywiście nie mówię o świętowaniu skończonego treningu opakowaniem lodów karmelowych, dwiema paczkami chrupków i małą wioską ;P Mam na myśli coś małego i w miarę… Continue reading Zdrowe batoniki owsiane bez pieczenia

brunetkawkuchni
Moijto z redukcją że świeżej żurawiny wielkoowocowej 177

miętą rozlewamy równe porcje ugotowanych owoców żurawiny i syropu. Mieszamy.   Do każdej ze szklanek wlewamy po 60ml białego rumu i po łyżce soku z limonek. Mieszamy. Dodajemy kostki lodu, całość uzupełniamy mocno gazowaną wodą sodową lub mineralną. Podajemy od razu. SKŁADNIKI 3 pełne łyżki stołowe cukru (biały lub brązowy) 5 łyżek wody z kranu ½ szklanki świeżej żurawiny wielkoowocowej(...)używam soku Limmi ) 1 świeża limonka 14 sporych listków oberwanych ze świeżej mięty 120ml białego rumu (używam rumu Bacardi) 200ml wody mineralnej mocno gazowanej lub wody sodowej 10 kostek lodu

Karo in the Kitchen
Domowy likier kukułka 178

zaszaleć. Domowy likier kukułka to nic innego jak na pyszny napój alkoholowy przygotowany na bazie cukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy. Domowy likier kukułka Czas przygotowania: 60 minut + siedem dni Składniki: 200 ml mleka 200 g cukierków kukułek 150 ml spirytusu

Kulinarne przygody Gatity
Nasza Tamara 168

naszym ulubionym likierem <3   Składniki 80 ml likieru kahlua 80 ml ciemnego rumu pepsi lód   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do shakera wlewamy likier i rum. Dokładnie ze sobą mieszamy. Do szklane wsypujemy lód, wlewamy miksturę. Uzupełniamy pepsi. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen