CIASTO (2 min) Do głębokiej miski wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i nieco wody (ok. 1/5 szklanki). Mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość. 4. CIASTO (5 min + 1,5h) Do zaczynu dodajemy makę, sól, olej i pozostałą letnią
Nerds Kitchenjest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki
cool and mintyDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu
cool and mintyPyszne, soczyste jabłka podsmażane w karmelizowanym cukrze. Mogą być świetnym nadzieniem do naleśników lub dodatkiem do placków, ciast i deserów. Pyszne na ciepło, prosto z rondla, podane w wysokim pucharku z gałką lodów waniliowych. Przygotowane w ten sposób są delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Najlepiej wybierać twarde, jędrne jabłka typu antonówka lub szara reneta. Pamiętajmy
cool and mintypotraw typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik
cool and mintyzawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Przed samym podaniem pokroić i ułożyć na talerzach. Jeśli nie możecie lub nie chcecie przygotowywać domowych tortilli polecam zastąpić je wytrawnymi naleśnikami np. z tego przepisu . SKŁADNIKI / 4 porcje 4 pszenne tortille np. z tego przepisu 200 g wędzonego łososia w plastrach/ pokrojonego na małe kawałki 200 g puszystego serka
cool and mintyKurki – nic dodać, nic ująć Składniki: naleśniki 1 szklanka wody mąka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz 200 g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka … Czytaj dalej Krokiety kurkowe
czarrna od kuchniPorzeczki , tak jak i większość owoców, szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść
Tradycyjna Kuchniaczego wykorzystać domowy, biały ser? Najlepiej zjeść na śniadanie – na wytrawnie: np. z rzodkiewką i szczypiorkiem lub na słodko: wymieszany z cukrem i słodką śmietanką. Idealny do naleśników. Twaróg można też trzykrotnie przemielić i wykorzystać na najlepszy na świecie sernik („z wiaderka” tak dobry nie wyjdzie nigdy!). A co jak chcecie twaróg przechować dłużej? Możemy powiesić
Poezja smakudomowy dżem - truskawkowy, agrestowy, porzeczkowy, dzięki czemu zawsze mogłam się cieszyć smakiem domowych przetworów. Gdy zamieszkałam z Dominikiem postanowiłam, że ja też co roku będę robić własne dżemy, bo naleśniki i grzanki nie smakują lepiej niż z przetworami, które wyszły spod naszych rąk. Ten dżem jest pyszny, nieprzesadnie słodki, silnie pachnący wanilią, w konsystencji przypomina niemal marmoladę - pychotka! :) Dżem
Cooking MonsterMali czy duzi wszyscy kochają amerykańskie naleśniki czyli pancakes. Moja córka też, ale ze względu na wskazania zdrowotne muszą one być bezglutenowe. Dlatego dzisiaj właśnie taka wersja, z sezonowymi owocami czyli truskawkami. Placuszki są szybkie w przygotowaniu, idealne na każde weekendowe wakacyjne śniadanie dla dzieci. Polecam. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmisy wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i sodą.Nadal miksujemy na jednolite ciasto ( trochę gęstsze niż na naleśniki). Gofry smażymy koło 7 minut na rumiany kolorek. Krok 2 Truskawki myjemy , odsączamy z wody i wkładamy do blendera, wlewamy zimną śmietanę i blender-ujemy.Wkładamy do lodówki do schłodzenia . Krok
Różowa kuchniaOdkąd w prezencie dostałam blender nie wyobrażam sobie już bez niego mojej kuchni. Ciasta, koktajle, lody, desery, placki, naleśniki… Ileż dzięki niemu stworzyłam pysznych potraw i ile wiąże się z nim zabawnych historii. Zwłaszcza od czasu, gdy moja mała księżniczka zaczęła mi pomagać w kuchni. Kiedyś stwierdziłam, że nie wymienię go (mimo lat) na inny sprzęt. Dziś jednak
Słodkie okruszkidzieciństwem i Tatą. Zupa ogórkowa - gdy byłam mała i zostawaliśmy z tatą w domu, tata przygotowywał najlepszą ogórkową na świecie. Kulinarnie kojarzy mi się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską
MiksturownikGorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Wierzch i pokrywkę polewamy łyżeczką wódki i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Konfitura genialna do herbaty w zimowe poranki lub jako dodatek naleśników i gofrów. Smacznego
KuchcikoweLove