czasu taki dżem to skarb. Dżem ma całe kawałki owoców ale jeśli wolicie bez kawałków wystarczy zmiksować owoce na mus. Dżemik ma słodko - kwaskowaty smak i będzie idealny do naleśników i deserów. Zachęcam do zrobienia bo warto. Szybki dżem z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie ,bo dziecko lubi ),lub do koktajli :)) Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze: obniżają poziom cholesterolu; oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii; regulują
w mojej kuchnigładki krem. Krem jest bardzo klejący, taki ma być, a upieczony w chałce konsystencją bardzo przypominał marmoladę :) Kremem nadziewałam chałkę, ale możecie nadziewać nim ciastka, jeść na kanapkach, na naleśnikach, albo po prostu wyjadać łyżeczką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePancakes to rodzaj amerykańskich puszystych placuszków, serwowanych na śniadanie. Ciasto na nie przygotowuje się takie jak na naleśniki, z tym, że powinno być ono gęste, o konsystencji kwaśniej śmietany. W swoich składnikach posiada też proszek do pieczenia i ewentualnie sodę oczyszczoną, internetowe źródła różnie to podają. Moje placuszki usmażyłam bez sody, wyszły puszyste i miękkie. Pancakes (placuszki
Kulinarne przygody Gatitytych przysmaków, który najbardziej kojarzy nam się z Ameryką ( nie licząc burgerów oczywiście! ). Ja je uwielbiam i dobrze o tym wiecie! Wszystkiego rodzaju pancakes , placuszki , racuchy czy też naleśniki mogłabym zajadać codziennie w setkach różnych wydań – nigdy nie miałabym dosyć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , puszyste Pancakes z borówkami! Idealne zarówno na leniwe śniadanie
Ostra na SłodkoObiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję
Anioszek w kuchniMoją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców w postaci gęstego żelu do słoiczków. Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów. Ważne by nie rozgotować owoców , ale pozostawić je w całości. Tak więc kochani wiaderka w dłoń i do lasu
Wiem co jemoblizuje się ze smakiem. Dodatek octu balsamicznego i ostrego pieprzu sprawia, że ten dżem jest wyjątkowy! Zaskakujące połączenie składników i absolutnie wyjątkowy smak! Idealnie pasuje do chrupiących grzanek, tostów, naleśników, racuchów a nawet mięs! Koniecznie spróbujcie! Dajcie potem znać czy smakuje! SKŁADNIKI: * czereśnie – 650 g * cukier żelujący 2:1 – 500 g * ocet balsamiczny – 50 ml * kolorowy
Ostra na Słodkokrótko ubijać. Dodać przesianą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz stopione, letnie masło. Ubijać do momentu, aż nie będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać
Z miłości do słodkościrazem do dżemu dodałam herbaty. Mocnej, czarnej, esencjonalnej. Koniecznie wybierzcie dobrą jakościowo, najlepiej liściastą - jej smak jest tutaj bowiem bardzo ważny. Dżem zaskakuje niezwykłą nutą; idealnie wprost pasuje do naleśników. Ja jestem nim oczarowana! Dżem wiśniowo-herbaciany Składniki: (na 4,5 słoiczka) 2 kg wiśni 4 torebki czarnej herbaty aromatyzowanej wiśniami 600 ml wrzątku 700 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzedżem jagodowy, tylko bardzo smaczne pachnące jagody), przyozdobiony obficie bitą śmietaną (taką prawdziwą tłustą i gęstą) i posypany cukrem pudrem. Obsypany wieloma nagrodami, certyfikowany jako bieszczadzki produkt lokalny NALEŚNIK GIGANT. Powstał 23 lata temu w Bacówce pod Małą Rawską, jak twierdzi jego twórca z potrzeby chwili i dostępnych produktów mąki, mleka i jajek, oraz jagód z obficie porastającą polanę przy(...)schronisku krzaków. Tak naprawdę z naleśnikiem ma niewiele wspólnego. Jest naprawdę duży, gruby i jest to raczej "racuch”. Jest bardzo słodki, kaloryczny i bardzo sycący. Można zamówić pół porcji albo nastawić się na długą konsumpcję. My wspólnie daliśmy mu radę popijając domową lemoniadą. Wizytę w Chacie wędrowca uważamy za bardzo udaną. Nie udało się tylko wynegocjować hamaków na poobiednią drzemkę
królestwo garówIdealny dla miłośników cytryny. Pasuje do biszkoptu, naleśników, herbatników, ale najczęściej znika po zrobieniu w kilka chwil. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Smaki NataliiFrużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta. Składniki: (10 słoiczków) 3 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru sok z jednej cytryny 6 łyżek mąki ziemniaczanej Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka. W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku - wlewamy go również do garnka, pozostawiając dwie szklanki soku. Wsypujemy
Pyszności Słodkościfanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów to jest to pozycja obowiązkowa. Na kanapki, do naleśników, omletów na słodko, czy po prostu jako dodatek do wszelakich deserów, ciast, ciasteczek. Czyli albo samodzielny dżem, albo baza do dalszej obróbki. Jednym słowem: warto mieć pod ręką
Marder&Marder Manufacture