naleśniki - 14154 przepisów (strona:529/944)

Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną 159

fanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów to jest to pozycja obowiązkowa. Na kanapki, do naleśników, omletów na słodko, czy po prostu jako dodatek do wszelakich deserów, ciast, ciasteczek. Czyli albo samodzielny dżem, albo baza do dalszej obróbki. Jednym słowem: warto mieć pod ręką

Marder&Marder Manufacture
Frużelina czereśniowa 127

Frużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie

Di gotuje
Galaretka z kwiatów lipy 200

Zbieramy kwiaty najlepiej po słonecznym poranku, jak słońce wysuszy listki z rosy, wtedy ma najwięcej właściwości leczniczych. Galaretka znakomicie nadaje się jako deser samodzielny ale także jako dodatek do naleśników, ciast czy deserów, spróbujcie koniecznie. Galaretka z kwiatów lipy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 230

lipcowej KUCHNI znajdziecie naleśnikowy dział. Ja w nim podpatrzyłam przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Zainspirowały mnie do zrobienia placuszków.  Placuszki, które usmażyłam są ciekawe w smaku, lekkie, warto podać je ze smakowitymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, ciasteczkowe okruszki i owoce. Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 150 g mąki ryżowej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 215

Obiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Zdrowo ucierane z jagodami! 159

Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych

SMYKWKUCHNI
Zbiór przepisów z jagodami 240

Rabarbarowo-tuskawkowe    Muffinki z kremem    Babeczki na maślance      Crumble z owocami    Ciasto "Leśne smaki"    Naleśniki z serem i owocami      Shake czekoladowo-jagodowy   Nalewka z jagód    Konfitura z jagodami

Z miłości do słodkości
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 279

Wiadomo, że dżem pasuje do naleśników. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem, ale bardzo mu to połączenie smakowało. Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Młoda kapusta kiszona 168

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy

Bajeczna Kuchnia
5 powodów, dla których kocham to miasto! 159

podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię

Pink Envelope
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 199

bazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ulubieńcy czerwca 170

pyszne - smakują jak lody Magnum. Kosztowały 16.50 zł za 4 sztuki. W Warszawie są dostępne także w Evergreen na sztuki :)  Teraz mój absolutny hit tego miesiąca, czyli najprostsze naleśniki wegańskie,  które wychodzą za każdym razem!  W czerwcu jadłam je non-stop, zmieniając jedynie nadzienie. Robi się je tylko z mąki i wody z dodatkiem odrobiny soli

wegujemy
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 272

jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
szybkowar-czereśniowy dżemik... 212

zagotowania do umytych słoiczków nakładać dżem, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem nie jest za gęsty, smakuje nam do tostów, naleśników, bułki z masłem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spring rolls z pieczonym łososiem 224

Nazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności

mojewypiekiinietylko