Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Placuszki z bielucha
peggiwkuchniJajko miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy jogurt oraz mleko. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dodajemy mrożone borówki (lub świeże jeśli mamy) i mieszamy przy pomocy łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Placki jogurtowo
peggiwkuchniMiały być naleśniki nadziane farszem z twarogu i jabłek, wyszły placki. Ale wcale nie żałuję bo placki są super smaczne i znikają momentalnie. Szybko zrobione, szybko zjedzone! :-) Placki z twarogiem i jabłkami PLACKI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI Na około 12 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 jaja 1 szklanka mleka szczypta
peggiwkuchnirestauracji jem góra dwa razy na kwartał ;) Ostatnie nasze rodzinne wyjście skończyło się totalnym fiaskiem, a miało być tak miło... Jedno foszyło, że nie zje żadnego mięsa, tylko naleśniki z owocami, a drugiego nie dało się zatrzymać przy stole, bo znalazł idealne miejsce na zabawę w "SpaRdejmena", pech tylko chciał, że była to zakątek, z którego wychodzili kelnerzy
bistro mamawrzodów żołądka i nieweluje skutki stresu. Zmielony amarantus jest świetnym substytutem jajek (podobnie jak zmielone siemię lniane) - klei się, co ułatwia tworzenie na jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan. CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi ziemniaczanej
Naturalna Kuchniachłodne miejsce. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki. *jeśli nie macie czasu to użyjcie gotowych czekoladowych jajeczek ** jeżeli zostanie Wam biała masa to przełóżcie nią, np. naleśniki, omleciki
Ugotowaćumieszczeniu puszki mleczka/śmietanki kokosowej w lodówce oddzieli nam się stała masa od płynnej. Stałą - krem kokosowy wyjmujemy za pomocą łyżki, a wodę pozostałą w puszce, używamy np. do naleśników . Do kremu kokosowego dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy schłodzony sernik, posypujemy wiórkami i ponownie umieszczamy w lodówce, do delikatnego zastygnięcia. Smacznego
Be Fit Be StrongSERA KOZIEGO SAŁATKA Z RUKOLĄ I KURCZAKIEM OMLET Z JAGODAMI I CYNAMONEM ZIELONA HERBATKA KWIATOWA KOKTAJL OWOCOWY KOKTAJL Z MANGO I BANANA MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SERKA WIEJSKIEGO PASTA Z AWOKADO ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY CZ.2 ŁOSOŚ Z SOSEM WARZYWNYM MIKSTURA
W kuchennym oknie Ewypoznałam dzięki codzisw.menu . Jak się okazało, ostatnio przeszła na dietę bezglutenową i potrzebowała dobrego przepisu na chleb! Niestety, nie mogłam jej poratować bo chleba raczej nie jadam. Omlety, pankejki, naleśniki, jaglanki, szakszuki… To moje ulubione śniadania! Ale jako, że lubię wyzwania to się go podjęłam! Po lekturze „Against the grain” Nancy Cain, tworzenie bezglutenowych wypieków jest
Fill The Bowlrarytas, a gotowaliśmy w samym sercu miasta, tuż przy rynku. Dzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej
Moja smaczna kuchniazmienić na “treats”. Polskim najbardziej chyba pasującym odpowiednikiem będzie “przysmak”. Ustalamy sobie jeden dzień w tygodniu jako “cheat day”, w którym pozwalamy sobie na burgera, cole, frytki, pączki i naleśniki z bitą śmietaną, jakieś lody, a dzień kończymy paczką chipsów, pizzą i piwem. I teraz pytanie, które stawia Rob: „Czy naprawdę rozkoszowaliśmy się każdym kęsem wszystkich tych dań
PaleoLifeGęsty, maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i... jedzenia łyżeczką :) Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :) Składniki: 4 łyżki białego cukru 60ml wody 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła około 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie
Pyry na Gazaspiryna. Ja pokochałam melasę z daktyli za jej unikalny smak. Odkąd zaczęłam jej używać, zastąpiła miód w mojej porannej owsiance. Świetnie tez smakuje z jogurtem naturalnym i na naleśnikach lub placuszkach. Ale ma ona o wiele więcej zastosowań, bo można jej stosować wszędzie tam, gdzie wcześniej używaliście cukru czy innych słodzików - także w daniach wytrawnych, którym nada niepowtarzalnego aromatu
Chilli Czosnek i Oliwakolei zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru, ale to już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd
Moja smaczna kuchniajeść? Zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtów,czy owsianki. Można dodawać je do sałatek, zagęszczania zup lub zmielone połączyć z mąką i dodawać do wypieków lub np. naleśników. Ja dzisiaj zrobiłam pudding o smaku malinowym. MALINOWY PUDDING CHIA Z JAGODAMI Składniki: 1/3 szklanki chia 1,5 szklanki mleka lub 2 jogurty malinowe do picia 2 szklanki malin mrożonych
Bon appetit mon amie