Jedna z pyszniejszych sałatek kuchni Francuskiej! Sałatka nicejska to przepis, który musisz poznać. Jest piękna, kolorowa i niezwykle pyszna. Możesz ją podać jako przystawkę lub nawet drugie danie. Polecam! - świetna sałatka na przyjęcia - oryginalny przepis na sałatkę nicejską - dokładny opis wykonania i wiele porad
AniaGotuje.plzsycha i mamy go pod ręką zaraz na blacie. O pojemnikach szklanych już Wam wspominałam, ale chciałbym Was zachęcić również do nie wyrzucania żywności. Czasami przygotowując posiłek, czy sałatkę do obiadu, zostaje nam jej niewiele, naprawdę warto każdą ilość jedzenia przechować na później. Taka "resztka" sałatki sprawdzi się idealnie na szybki podwieczorek czy jako kolacja. Ugotowałaś za dużo jaglanki(...)śniadanie następnego dnia masz już z głowy! B ardzo lubię tę serię pojemników IKEA 365+ , bo są po prostu ładne, często robię w nich od razu sałatkę na stół, a to co zostanie chowam w nich do lodówki. Z racji tego, że pojemniki są szklane, ładnie wyglądają na stole. Sprawdzają się super do wszystkich sałatek warstwowych czy też
SMYKWKUCHNIFasolka z tuńczykiem to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Tuńczyk jest smaczny i syci na długo, fasolka dostarcza witamin i minerałów z grupy zielonej . Tą sałatkę można zrobić na kilka sposobów i za każdym razem jest smaczna(...)diety South Beach . PRZEPIS FASOLKA Z TUŃCZYKIEM Składniki fasolka z tuńczykiem: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 uszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki lub kolendra świeża Jak zrobić fasolkę z tuńczykiem: Zaczynamy od ugotowania fasolki. Najpierw
Dorota SmakujeBomba! To jest bomba smaku i rozkoszy rozpływającej się po całej buzi. Na sam widok już się ma ślinotok, a po spróbowaniu ręka niewinnie sięga po
Kuchnia Łukaszapracy zabieram kanapki i choć już wiele razy obiecywałam sobie, że coś z tym zrobię jakoś mi nie wychodzi. Ostatnio postanowiłam, że przynajmniej raz w tygodniu będę robiła sałatkę i póki co udaje mi się to 3 tydzień z rzędu, zobaczymy jak będzie dalej. Dziś mam taką prostą i pyszną sałatkę z porem w roli głównej. Składniki: 1 średniej(...)Jaja i jabłko kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do pora. Wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy jogurt i majonez (można oczywiście dodać sam majonez, ale ja chciałam żeby sałatka była nieco lżejsza) i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę, by sałatka się przegryzła
Cynamonowe szczęściePyszna i efektowna sałatka doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje :) duży słoik marynowanych pieczarek 2 marchewki 4 jajka puszka kukurydzy puszka groszku 3 ogórki kiszone 4 ziemniaki mały pęczek natki pietruszki słoik majonezu sól, pieprz świeżo zmielony Jajka, marchew i ziemniaki ugotować. Obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, kukurydzę i groszek(...)marchewką oraz posiekanymi jajkami. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwą będą ogórki i kukurydza. Oprószyć przyprawami i posmarować majonezem. Następnie wyłożyć groszek i pokrojone ziemniaki, sałatkę delikatnie uklepać, przyprawić do smaku. Wystającą folią przykryć szczelnie sałatkę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sałatkę odwinąć z folii, przyłożyć dużym talerzem i odwrócić. Delikatnie
Smakołyki AsiPrzepis na pięciu minutowe oponki sprawił ogromną furorę i tysiące ludzi smażą je w czasie karnawału. Dzisiaj mam kolejny, niesamowity przepis z serii „w 5 minut
Kuchnia ŁukaszaSałatka z tortellini i suszonymi pomidorami to jeden z najprostszych pomysłów na tego typu danie. Wystarczy ugotować pierożki z farszem (u mnie jest to szynka prosciutto i ser, ale możecie dać swoje ulubione), ostudzić, dodać szpinak, pokroić pomidory i doprawić! Tak naprawdę taką sałatkę można przygotować dosłownie w 5 minut (nie licząc oczywiście czasu gotowania tortellini). Możecie ją podać(...)pomidorów sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Suszone pomidory wyjąć z zalewy. Pokroić w paski. Przełożyć do makaronu. Dodać szpinak. Oliwę z suszonych pomidorów doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Polać przygotowaną sałatkę. Delikatnie wymieszać. Odstawić
Danka Pichcipominąć, jak np. sumak (można go kupić w hipermarketach), lub kardamon, ale warto, żeby w kebabach znalazł się chociaż kmin rzymski. Kebaby można podawać ze świeżym pomidorem, lub prostą sałatką typu tabbouleh. Przepis inspirowany wpisem na blogu Themediterraneandish.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, jagnięcina) 50 g kaszy orkiszowej (1/4 szklanki) – 1 szklanka ugotowanej Przyprawy 1 łyżeczka czosnku(...)łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie) Szczypta cynamonu Szczypta suszonego imbiru 1 pęczek natki pietruszki 2 szklanki płatków kukurydzianych Sałatka Zielony ogórek Mała czerwona cebula 1 pęczek pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Kaszę zalej szklanką wody, wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę
Niedzielny kucharzvotes ) „Cottage salad” pyszna sałatka „Cottage salad” to kwintesencja prostoty i wiejskiego życia. Pyszna sałatka, która zawiera wszystko co lubi każdy przyziemny człowiek taki jak ja;) Smażona kiełbasa, makaron, koperek i majonez… niebo Właśnie taka wiejska sielanka w stylu cottage…aż się ciepło robi na sercu… Polecam, prosta , doskonała i syta , zastąpi(...)sól i pieprz do smaku. Wymieszaj porządnie i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu wymieszaj, raz jeszcze i możesz serwować Smacznego! Artykuł „Cottage salad” pyszna sałatka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBrownie, to ciasto czekoladowe o dekadenckiej i bardzo wilgotnej, a jednocześnie lekko kruchej, maślanej konsystencji. Brownie według mnie ma zawierać dużo, dużo czekolady i to takiej
Kuchnia ŁukaszaSałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do dna słoika… to prawda. Ale żeby zabrać taką warstwową sałatkę do pracy, musimy ją w coś zapakować. Możemy do tego wykorzystać rozmaite pojemniki ze szczelnymi pokrywkami, lunch boxy, ale przecież w słoiku(...)Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około 1 – 1,5 cm). Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy buraczki i marynujemy minimum 30 minut. Im dłużej tym lepiej. Przed układaniem sałatki buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy. Układamy warstwy według kolejności – składniki na 1 słoik: 4 łyżki komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka
Tajemnice Smakuchrupiącym groszkiem i serem feta stanowią pyszne, zdrowe danie, zarówno na śniadanie, jak i na lunch. Dodatek intensywnie pomarańczowych w kolorze, słodkich i chrupiących chipsów z batatów, doda charakteru sałatce zarówno wizualnego, jak i smakowego. Składniki CHIPSY Z BATATÓW 1 – 2 bataty 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól chili suszone SAŁATKA 1 pęczek zielonych szparagów 100 g zielonego(...)możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości. SAŁATKA Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy
Tajemnice Smakuryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów. Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj . Składniki
Tajemnice Smaku