lody - 12901 przepisów (strona:518/861)

HUMMUS 230

diecie wegetariańskiej i wegańskiej,  jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i   i   baba ghanous. Można  również wykorzystać ją  do chałwy, lodów lub  sezamek. W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności. Jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia

potrawyregionalne
All inclusive czy dla każdego? 151

wycieczek fakultatywnych lub zwiedzając na własną rękę. Wybierając się na wakacje z maluchami opcja all inclusive to dobre rozwiązanie. Nasze aktywne pociechy, bez ustanku potrzebują czegoś do picia, lodów, frytek lub słodkiej przekąski. Formuła all inclusive nam to zapewnia i zwalnia z trzymania non stop przy sobie pieniędzy na te drobne frykasy. Hotel w formule all inclusive, wyjściowo może

WYSPA SZCZĘSLIWA
Mrożona herbata brzoskwiniowa 164

litra zaparzonej ulubionej czarnej herbaty 4 brzoskwinie 2 płaskie łyżki brązowego cukru 4 łyżki miodu (lub mniej jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie) kilkanaście listków świeżej bazylii  lód w kostkach Zaparzamy herbatę. Brzoskwinie kroimy w ósemki , zasypujemy brązowym cukrem i czekamy aż owoce puszczą sok. Do bardzo ciepłej herbaty dodajemy owoce wraz z sokiem, bazylię, dosładzamy miodem , odstawiamy do ostygnięcia(...)Kiedy wystygnie odstawiamy do lodówki. Kiedy mamy ochotę na pyszną herbatę wsypujemy kostki lodu i cieszymy się jej smakiem :) Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Lemoniada z rabarbaru 192

coraz to cieplejsze dni :)   SKŁADNIKI 1 kg rabarbaru 1,5 l wody 5 łyżek brązowego cukru sok z 1 dużej cytryny (lub 2 małych) listki mięty  lód   PRZYGOTOWANIE Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy(...)dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Podajemy z lodem i listkami mięty.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
wyśmienite śniadanie na balkonie z dżemami Stovit i twarożkiem... 191

smaki: truskawka i brzoskwinia z marakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na sucharki nałożyłam porcje twarożku, porcję dżemów - śniadanie na balkonie w słoneczny poranek przy sobocie

W Mojej Kuchni Lubię
Lemoniada arbuzowa. 233

tylko kwestia przyzwyczajenia? Składniki: 500 ml wody mineralnej lekko gazowanej 3 cytryny lub limonki 2 - 3 łyżki cukru lub miodu 500 g miąższu dojrzałego arbuza kilka gałązek mięty kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć sok z 2 cytryn (lub limonek), a trzecią pokroić w plasterki. Sok połączyć z wodą i arbuzowym miąższem. Dosłodzić cukrem lub miodem. Zmiksować i przelać przez sitko(...)dzbanka. Płyn jest dosyć gęsty i trzeba czasem pomagać sobie łyżką przecierając go przez sitko. Dodać do dzbanka plasterki cytryny, miętę i lód. Odczekać 15 minut dla przeniknięcia się smaków. Po pewnym czasie gęstsze frakcje arbuzowe zaczynają opadać, co daje fajny efekt wizualny. http://www.alma24.pl

zadanie-gotowanie
Domowa kostka rosołowa – warzywna 157

prosty sposób można zrobić własną alternatywę? Ja przechowuję go w słoiku, ale jeśli używasz go mało lub jest Ci wygodniej zawsze możesz dać go do „foremek do lodu”. Wtedy własnie uzyskasz formę kostek rosołowych Ja uwielbiam smak sosu sojowego, dlatego też dodałem go w przepisie. Jeśli jednak nie przepadasz za nim lub chcesz zrobić wersję bezglutenową, dodaj(...)Zioła posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużym garnku i gotuj co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po tym czasie zdejmij z ognia, przestudź i przełóż do forem do lodu lub do słoików. Zużyj w przeciągu kilku miesięcy. I voilà. Twoja domowa kostka rosołowa jest już gotowa. Teraz możesz gotować swoje ulubione zupy Smacznego! Artykuł Domowa kostka rosołowa – warzywna

Blendman
Kokosanki – makaroniki kokosowe 290

lekka – musi być zbita i wilgotna. Wszystko razem trzeba dokładnie wymieszać.   Gotową masę kokosową rozkładamy w małych odstępach na blasze. Ja Wymierzyłam odpowiednie, równe porcje małą gałkownicą do lodów, można to zrobić ręcznie lub dowolnym innym narzędziem – byleby ciastka były odpowiednio wysokie. Ich wysokość gwarantuje, że nie będą suche w środku. Blachę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika

Karo in the Kitchen
Lemoniada z rabarbarem 179

wycieczek, jak i na co dzień. Składniki: * 1 cytryna * 2 łodygi rabarbaru * 2 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka miodu * kilka gałązek bazylii * 1 litr wody mineralnej - gazowanej lub niegazowanej * kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, pokroić ( nie obierać skórki ) w cienkie plasterki. Zasypać cukrem i odstawić aż puści sok. Gdy rabarbar puści sok, dodać płynny miód - wymieszać. Połowę wyparzonej cytryny pokroić(...)drugiej połowy wycisnąć sok. W wysokiej butelce/karafce umieścić gałązki bazylii, plasterki cytryny oraz połowę plasterków rabarbaru. Wlać powstały sok z rabarbaru oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dorzucić kilka kostek lodu i uzupełnić schłodzoną wodą. * Doskonałą włoską wodę do lemoniady kupicie w delikatesach Smaki Południa

kolorowotorcikowo
CRUMBLE TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE Z PEŁNOZIARNISTĄ KRUSZONKĄ 169

ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar.  Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone...  SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 4 porcje): 350 g truskawek (mrożone wcześniej odmrozić) 250 g rabarbaru 3 łyżeczki brązowego

Słodko-Słony Świat Ilony
Curd z marakui prosty przepis na krem 272

Przepis na curd z marakui chodził za mną od dawna. Marakuja to owoc o niezwykłym smaku, który uwielbiam. Curd z marakui można wykorzystać do deserów, lodów i jako krem do tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu , nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika

codojedzenia
Domowa lemoniada, cytrynada 219

kupujcie gazowanych napojów o smaku cytrynowym, pełnym cukru i chemii. Wasze dzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak lemoniady, szczególnie w upalny dzień. Lemoniadę serwujemy schłodzoną lub z kostkami lodu. Jeśli lubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa. Wiem(...)kroimy w plastry. Do naczynia wrzucamy mięte i cytryny i połowę cukru i wszystko razem ugniatamy, aby cytryny puściły sok. Dolewamy wodę, dodajemy pozostałą część cukru. Mieszamy. Podajemy z lodem Dodatkowe informacje Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-cytryniada/ BosowKuchni   Artykuł Domowa lemoniada, cytrynada pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe

Mieszam w Garnku
Drink Sex on the Beach 296

kobiecy drink o zwracającej uwagę nazwie :)  Poza fajnym smakiem, dostarcza dużo uśmiechu podczas zamawiania. "Sex on the Beach, please" - w tym momencie zawsze się śmiałam :)) Składniki: kilka kostek lodu 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 100 ml soku pomarańczowego 10 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Składniki drinka nalewamy do szklanki w następującej kolejności

Smak mojego domu
Pavlova - beza z bitą śmietaną i truskawkami 628

Już od dawna chciałam zrobić deser Pavlova, ale jakoś zawsze odkładałam to na później (tym bardziej, że to deser kaloryczny). W końcu się zdecydowałam, bo potrzebowałam żółtek jaj do lodów, więc lepszej okazji mieć nie mogłam ;-) Przepis na bezę wzięłam z TEJ strony. Muszę przyznać, że całość tworzy pyszny torcik. Beza jest idealna, w środku ciągliwa, na zewnątrz chrupiąca

Passions hobbies life
Pomarańczowe muffiny ze śnieżną pierzynką. 208

Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a w przypadku silikonowych foremek nie robimy nic. Wypełniając foremki ciastem nalezy pamiętać aby ciasto sięgało do ¾ ich wysokości. Ja nakładam ciasto, gałkownicą do lodów, szybko i czystko jednocześnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić nałożyć krem. Krem 200 g serka mascarpone

Farmażony