jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;) Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 1 laska
Smakowity Blog Kulinarnyniebieskiego kamikadze jednak w tym shocie wyraźnie czuć smak likieru melonowego. Składniki: 20 ml wódki 20 ml soku z cytryny 20 ml likieru melonowego 20 ml soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Wszystkie składniki czyli 20 ml wódki, 20 ml soku z cytryny, 20 ml likieru melonowego, 20 ml soku pomarańczowego oraz lód mieszamy w shakerze i nalewamy do kieliszków Artykuł
Drinkologiaktóry przypomina zachód słońca. Jest on wykonany z dwóch alkoholi oraz soku pomarańczowego i grenadyny. Składniki: 60 ml wódki 30 ml tequila 20 ml grenadyny 150 ml soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Na początek do naszego kieliszka koktajlowego najlepiej typu martini nalewamy 20 ml grenadyny. Teraz mieszam w shakerze pozostałe składniki 60 ml wódki, 30 ml tequila oraz(...)soku pomarańczowego i lód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w shakerze i przelewamy do naszego kieliszka, w którym znajduje się już grenadyna. Uwaga! Podczas nalewania musimy uważać, aby wcześniej wlana grenadyna nie pomieszała się z naszym drinkiem. Artykuł Whiting Sunset pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaziemniakami i mąką ziemniaczaną dodajemy 2 łyżki mąki tortowej oraz zmiksowane ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek
mojewypiekiinietylkoSemifreddo gości u nas często, nawet bardzo często. Zdecydowanie dużo bardziej smakuje nam od zwykłych lodów, możemy zawsze wrzucić swoje dodatki i szaleć ze smakami. Wspaniały deser dziś w wersji dla dorosłych, bo z adwokatem. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 200g kremówki 36% 250g mascarpone 150ml likieru adwokat 100g małych bezików 100g
Gotowanie i blogowaniekarmel się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cynamon. Mieszamy dokładnie. Jabłka są gotowe gdy zaczną się lekko rozpadać. Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Istna rozpusta
W kuchni Katiewyrabiamy ręcznie. 1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy w 180 około 20-25 minut. Najlepiej podawać z gałką lodów
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wodzie, następnie dokładnie je blendujemy. Do zblendowanych daktyli dodajemy ekspandowane proso- najlepiej stopniowo, stale mieszając. Na papier do pieczenia przekładamy po czubatej łyżce i formujemy szyszki. Całość odkładamy do lodów do stężenia
healthy dreamsJabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody
https:KKuchniaMniamGęsty, maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i... jedzenia łyżeczką :) Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :) Składniki: 4 łyżki białego cukru 60ml wody 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła około 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie
Pyry na Gazkonkursach. Paweł, jako jeden z 16-osobowego zespołu ustanowił rekord Guinnessa w pieczeniu największego tortu weselnego, który do dnia dzisiejszego nie został pobity. Na co dzień kierownik produkcji działów- lodów,dekoracji i pralin w renomowanej polskiej cukierni, jak również mistrz cukierniczy w jedynej takiej cukierni w Polsce- Cukierni Kuchni Lidla, gdzie codziennie udowadnia, że pieczenie to najprostszy i najmilszy
Z Kuchni Do Kuchnicałego świata. Dziś przepis, który zdecydowanie mnie zachwycił - woda pomarańczowa z miętą. Składniki: 1l wody mineralnej gazowanej 2 pomarańcze "na sok" (małe z cienką skórką) garść świeżej mięty kostki lodu - opcjonalnie Pomarańcze myjemy, odcinamy końce, tniemy na plasterki. Wodę mineralną wlewamy do dzbanka, dodajemy miętę, plasterki pomarańczy i wkładamy dzbanek do lodówki na dwie godziny lub dodajemy kostki lodu
Gotowanie i blogowanieciasto, powinno być dość lepkie. Z ciasta w dłoni ulepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam do tego łyżki nakładania do lodów. Ciastka w formie kulek można też trochę spłaszczyć dłonią będą miały inną formę. Wierzch ciastek opcjonalnie możemy posypać płatkami migdałowymi. Ciastka w spłaszczonej formie pieczemy
Bon appetit mon amieszklanki mleczka kokosowego -1/4 szklanki syropu czekoladowego -1/2 szklanki śmietany 30% -1/2 szklanki mleka -1/4 szklanki wiórków kokosowych -5 dag gorzkiej czekolady -lód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza czekoladą) zmiksować w blenderze z odrobiną potłuczonego lodu. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Gotową konsystencję przelać do mniejszych szklanek i posypać startą czekoladą. Można również udekorować
Magia jedzenia.