naszej miłości do Włoch, włoskich chłopców (zwłaszcza Ricardo i Stefano), włoskich samochodów (zwłaszcza nowiuteńkiego Fiata 500, którym przemierzaliśmy północ), włoskich lodów (zwłaszcza pistacjowych nieopodal pomnika Casanovy w Wenecji ), włoskiego wina (zwłaszcza tego spod Loggia dei Lanzi we Florencji) i włoskiego makaronu (zwłaszcza robionego niegdyś przez Alessandro na naszym mokotowskim strychu) wiedzą wszyscy, którzy nas kochają. Jakąż miłością zapałaliśmy
GRUBY WAŁEKskarpet i maleńką paterę na jedną muffinkę) są lodowato zimne, a dłonie tylko na chwilę adaptują ciepło kubka. Gdy tylko odstawiam go z powrotem na stolik, przybierają temperaturę najlepszych lodów waniliowych. Zaczynam całkiem na serio bać się, że i tutaj lada chwila spadnie śnieg. A ja jeszcze zupełnie nie jestem gotowa... Tymczasem mam dla Was kolejną propozycję na halloweenowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoparzyć, gdyż masa wiórkowa jest jeszcze gorąca. Nie wyciskajmy mleka na sitku - nie uzyska się takiej konsystencji płynu jak podczas wyżymania. Gotowe mleko kokosowe jest świetną bazą do domowych lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej
kawawszklanceszklanką gorącej wody, zimnej wody (może być gazowana) lub dodać do czarnej herbaty. Smacznego! Jabłka można również dodawać do herbaty, można je wyjeść łyżeczką albo podać gorące do ulubionych lodów. Są słodkie i aromatyczne, bardzo ciężko im się oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte
Kuchnia Pokoleńdół i ok 15-20 minut przełączając piekarnik na góra dół ( nie używamy termoobiegu gdyż wysuszy nam jabłka) Taką tartę możemy podać spokojnie z gałką waszych ulubionych lodów. Smacznego
Niezły Młynekprzed końcem pieczenia przełączyłam tylko na grzanie dolne, umieszczając blaszkę jak najniżej grzałki. Wyjąć, ew. wystudzić (bo na ciepło też jest pyszna) i podawać np. z gałką lodów, albo ...tylko posypana cukrem pudrem :) Moje uwagi; Pozostawiłam na zawinięcie boków około 5 cm ciasta. Śliwki posypałam cynamonem jeszcze przed pieczeniem. Ciasto w całości rozwałkowałam trochę grubiej niż podano
Proste Potrawyhansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu typu hokkaido lub kabocha Dynię umyć zimną wodą, osuszyć, przekroić na pół. Przy pomocy np. łyżki do lodów wyjąć pestki. Wydrążyć dynię dokładnie, tak by w żadnej z połówek nie pozostały nitki. Powierzchnia powinna być gładka. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia (w zależności od wielkości
maniapieczeniajaki można wykorzystać żubrówkę! Dodatkową jego zaletą jest to że można go wykonać w kilka sekund! Polecam Składniki: 40 ml Żubrówka Bison Grass 3 cząstki limonki Sprite Kilka kostek lodu Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalewamy 40 ml Żubrówki Bison Grass Następnie dodajemy 3 cząstki wyciśniętej limonki i gotowe! Na zdrowie! Przepis Wideo: Artykuł Drink Bisoniada pochodzi
DrinkologiaSKŁADNIKI na 1 drink w kieliszku koktajlowym na nóżce 15 ml blue curacao 100 ml wermutu z limonką (u mnie Totino Lime) 15 ml soku pomarańczowego 2 kostki lodu do dekoracji limonka WYKONANIE Do kieliszka wrzucić kostki lodu, wlać blue curacao, następnie wermut i na koniec sok pomarańczowy. Drink udekorować limonką. Zapraszam również do udziału w konkursie winiarskim. Przy okazji
Passions hobbies lifeJednym z tych produktów za który kochamy jesień jest dynia. To bardzo wszechstronny produkt. Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych lub ulubionymi dodatkami. Może być bazą dla innych deserów a nawet koktajli mlecznych. Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru
naRuszciesię opisać. I choć nie ma tu zaskakujących połączeń i całość może wydawać się nudna - nie dajcie się oszukać. Jest wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie i smakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć większa niż forma w której pieczemy oraz winna mieć zaokrąglone boki do góry aby nie spływał wyciekający z owoców sok. Tartę najlepiej podawać na ciepło np. z gałką lodów (to już taka wersja bardziej rozpustna ). Uwaga: 1. Są różne opcje jeżeli chodzi o cukier i owoce. Merry sypała cukier na dno naczynia – w którym pieczemy
Kuchenne Wariacjeodciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy do szerokiego rondla (gęsiarki). Zalewamy
mojewypiekiinietylkominut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C. Bułki ostrożnie nacinamy z wierzchu cienkim, bardzo ostrym nożem, żyletką lub skalpelem. Na dno piekarnika rzucamy kilka kostek lodu lub wkładamy blaszkę lub szklane żaroodporne naczynie z zimną wodą, bagietki wkładamy na środkowy poziom. Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy blaszkę z wodą (jeśli ją wkładaliście — jeśli wrzucaliście lód niczego już wyjmować
Karo in the Kitchen