większości cukry proste (indeks glikemiczny powyżej 75). SKŁADNIKI: ½ arbuza 3 cytryny garść listków mięty 1 - 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 1 litr wody mineralnej (może być gazowana) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wydrążamy miąższ z arbuza, przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Odcedzamy przez sitko pozostawiając sok z arbuza (pestki i resztki miąższu wyrzucamy). 2. Do soku z arbuza dodajemy wodę(...)wyciskamy sok z cytryny, dodajemy listki mięty, a jeśli trzeba to dosładzamy. 3. Odstawiamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Podajemy w wysokich szklankach wypełnionych lodem, plasterkami cytryny i świeżymi listkami mięty. Smacznego
W kuchni KatieTakie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie. Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy
Ala piecze i gotujecukru pudru 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana luba gazowana ) kilka gałązek mięty 2 gałązki bazylii 3 plasterki limonki kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową. Do butelki/karafki/dzbanka lub innego(...)bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat, roztarte wrzucić do naczynia na lemoniadę. Wlać bazę do lemoniady i uzupełnić wodą. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kostki lodu, chyba, że tak jak ja, mocno schłodziliście wodę. Smacznego
kolorowotorcikowoczerwoną porzeczkę i miętę. Wyszło pysznie i zdrowo przy niewielkim nakładzie pracy - czyli to, co lubię ;) Składniki: żółty arbuz, czerwona porzeczka, świeże liście mięty, woda do uzupełnienia, opcjonalnie kostki lodu. Z arbuza wykroić żółty miąższ i zblendować go. Porzeczki opłukać, oberwać z szypułek i również zblendować. Opłukaną miętę posiekać bardzo drobno. Napój żółto-zielony: Mus arbuzowy wymieszać(...)lubię dużo mięty :) Napój czerwony: Porzeczkowy mus wlać do szklanki, dopełnić musem arbuzowym. Na końcu do napojów można dodać wodę, żeby rozrzedzić troszkę mus oraz kostki lodu, które schłodzą nasze napoje. Trudne? pracochłonne? skomplikowane? chyba nie :) za to pyszne i zdrowe :) Zanim zabierzecie się za krojenie arbuza zadbajcie o jego...czystość. Nigdy nie krójcie przyniesionego
Codzienna kuchnia niecodziennaochładza organizm i gasi pragnienie a przy okazji jest zdrowy. Składniki: 1 szklanka soku z pomarańczy, 1 szklanka soku z jabłek, 1/2 szklanki soku z granatów, Kilka kostek lodu. Wykonanie Zmieszać składniki dodać lód. Przed pomieszaniem soków warto włożyć wszystkie do lodówki, żeby się dobrze schłodziły
Kulinarna rozmowamiksowania koktaji, tj. składników, które zazwyczaj są dość miękkie. Jeśli chcesz, by koktajl był chłodny i orzeźwiający, do butelki z czarną nakładką blendującą nie wrzucaj więcej niż trzech kostek lodu. Do mielenia służy mniejszy pojemnik, który również znajdziesz w zestawie. Blender ma moc 300 W. Młynek do mielenia (nakładka w kolorze białym) np. płatków, granoli, orzechów czy ziaren kawy, jest(...)Warto w nim najpierw zmielić składniki, które potem do koktajlu wrzucimy w rozdrobnionej formie. O ile radzi sobie z orzechami, o tyle ciężko mu było proporcjonalnie rozdrobnić kilka kostek lodu. Butelka z nakrętką do przenoszenia Jedną z największych zalet blendera Aura Mix&Go Pro , oprócz oczywiście szybkiego blendowania składników, jest kompaktowy rozmiar oraz łatwość mycia poszczególnych elementów. Dzięki temu
Moje Qulinariawypijamy kilka dzbanków dziennie :) Jest orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie SKŁADNIKI dzbanek wody mineralnej 1-1,5 l 1 pomarańcza 1 cytryna kilka listków mięty lód w kostkach PRZYGOTOWANIE Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do wody wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Resztę owoców kroimy w plastry i nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wkładamy(...)wody. Wrzucamy listki mięty i kostki lodu. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeOrzeźwia i chłodzi....fantastyczny i prosty syrop miętowy jest idealny na upalne dni. Dzieciaki przez cały dzień serwują mi go z lodem i świeżymi płatkami kwiatów. Składniki: 5 litrów wody mięta najlepiej polna lub różne odmiany ogrodowej, ja miałam 3 rodzaje, ok 40 gałązek po 10-15 cm garść płatków hibiskusa, ok. 5-6 kwiatów 2 płaskie(...)godzin do namoczenia. Następnie odcedzamy, przelewamy do butelek lub słojów i pasteryzujemy przez 10 minut. 3. Syrop jest słodki i bardzo orzeźwiający, podajemy na zimno z kostkami lodu i wodą lub w okresie jesienno - zimowym idealny do herbaty
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 niewielki dojrzały banan 2 gałki lodów sorbetowych mango 1 szklanka mleka Sposób wykonania: Składniki przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy blenderem. Od razu podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa AniIdealna na upały za oknem. Kilka składników, zimny lód i pragnienie zaspokojone. Nas chłodzi idealnie. A Was? Spróbujcie - nie będziecie żałować. Składniki: - 2 cytryny - 1 gruby plaster świeżego ananasa - pół zielonego ogórka - 1,5-2l zimnej wody - 1-2 łyżki miodu - opcjonalnie: świeża mięta Z cytryn wycisnąć sok, wlać do dzbanka, dodać pokrojonego w cienkie plastry ananasa i ogórki(...)Zalać schłodzoną wodą. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Dodać listki mięty. Podawać z kostkami lodu. Smacznego
CookYourselfktórym ludzie mnie rozumieją bez powtarzania wszystkiego trzy razy, to spełnienie marzeń. Dwa pełne tygodnie obiadków u Mamusi, gra w karty, dopóki nie zaczniemy ziewać na wyścigi, kręcenie lodów dla Rodzinki, zakupy, kino, kręgle, może jakaś wycieczka w nieznane (dla C.). Taki jest plan - luźny, niespieszny, bez terminów (poza fryzjerem - dla Ptysi , nie dla mnie); wakacje idealne... W związku
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobra, że przerobiłam na nią 8 kg wiśni, kilka słoiczków już zjedliśmy, kilka rozdaliśmy i chyba będę musiała jeszcze dorobić póki są wiśnie na rynku ;) Najlepsza jest polania lodów, gofrów i naleśników :) Składniki: 4 kg wiśnie, 1 kg cukru, 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 galaretki wiśniowe. Przygotowanie: Wiśnie umyłam i wydrylowałam (choć sprawdzałam każdą wiśnie
Aga w kuchniobieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w półplasterki. Brzoskwinie, ogórki i listki mięty (bez łodyżek) miksujemy w dzbanku na gładko. Dosładzamy miodem do smaku. Lód kładziemy na suchej ścierce i rozdrabniamy uderzając tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Dodajemy do dzbanka miksera i miksujemy tylko chwilkę tak aby pozostały małe kawałki lodu. Serwujemy udekorowane plasterkiem
Pyry na Gaznajbardziej popularne shoty jakie znam Składają się z połączenia skoku z cytryny, wódki oraz blue curacao Składniki: 1 kieliszek wódki 1 kieliszek blue curacao 1 kieliszek soku z cytryny lód Sposób wykonania: Aby zrobić te shoty nasypujemy do shakera lód Następnym krokiem jest dodanie kieliszka wódki, kieliszka soku z cytryny oraz kieliszka blue curacao Wszystko razem mieszamy i gotowe
DrinkologiaBIAŁEGO WINA /własny;/ dla 4 osób 3-4 morele 1,5 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1 limonki napój typu Sprite/gazowana woda cytrynowa lub jabłkowa dużo kostek lodu Wino rozlewam do szklanek w równej ilości. Wrzucam pokrojone w cząstki morele, dodaję plasterek limonki. Uzupełniam wodą smakową/Sprite'm. Odstawiam na kwadrans, aby smaki się "przegryzły". Wrzucam lód
W kuchni Karmel-itki