ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół małej cebuli - 1 ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na farsz: - wędlina pokrojona w kostkę - starty ser mozzarella Do podania : sos czosnkowo-koperkowy z tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania(...)można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwię z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy będzie już lekko zarumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi rulon
Zgrabne Gotowaniebułeczki". Smarujemy je lekko oliwą, aby nie wyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym i dajemy co nam żołądek podpowiada:) Pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C. SMACZNEGO
Blondynka Gotujepół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210 o C ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i sosem pomidorowym. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsmak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Zainspirowane przez FP Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego
Słodkości i nie tylkotego hasła :) , zrobiłam rybkę po grecku , rodzinka sie zajada , że aż miło popatrzeć :) Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , piperz, liśc laurowy - 3 łyzki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach. Na patelni(...)rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylac do garnka. Następnie cebulę pokrojoną w piórka szklimy i dodajemy koncentrat pomidorowy , chwilkę podsmażamy i dodajemy do rybki. Na samym końcu warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do zakrycia się składników i dusimy do czasu , kiedy
Słodkości i nie tylkoMoja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie
Słodkości i nie tylkozachęcam do wypróbowania tego przepisu :) Składniki na 4 porcje: 60 dag pieczonych filetów z kurczaka 2 kolorowe papryki 1 marchewka 1 średniej wielkości cebula 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu drobiowego ( może byc z kostki) 1/2 puszki pędów bambusa 2 plastry ananasa z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku(...)ananasa pokroic na niezbyt duże kawałki. Przygotowane warzywa dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa. Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem
Słodkości i nie tylkoprzyjściu z pracy :) Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 2/3 szkl. bulionu sól i pieprz Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę ,dodajemy pokrojony dość drobno(...)minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut. SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkoskwarkami, można polać jakimś sosem albo podać jako dodatek do gulaszu, tak jak ja. Lubią je mali i duzi :) Zobacz też inne kluseczki - kolorowe - Zielone kluseczki dla Ogra i Pomidorowe galuszki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo nachalnie. To pyszne danie, ale nie lubię go robić więc kiedy mamy na nie ochotę zbieram się do przygotowania kilka dni. Klasyczne gołąbki z mięsem, w sosie pomidorowym, i to z młodej kapusty, śniły mi się nawet którejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso, pomidory, zmobilizowałam się .... Tyle, że zawsze muszę coś pokombinować bo inaczej byłabym chora
Smaczna Pyzaobiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw. Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc
Smaczna Pyzailość papryki czerwonej zawsze uzależniam od ceny teraz już spokojnie możemy ją kupić po 5 zł za kilogram ale jak zaczynałam zbiory cukini była po 18 zł) - 1/2 koncentratu pomidorowego - 5 pomidorów - 8 średnich cukini - 4 cebule Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cukinię (też pokrojoną w kosteczkę(...)ogniu a następnie dodajemy pokrojone papryki i pomidory. Na małym ogniu gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy do smaku. Zagotowujemy i gotowe
Zainspirowana w kuchniZaczynamy: Składniki: 4 łyżki oliwy 5 pestek kardamonu 5 goździków ok 1 kg jagnięciny- noga 1 cebula 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki czosnku sproszkowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy , 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniacznej 1/2 łyżeczki chilli 150 ml wody Wykonanie: Na oleju podsmażamy kardamon, dodajemy(...)mięso pokrojone w kostki. Smażymy na ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę czosnek I imbir. Smażymy dalsze 5 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy , kolendrę, kurkumę I kminek. Wlewamy jogurt I dodajemy chilli, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około 45-50 min. Od czau do czasu mieszając. Rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną I dodajemy do jagnięciny. W razie czego
Smaki EdytySkładniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec(...)miękkości(w przypadku papryki konserwowej są do dosłownie 3 minuty), podlać sokiem z brzoskwiń (wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy. Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajko 1 łyżka siekanych ziół (np. tymianek, natka pietruszki) ok. 2-3 łyżek bułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni(...)łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla, podlać bulionem, gotować do miękkości, dodając przecier pomidorowy, doprawiając pieprzem i curry. Mięso mielone wyrobić z jajkiem, ziołami, bułką tartą, musztardą i przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała