podzielić się moimi przepisami. Dzisiaj sok jabłkowy z sokownika. W sokowniku robi się soki tak zwane "rozcieńczalne". Idealne do łączenia z wodą, piwem, czy jako syropy do naleśników i lodów. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakua.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 50 mililitrów soku grejpfrutowego - tonik (schłodzony) - kilka kostek lodu - plasterek cytryny Przygotowanie: Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu. Zalewamy je Aperolem, następnie sokiem i dopełniamy tonikiem. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); EL PRESIDENTE Składniki: - 40 mililitrów białego rumu - 20 mililitrów wytrawnego wermutu - 10 mililitrów Cointreau - 1 łyżka barowa grenadiny - lód Przygotowanie: Składniki mieszamy z lodem, wstrząsamy i przecedzamy do szklanki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusprzedaży wspierać będzie Putina i jego wojny! Składniki: 50 ml whisky (dowolnej, niekoniecznie drogiej) 10 ml syropu miętowego sok jabłkowy do dopełnienia drinka wg uznania (100 - 200 ml) lód, listki mięty, plasterek brzoskwini. Wykonanie: Składniki mieszamy w szklance do long drinków, dodajemy lód, dekorujemy listkami mięty i plasterkiem np brzoskwini. W ten oto prost sposób popierać będziemy naszych polskich
Smaki Ewyamaretto Łyżka stołowa syropu grenadiny Półsłodkie lub półwytrawne wino musujące (najlepiej słabo musujące) do dopełnienia szklanki - ok. 150 - 200 ml (szampana szkoda) Plasterek brzoskwini do dekoracji Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do szklanki wlać składniki, dodać kostki lodu i zamieszać. Udekorować np plasterkiem brzoskwini. Gotowe! Pić z umiarem bo z drinkami na bazie musującego wina nie należy przesadzać. SMACZNEGO. Autor
Smaki Ewydolałem nieco aromatycznego czerwonego wermutu. Zaskakująco smaczne i jak zawsze orzeźwiające! Składniki: Gin -50 ml Wermut - naparstek Tonic - najlepiej dobrej firmy Cząstka limonki cząstka obranego ze skóry zielonego grapefruita Lód - koniecznie! Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładam owoce i wlewam kolejno wermut i gin. Wkładam garść kostek lodu i dolewam tonicu (do smaku oczywiście). Autor: Mirosław Górski
Smaki EwyBlue Curacao 40 ml. Sok ananasowy 150 ml Sok cytrynowy 30 ml Syrop grenadina 30 ml Wykonanie: Składniki wlać do shakera i dodać 2-3 kostki lodu Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków na nóżce udekorowanych plasterkiem cytryny i kawałkiem ananasa. Dodać nieco lodu - i gotowe. Dobrej zabawy! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyrozgrzewkę i poprawienie humoru. Składniki: Wódka czysta 30 ml Gin 30 ml Tequila 30 ml Rum biały 30 ml Sok z cytryny 20 ml Shweppes bitter lemon 60 Lód Plasterek cytryny do dekoracji Wykonanie: Alkohole mieszamy w wysokiej szklance do long drinków. Dodajemy lód i Shweppes bitter lemon (może być inny napój gazowany intensywnie cytrynowy). Mieszamy, dekorujemy plasterkiem cytryny
Smaki Ewysącząc tego drinka nieco się rozmarzyłem. Składniki: Aperol - 50 ml Gin - 30 ml Sok z 1/2 limonki Sok pomarańczowo-grapefruitowy (Hortex) - w-g smaku Cząstki cytryny do dekoracji. Lód (dużo) Wykonanie: Do wysokiej szklanki do long drinków wlewamy alkohole i soki, dodajemy lód, mieszamy długą łyżeczką. Dekorujemy cytryną. Podajemy ze słomką lub bez i sączymy marząc o rychłym nadejściu
Smaki EwyBlue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny Zimny tonik - w-g uznania. Wykonanie: Do shakera wlewamy alkohole i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy, Przelewamy do szklanki wypełnionej w 1/3 lodem, dolewamy zimnego toniku w-g swojego smaku i upodobania. Dekorujemy plasterkami owoców cytrusowych, np pomarańczy i delektujemy się sącząc drinka przez słomkę
Smaki Ewyzapraszamy wszystkich naszych obecnych i przyszłych przyjaciół. Na zdrowie! Składniki: wódka 50 ml sok ananasowy 100 ml. Czerwone wino musujące do smaku - tu 100 ml Plasterki ananasa do dekoracji Lód - jak zwykle sporo. Wykonanie: Drinka wykonujemy w wysokiej szklance do long drinków. Wkładamy plasterki ananasa i lód. Wlewamy sok ananasowy, wódkę i na końcu wino musujące. Delikatnie mieszamy łyżeczką
Smaki EwyLikier pomarańczowy Cointreau 40 ml (lub nieco mniej, jeśli wolicie wersję mniej słodką. Sok grapefruitowy 40 ml (lub nieco więcej, jeżeli wolicie wersję o mniejszej mocy) Dużo lodu Wszystkie składniki mieszamy w shakerze (albo bezpośrednio wysokiej szklance), dodajemy lód i dekorujemy plasterkiem cytrusa. Na zdrowie! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyoczywiście poprawia nastrój gości i domowników. Spróbujcie! Składniki: Campari 30 ml Wódka 50 ml Tonic (najlepiej zimny) – według uznania Plasterek cytrusa i listek mięty do przybrania. Dużo lodu. Wykonanie: Składniki mieszamy w wysokiej szklance, dodajemy lód, dekorujemy jak potrafimy i serwujemy zimne. Dobrego apetytu! Autor: Mirosław Górski (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewytego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej i szybciej się rozpuszcza. Z cytryn wyciskamy sok, przed(...)blacie ( sok efektywniej będzie się w wyciskał ). Sok z cytryny łączymy z osłodzoną wodą, dopełniamy do 2 l. Wstawiamy do lodówki i schładzamy. Przed podaniem dodajemy do lemoniady kostki lodu i plasterek cytryny. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewylasach pojawiły się już jagody. Warto zrobić parę słoiczków do domowej spiżarki. Tak przygotowane jagody możemy wykorzystać np. do kaszy manny, lodów czy do innych deserów. Pamiętam, że w taki sposób jeszcze moja mama robiła jagody i najczęściej były wykorzystywane właśnie do kaszy ( publikowana na blogu ). Składniki: Jagody, dowolna ilość Cukier Wykonanie: Oczyszczone jagody umieszczamy w słoikach i przesypujemy
Smaki Ewy