lody - 12901 przepisów (strona:545/861)

Klasyczna lemoniada 229

tygodnia upały. Zapraszam do przygotowań!  Składniki na dzbanek: 1,5 l gazowanej wody 4 duże cytryny 1 limonka (opcjonalnie) 1 szklanka cukru kilka listków mięty szklanka pokruszonego lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do szklanki z cukrem wlewamy tyle wrzącej wody, aby całkowicie go zakryła. Intensywnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i  powstanie syrop. Odstawiamy(...)ostygnięcia. Z cytryn i limonki dokładnie wyciskamy sok. Wlewamy do dzbanka, dodajemy wodę i cukrowy syrop, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kilka poszarpanych listków mięty. Wsypujemy lód. Gotowe

My Culinary Art
Lekki Sernik na Zimno z Owocami Lata 255

widzimy je na targach, zielonych ryneczkach, a na własnych, wyhodowanych krzaczkach cieszą podwójnie. Żal ich nie wykorzystać, i to nie tylko jako spożywane samodzielnie ale również do ciast, deserów, lodów, przetworów… Dzisiejszy deser to coś pomiędzy sernikiem na zimno a panna cottą. Jest delikatny, rozpływający się w ustach, nieprzesłodzony, z białą czekoladą, na biszkoptach. Pięknie ozdobiony owocami

Made By Mom And Son
Koktajl truskawka-arbuz-pomarańcza 174

zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl. Składniki: (na dwa duże koktajle) 3 szklanki truskawek 4 kawałki arbuza 2 pomarańcze dżem truskawkowy do smaku (opcjonalnie miód/syrop klonowy) kruszony lód opcjonalnie jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce najlepiej żeby były dobrze schłodzone w lodówce. Truskawki odszypułkowujemy. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Wyciągamy pestki. Pomarańcze obieramy i filetujemy lub jeśli nie przeszkadzają(...)prostu ją kroimy. Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładko. Dodajemy do smaku nieco dżemu truskawkowego lub opcjonalnie miodu/syropu klonowego. Szklanki napełniamy do 1/3 wysokości kruszonym lodem i dopełniamy owocowym koktajlem

Pyry na Gaz
Lemoniada truskawkowo-arbuzowa 128

kolejną szklankę orzeźwiającego napoju :) Szybka, smaczna i gasząca pragnienie lemoniada, polecam! 1,5 l wody niegazowanej 1,5 l wody lekko gazowanej cytryna plaster arbuza 0/5 szklanki truskawek mięta lód Owoce myjemy, skórkę z cytryny i arbuza sparzamy. Pół cytryny wyciskamy do wody i dodajemy lód. Drugą połowę kroimy w plasterki, arbuza kroimy na mniejsze kawałki (pozbawiamy go pestek). Truskawki

Mienta blog
Truskawkowy kompot 231

Składniki: 1kg truskawek (świeże lub mrożone) 2,5 l wody cukier (ilość zależna od słodkości owoców) kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Truskawki oddzielić od szypułek. Dokładnie umyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować ok. 15-20 min. 2. Po tym czasie kompot dosłodzić do smaku ( ja dała ok. 3-4 łyżek ). Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Kompot odstawić(...)całkowitego wystygnięcia. Przelać do dzbanka. Dodać kilka kostek lodu. 4. Kompot przechowywać w lodówce

A Ty Smakuj Mnie
Lemoniada imbirowo - cytrynowa 254

Idealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej(...)zrobione kostki lodu. Wymieszać i gotowe

Anioły w kuchni
Lemoniada truskawkowa 156

lemoniada w gorący letni dzień. U mnie w domu króluje taka z truskawkami, bez cukrowa lub z odrobiną miodu. Doskonałym pomysłem na podkręcenie jej smaku jest dodanie kostek lodu z miętą ogrodową. Potrzebne nam: - pół kilograma truskawek - 3 cytryny - 1,5 litra zimnej wody - 1-2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Cytryny przez kilka minut rolować dłonią po blacie, dzięki czemu puszczą(...)najwięcej soku. Truskawki umyć i odszypułkować. pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka z sokiem cytrynowym. Dodać odrobinę miodu i zalać 1,5 litra zimnej wody. Podawać z lodem i plasterkami cytryny

W poszukiwaniu inspiracji
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 254

kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty(...)cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość zmiksować i dosłodzić. Schłodzić, podawać z lodem

SzczyptaSmaQ
VEGAN MANGO LASSI Z WODĄ RÓŻANĄ 215

końcu nastało lato (a dla niektórych wakacje). Najlepiej chłodzić się od wewnątrz i nie chodzi mi tu o zimne piwko ;) Kilka, a może i kilkanaście kostek lodu, mocno schłodzone mango lassi... Aktualnie nie wyobrażam sobie niczego lepszego. VEGAN MANGO LASSI Z WODĄ RÓŻANĄ /własny;/ dla 2 osób 1 mocno dojrzałe mango 1/3 szklanki wody różanej 1 szklanka(...)kroję w mniejsze części i miksuję, dodając mleko, wodę, wodę różaną i słodzidło. Dodaję kardamonu do smaku. Mocno schładzam przed podaniem (można ten czas skrócić, podając mango lassi z lodem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Lemoniada imbirowo cytrynowa 207

szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru 1/3 szklanki miodu 2 szklanki wrzącej wody 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny 1 i  1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody kostki lodu świeże liście mięty plasterki cytryny lub limonki przygotowanie Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka(...)pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do  lodówki. Napełnić szklanki z kostkami lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny i podawać. Smacznego

Stare Gary
Letni koktajl arbuzowo truskawkowy 251

Idealny koktajl na upalny dzień, świetny na podwieczorek lub dodatek do śniadania. Potrzebujemy: 1 szklankę truskawek 1 szklankę pokrojonego arbuza 5 kostek lodu opcjonalnie: mięta lub melisa do ozdoby Do blendera wrzucamy truskawki, arbuza i kostki lodu. Całość miksujemy i pijemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
KOKTAJL RAFAELLO – idealny na upały! 192

wiórki kokosowe – 30 g * płatki migdałów – 30 g * wafelki kokosowe ( krajanki ) – 2 szt * cukier puder – 2 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * kruszony lód SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kruszony lód miksujemy z mlekiem kokosowym, jogurtem, ciasteczkami i sokiem z cytryny. Dodajemy 3/4 podprażonych wiórków kokosowych oraz 3/4 płatków migdałów. Dosładzamy do smaku i jeszcze raz miksujemy. Podajemy

Ostra na Słodko
Ekstrakt miętowy 235

poszukiwaniu tegorocznych inspiracji na jej wykorzystanie zawitałam do domowej cookierenki Agi , w której dzieli się sposobem na przygotowanie miętowego ekstraktu. Gotowy produkt można wykorzystać do deserów, ciast, kremów, lodów, drinków jak również do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas;) Składniki: liście świeżej mięty wódka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa z imbirem, bez cukru 267

waga ze skórką i pestkami) 0,5-1 szklanki zimnej wody 2 cm obranego i startego na tarce imbiru sok z 1 cytryny kilka listków melisy do podania kostki lodu (u mnie zamrożone w wodzie kawałki cytryny i melisy) ewentualnie stewia lub ksylitol do posłodzenia (choć wg mnie to zbędne) 1. Arbuza pokrój na kawałki i wyjmij wszystkie pestki(...)Zblenduj razem z wodą, imbirem i sokiem z cytryny. 3. Przecedź przez sitko, aby powstał klarowny napój. 4. Odstaw do lodówki na minimum godzinę 5. Podawaj z kostkami lodu i listami melisy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Powiedz dietom nie
Jagody pasteryzowane na zimę 185

Sezon nie trwa długo i ...powtórzy się dopiero za rok, korzystajmy zatem póki są :) Najlepsze świeże. Ja zamknęłam ich smak w kilku słoiczkach, później wykorzystam je do deserów, lodów czy do polania budyniu. Przepis jest super prosty. Składniki : jagody cukier Przygotowanie : Jagody umyć i osączyć na sicie Do umytych, małych słoiczków wsypywałam na przemian jagody i około 2 łyżek

Proste Potrawy