domowy i mocno bananowy! Po prostu najlepszy :) Powstał, ponieważ wymarzyłam sobie delikatny deser o niecodziennym smaku, bez zbędnego dodatku cukru i sztucznych barwników. Idealnie sprawdza się jako dodatek do lodów i deserów :) Składniki : 1 banan 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka dodatkowo: orzechy i plasterki bananów Odlać 1/3 szklanki mleka, dodać kawałki banana i mąkę. Zmiksować
Chocolate Muffin BlogCydru Green Mill, 700 wody gazowanej, 400 ml wody, 300 g truskawek, 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 cytryna, 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie), likier goryczkowy (opcjonalnie), lód w kostkach, kwiaty do przybrania. Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i cytryną, wcześniej wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plastry. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu, ugnieść i odstawić do wystudzenia. Zimny napar(...)przecedzić przez sito, dodać truskawki pokrojone w plastry, lód, wodę gazowaną, Cydr Green Mill oraz likier goryczkowy w ilości wg. upodobań. Składniki wymieszać, podać w dzbanku lub szklankach, przed podaniem dodać śwież kwiaty bzu czarnego
SzczyptaSmaQsłodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Cukier wsypujemy do garnka
Made By Mom And Songalaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej jak widać na zdjęciach. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów na jakieś 2 godziny, kiedy galaretka już zastygnie, Gotowe. Smacznego Rada Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru
zjem to blog kulinarnyCzas przygotowania: 24 godz. Składniki: 10 kwiatostanów (baldachogron) bzu czarnego, 2 cytryny, 2 l wody, 250 g cukru trzcinowego, Do podania: woda gazowana, pomarańcza w plastrach, kostki lodu. Przygotowanie: Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić. Do szklanego słoja włożyć kwiaty, na wierzchu położyć cytryny, zalać wodą, odstawić na 24 godziny. Podać z dodatkiem(...)wody gazowanej, plastrami pomarańczy i lodem
SzczyptaSmaQkruszonkę piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 18-20 minut do zrumienienia kruszonki i do momentu jak owoce zaczną "bulgotać". Najsmaczniejsze są podane na goraco np. z gałką lodów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taka wersja jest podstawowa. Niedawno nasz wspólny znajomy Adam dołożył do niego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe 2 banany garść
Kuchnia Beatyprzyprawy. Razem smażymy pod przykryciem około 15 minut na niezbyt dużym ogniu (co jakiś czas mieszamy). Ryż wykładamy na talerz za pomocą obręczy (ja użyłam miarki) lub łyżki do lodów, dokładamy potrawkę z patelni. W wersji uproszczonej - ryż mieszamy z potrawką na patelni, podajemy łącznie
Kolorowy Przepisownikdeser to nieodłączny składnik jesieni kiedy śliwki królują na straganach a chłodne desery na bazie lodów są wypierane przez te na ciepło. Na blogu znajdziecie już przepis na klasyczny wariant zapiekanych śliwek. Dziś propozycja nieco lżejsza ale za to nie ustępująca smakiem - śliwki dosładzamy miodem a kruszonkę przygotowujemy bez dodatku mąki - na bazie płatków owsianych i cukru trzcinowego. Niebo
Milion Smakówskładniki na 3 porcje 2 duże ogórki zielone 400g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu 1 cytryna kilka listków mięty 3 gałązki koperku szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 3 kostki lodu przepis Umyte i obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Kilka listków mięty oraz koperek drobno siekamy. Do wysokiej miski przekładamy pokrojone ogórki, wlewamy jogurt oraz wyciśnięty sok z cytryny, wrzucamy(...)mięte oraz koperek, całość doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, dodajemy kostkę lodu a szklanki dekorujemy plastrem ogórka i miętą
Smakowite Daniapracę jelit. Można jeść je niemal bezkarnie :-D Muszę się przyznać, że nieraz nachodzi mnie ochota na np. kupnego loda i wtedy staram się nie zastanawiać z czego został zrobiony. Po prostu jem i zapominam :-) U mnie takie sytuacje są kontrolowane i nie zdarzają się zbyt często
Życie na widelcuwersji kawowej skusiło mnie moje zamiłowanie do kawy, otóż jestem z tych osób co to lubią wszystko co kawowe, albo choćby przypominające kawowe. Kawę dodaję do ciast, ciastek, lodów itd. jeśli już wybieram cukierki to też najchętniej jadłabym na okrągło kawowe.... podsumowując panna cotta też musiała być kawowa. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu deser okazał się trafnym pomysłem, jest
Kuchenne aromatyzrobić z wiszącą na krzaczkach resztą malin, zawsze robiliśmy zasypywane cukrem bądź w postaci dżemu. Tym razem postanowiłam zrobić prosty sos, który dalej można użyć do wszelakich malinowych pianek, lodów, deserów typu panna cotta czy nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin
Kuchenne aromatynaszych babcinych kompotów. Lemoniada z rabarbaru Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g rabarbaru 800 ml wody 100 g cukru 1 limonka listki mięty listki melisy ew. kostki lodu Wykonanie: Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez(...)odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy. Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu
Kulinarne przygody Gatity