autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto
Sajkofanka smakuAjerkoniak to sam w sobie dobry trunek, ja używam go często do kremów, lodów, czasem jako dodatek do kawy. Jak widać przepis jest dość elastyczny… i powiem szczerze, że przymierzam się do zrobienia go w innych smakach. Polecam jego wypróbowanie :) Składniki: 5 żółtek 250g cukru ¼ litra spirytusu 250ml mleka* + 250ml śmietany kremówki 30% (można zastąpić: ½ litra mleka, ½ litra
Smakowy Rajskutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :) Składniki: 3 żółtka 150g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 350 ml mleka UHT 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 ml spirytusu Kawę
Smakowy Rajdane mi było spędzić w Las Vegas i uczcić Frappuccino ze Starbucks’u na Stratosphere Tower :) Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki cappuccino 1 ½ szklanki mleka 6 kostek lodu * łyżeczka startej czekolady Kawę zalewamy gorącą wodą, tak by było pół szklanki. Dobrze mieszamy. Kostki lodu wrzucamy do dzbanka do koktajli, zalewamy mlekiem i kawą. Całość dobrze miksujemy, rozlewamy
Smakowy Rajinne wersje będą na pewno też pyszne. Już mam kilka nowych pomysłów, więc jak przetestuje i będą trafne to na pewno dorzucę :) Składniki: ½ litra zimnego mleka 12 kostek lodu 6 łyżek słodkiego kakao 1 łyżka gorzkiego kakao 50ml syropu np. malinowego, pomarańczowego etc. Kakao słodkie i gorzkie wsypujemy do kubka i zalewamy około 100ml wrzącej wody. Dobrze mieszamy(...)było grudek. Kostki lodu wrzucamy do dzbanka do koktajli, zalewamy mlekiem, a następnie dodajemy kakao i syrop. Wszystko razem miksujemy, rozlewamy do szklanek i cieszymy się wspaniałym smakiem :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin
Smakowy Rajmojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać fazę :) Najlepiej wiśniówkę przygotować z co najmniej 2 porcji
Smakowy RajKrówki to moje ulubione cukierki (zwłaszcza te ciągnące :) nie potrafię się im oprzeć! Karmel stał się moim ukochanym dodatkiem do ciast, lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by wypróbować połączenie krówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki
Smakowy Rajsposób. Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy lekko słojem
Smakowy Rajsmak i aromat. Po około miesiącu nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a owoce pozostawić osobno w słoju. Owoce z nalewki to doskonały dodatek do lodów, ciast, deserów i herbaty. Ja owoce zawsze pozostawiam w nalewce, bo lubię potem kilka malin dorzucić do kieliszka z nalewką. Wskazówka: Nalewkę z malin można przyrządzić również z syropu
Smakowy RajDelikatna i lekka, a zarazem mocno czekoladowa pianka. Przepis pochodzi z niezawodnej książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Autor radzi, aby podawać ten deser z kulką lodów waniliowych ułożoną na każdym suflecie :) Składniki na 6 porcji: masło do posmarowania kokilek 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki creme fraiche (gęstej śmietany) 4 jajka 2 białka jaj szczypta soli cukier puder
wyzwania kuchennePodczas jej pieczenia w całym mieszkaniu unosi się niepowtarzalna, maślano - jabłkowa woń... Zdecydowanie zagości na stałe w moim ciastowym repertuarze. Idealnie nadaje się do serwowania na ciepło z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany. Czytaj więcej
Świat Ciastażółtku, mieszamy na zwolnionych obrotach miksera. Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego do 180 ° i pieczemy do tzw suchego patyczka, okolo 25 minut. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy
Mia Cucina SofietaDobry kompot, bo z jabłek, z dodatkiem cytrusów i kilka lisków melisy oraz mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykrywką na małym ogniu(...)ognia, dodać kilka listów melisy oraz mięty i wyciśnięty sok z cytryny. Kiedy kompot lekko ostygnie posłodzić miodem. Pokroić limonkę w plasterki i dodać do kompotu. Po wystygnięciu podawać lodem
pink envelopetrakcie podgrzewania dorzucamy ziarenka wanilii. Deser podajemy gorący, obficie polany sosem, koniecznie z czymś gorzkim do popicia dla kontrastu. Planem pierwotnym dziś było podanie gorącego deseru z gałką lodów, ale na dworze było tak zimno, że nikt nie chciał się schładzać. Przepychota W ten oto sposób zupełnie nieświadomie spełniłam wymóg "C" jak ciasto ze znalezionego przez Zuzię
les mirabellesjest cudownie chłodzący i nawet osoby nieznoszące wynalazków piwnych przyznają, że właściwości Alstera jeśli chodzi o obniżanie temperatury są wyjątkowe. ALSTERWASSER 1 duża puszka jasnego piwa 1l Sprite kostki lodu Do dużej szklanki wrzucamy trzy kostki lodu. Wlewamy piwo do połowy szklanki, uważając, żeby nie zrobiło się za dużo piany. Dopełniamy Sprite'm (pamiętając, że to najmocniej gazowany ze wszystkich
les mirabelles