Pancakes czyli amerykańskie naleśniki na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom i nie tylko. Idealne na śniadanie bądź podwieczorek. Oryginalnie podawane z syropem klonowym i ja właśnie takie lubię najbardziej. Natomiast zamiast syropu można podać je z dżemem, konfiturą bądź po prostu posypać cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty od Olgi Smile . Składniki na ok 25 szt: 100 g rozpuszczonego masła
Moja Galeria Smakusamodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem. Do przygotowania naleśników "Bolognese" zrobiłam większą ilość sosu bolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna pozostać jędrna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
Atlas SmakówAmerykańskie naleśniki ( pancakes ) - puszyste i lekkie. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad. 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3 szklanki maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić ( na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu
Atlas Smakówmusimy się martwić, że wylejemy zbyt dużo oliwy lub, że nie rozłożymy ją równomiernie. Ja używam go codziennie, do spryskiwania sałatek, mięsa, które chce upiec lub usmażyć, do smażenia naleśników oraz wielu innych rzeczy. Mogę go polecić z czystym sumieniem, ponieważ naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Jest również świetny dla osób, które są na diecie i jedzą dużo sałatek
The Sweet Damseltutaj kwestionować świeżości restauracji, czy barów, mam jednak pewność przy własnych daniach, jakich to używam do nich produktów. Tortilla jest nieco oszukana, dlatego, że są to po prostu duże naleśniki, ale w domowej wersji, są bardziej "plastyczne" i lepiej się je zwija. Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkaMalinowy pudding z kaszy manny nadziany bananową ricottą Na szybko, robiony gdzieś pomiędzy ciastem na naleśniki, a gnieceniem twarogu, tańcząc jednocześnie chociaż dawno już spać powinnam, a potem jeszcze lepiej przegadać kolejną godzinę niż spać, bo tak fajnie się przecież rozmawia
More food, love and dreamsPaella z owocami morza - Karczmarka Honorietta z bloga Karczma Honorietty Desery: Hiszpańskie magdalenki - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Hiszpańskie tosty z sherry - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Naleśniki hiszpańskie, fixuelos - Emilia z bloga Turcja od kuchni Napoje: Koktajl w hiszpańskich barwach - szczypta-wege.pl z bloga szczypta-wege Leche merengada - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Sangria
Chilli Czosnek i Oliwaotrzymujemy krem kokosowy (zbiera się w górnej części puszki) i wodę kokosową. Najlepiej jest odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, odlać powstałą wodę do szklanki i wykorzystać np. do naleśników. Krem umieszczamy wraz z resztą składników w malakserze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do formy ze spodem i przed podaniem umieszczamy w lodowce na 2-3 godziny
Be Fit Be Strongdżem z truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza zapragnie... Do dzieła... Składniki: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru sok z 2 dużych cytryn Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić
na moim stole...przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór na świecie:) Porzeczka zawiera dużo naturalnych pektyn, więc nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, serów, twarogów, naleśników, ciast...Takie lato w środku zimy... Dodatkowo po przeciśnięciu owoców przez sito, zostały mi pestki, skórki i resztki miąższu, na którym ugotowałam bardzo aromatyczny kompot. Składniki: owoce czarnej porzeczki (użyłam
na moim stole...Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczkę cukru, zmniejszyć obroty do minimum i po trochu dodać olej i mąkę. Naleśniczki piec na niezbyt gorącej patelni. Serek mascarpone połączyć z cukrem i wanilią, można polać po naleśnikach lub podać obok razem z ulubionymi owocami
harrisazakończenie lub na świetny początek dnia :) Marokańskie naleśniki baghrir są z reguły podawane jako śniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie
Chocolate Muffin Blogwczesnych truskawek,ale skoro już były... Ku memu zdziwieniu pomimo tego, że były twarde jak kamień, cudownie pachniały! I właśnie ten bajeczny zapach zawrócił mi w głowie. Miały być naleśniki, ale pomyślałam, że szybciej zrobię tosty i to było to!!! Chrupiące, jeszcze ciepłe tosty, delikatnie pachnące masełkiem, do tego słodki dżemik i orzeźwiające, przełamujące smak delikatną soczystością truskaweczki
Rozpustne gotowanie