stałe wejdzie do mojego przetworowego repertuaru. Jest pyszny. Niezbyt gęsty i nie za słodki. Ma jasny kolor, bo wykorzystałam tylko sam miąższ, bez skórek. Może być świetnym dodatkiem do naleśników, leniwych, deserów i twarożków. Ja mam konkretne przeznaczenie na niego, na razie nie zdradzę jakie ale z całą pewnością jeszcze o nim przeczytacie na blogu.” Czytaj więcej
Wiem co jemminor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Doskonały mus do naleśników, przekładańców i na kisiel. Żeby był naprawdę smaczny jabłka muszą być soczyste. Mus jest dość rzadki, kwaskowaty i pachnący cytryną. Zimą będzie jak znalazł. A w następnym poście przepis
Wiem co jemdeserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem
Wiem co jemPrzejrzałam kilka przepisów w internecie i w końcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego
Wiem co jemdomowego soku, a za to bardziej gęsty. Gdy zawita jesienna szaruga przyda na się na rozgrzewkę i pomoże przegonić wstrętne choróbsko. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów i naleśników. Warto zaopatrzyć w niego naszą spiżarnię. Pracy przy nim niewiele, a pożytek ogromny”. Czytaj więcej
Wiem co jemNawet jeśli wstaniemy przed wszystkimi by na luzie i w spokoju przygotować takie niecodzienne śniadanie to nie będzie to blady świt. Zdążymy i my się wyspać. Możemy też usmażyć naleśniki poprzedniego dnia i wstawić je pod przykryciem do lodówki. Skróci to znacznie czas przygotowania tarty. Czytaj więcej
Wiem co jemWszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego
Wiem co jemgazecie zobaczyłam piękną fotkę przedstawiającą niezwykle apetyczne naleśniki z nadzieniem na sposób meksykański. Pomyślałam, że to fajny pomysł na w miarę szybki i syty obiad. Ponieważ nie przepadam za ostrym jedzeniem, przygotowałam własną, dość łagodną wersję tego dania, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je przyprawić naprawdę ostro, dodając np. papryczkę chili. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydobiegł końca, ale może przepis przyda się komuś w przyszłym roku :) Takie domowe powidła zawsze warto mieć w spiżarni, bo stanowią doskonały dodatek nie tylko do pieczywa, ale również naleśników, racuszków, czy ciast. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNaleśniki tak pyszne, że po skosztowaniu ogarnęło mnie zdumienie, czemu dotąd nie zdecydowałam się na ich przygotowanie. Fakt, dietetyczne nie są, ale co tam, raz na jakiś czas można się dopieścić taką smakowitością :) Niebo w gębie, mniam... Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyzostaję z problemem co zrobić z kurzym mięsem, które po nawet kilkugodzinnym gotowaniu dalej jest twarde, łykowate, i nikt nie chce go zjeść. Krokiety, a właściwie w tym przypadku naleśniki, to jeden z pomysłów na jego zagospodarowanie. Kurzy farsz jest raczej suchawy, dlatego warto dodać do niego ugotowanego i zmielonego ziemniaka. Ja akurat nie miałam go pod ręką
Kuchenne zapiski Edytypowitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem. Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :) Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKrokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami, usmażyłam naleśników i oto są. A właściwie były i to niezbyt długo :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydzień dobry: śniadanie rodem z Ameryki - delikatne i puszyste naleśniki na maślance. Rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka
Domowa Cookierenka Agimokre mieszamy w oddzielnych miskach i łączymy je ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Czyż nie wyglądają apetycznie? :) Składniki (na 12 dużych naleśników): 3 szklanki * mąki 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 3 szklanki maślanki pół szklanki mleka 3 jajka
Domowa Cookierenka Agi