naleśniki - 13886 przepisów (strona:563/926)

Mus śliwkowy z rumem 118

stałe wejdzie do mojego przetworowego repertuaru. Jest pyszny. Niezbyt gęsty i nie za słodki. Ma jasny kolor, bo wykorzystałam tylko sam miąższ, bez skórek. Może być świetnym dodatkiem do naleśników, leniwych, deserów i twarożków. Ja mam konkretne przeznaczenie na niego, na razie nie zdradzę jakie ale z całą pewnością jeszcze o nim przeczytacie na blogu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Mus jabłkowo-cytrynowy 143

minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Doskonały mus do naleśników, przekładańców i na kisiel. Żeby był naprawdę smaczny jabłka muszą być soczyste. Mus jest dość rzadki, kwaskowaty i pachnący cytryną. Zimą będzie jak znalazł. A w następnym poście przepis

Wiem co jem
Pijana tarta serowa 107

deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem

Wiem co jem
Frużelina wiśniowa 123

Przejrzałam kilka przepisów w internecie i w końcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego

Wiem co jem
Mus malinowy 183

domowego soku, a za to bardziej gęsty. Gdy zawita jesienna szaruga przyda na się na rozgrzewkę i pomoże przegonić wstrętne choróbsko. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów i naleśników. Warto zaopatrzyć w niego naszą spiżarnię. Pracy przy nim niewiele, a pożytek ogromny”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Czekoladowo-malinowa tarta naleśnikowa 156

Nawet jeśli wstaniemy przed wszystkimi by na luzie i w spokoju przygotować takie niecodzienne śniadanie to nie będzie to blady świt. Zdążymy i my się wyspać. Możemy też usmażyć naleśniki poprzedniego dnia i wstawić je pod przykryciem do lodówki. Skróci to znacznie czas przygotowania tarty. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 132

Wszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego

Wiem co jem
Naleśniki a’la Mexico 114

gazecie zobaczyłam piękną fotkę przedstawiającą niezwykle apetyczne naleśniki z nadzieniem na sposób meksykański. Pomyślałam, że to fajny pomysł na w miarę szybki i syty obiad. Ponieważ nie przepadam za ostrym jedzeniem, przygotowałam własną, dość łagodną wersję tego dania, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je przyprawić naprawdę ostro, dodając np. papryczkę chili. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Powidła śliwkowe z rumem i cynamonem 117

dobiegł końca, ale może przepis przyda się komuś w przyszłym roku :) Takie domowe powidła zawsze warto mieć w spiżarni, bo stanowią doskonały dodatek nie tylko do pieczywa, ale również naleśników, racuszków, czy ciast. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Crepes Suzette 149

Naleśniki tak pyszne, że po skosztowaniu ogarnęło mnie zdumienie, czemu dotąd nie zdecydowałam się na ich przygotowanie. Fakt, dietetyczne nie są, ale co tam, raz na jakiś czas można się dopieścić taką smakowitością :) Niebo w gębie, mniam... Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką 301

zostaję z problemem co zrobić z kurzym mięsem, które po nawet kilkugodzinnym gotowaniu dalej jest twarde, łykowate, i nikt nie chce go zjeść. Krokiety, a właściwie w tym przypadku naleśniki, to jeden z pomysłów na jego zagospodarowanie. Kurzy farsz jest raczej suchawy, dlatego warto dodać do niego ugotowanego i zmielonego ziemniaka. Ja akurat nie miałam go pod ręką

Kuchenne zapiski Edyty
Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem 87

powitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem. Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :) Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Krokiety z mięsem i ziemniakami 339

Krokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami, usmażyłam naleśników i oto są. A właściwie były i to niezbyt długo :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pancakes maślankowe 171

dzień dobry: śniadanie rodem z Ameryki - delikatne i puszyste naleśniki na maślance. Rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka

Domowa Cookierenka Agi
Pancakes maślankowe II 121

mokre mieszamy w oddzielnych miskach i łączymy je ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Czyż nie wyglądają apetycznie? :) Składniki (na 12 dużych naleśników): 3 szklanki * mąki 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 3 szklanki maślanki pół szklanki mleka 3 jajka

Domowa Cookierenka Agi