naleśniki - 13886 przepisów (strona:558/926)

Domowa tortilla z kurczakiem 330

tutaj kwestionować świeżości restauracji, czy barów, mam jednak pewność przy własnych daniach, jakich to używam do nich produktów. Tortilla jest nieco oszukana, dlatego, że są to po prostu duże naleśniki, ale w domowej wersji, są bardziej "plastyczne" i lepiej się je zwija. Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
Różowy pudding. 140

Malinowy pudding z kaszy manny  nadziany bananową ricottą  Na szybko,  robiony gdzieś pomiędzy ciastem na naleśniki, a gnieceniem twarogu, tańcząc jednocześnie chociaż dawno już spać powinnam, a potem jeszcze lepiej przegadać kolejną godzinę niż spać, bo tak fajnie się  przecież rozmawia

More food, love and dreams
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 183

Paella z owocami morza - Karczmarka Honorietta z bloga Karczma Honorietty Desery: Hiszpańskie magdalenki - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Hiszpańskie tosty z sherry - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Naleśniki hiszpańskie, fixuelos - Emilia z bloga Turcja od kuchni Napoje: Koktajl w hiszpańskich barwach - szczypta-wege.pl z bloga szczypta-wege Leche merengada - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Sangria

Chilli Czosnek i Oliwa
68. Tofurniczek z mango - serniczek z tofu 150

otrzymujemy krem kokosowy (zbiera się w górnej części puszki) i wodę kokosową. Najlepiej jest odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, odlać powstałą wodę do szklanki i wykorzystać np. do naleśników. Krem umieszczamy wraz z resztą składników w malakserze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do formy ze spodem i przed podaniem umieszczamy w lodowce na 2-3 godziny

Be Fit Be Strong
Dżem truskawkowy 97

dżem z truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza zapragnie... Do dzieła... Składniki: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru sok z 2 dużych cytryn Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić

na moim stole...
Galaretka z czarnej porzeczki 195

przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór na świecie:) Porzeczka zawiera dużo naturalnych pektyn, więc nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, serów, twarogów, naleśników, ciast...Takie lato w środku zimy... Dodatkowo po przeciśnięciu owoców przez sito, zostały mi pestki, skórki i resztki miąższu, na którym ugotowałam bardzo aromatyczny kompot. Składniki: owoce czarnej porzeczki (użyłam

na moim stole...
Wiśnie na zimę 166

Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NALEŚNICZKI Z OWOCAMI I SEREM 127

łyżeczkę cukru, zmniejszyć obroty do minimum i po trochu dodać olej i mąkę. Naleśniczki piec na niezbyt gorącej patelni. Serek mascarpone połączyć z cukrem i wanilią, można polać po naleśnikach lub podać obok razem z ulubionymi owocami

harrisa
Marokańskie naleśniki baghrir 163

zakończenie lub na świetny początek dnia :) Marokańskie naleśniki baghrir są z reguły podawane jako śniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie

Chocolate Muffin Blog
Tosty z truskawkami. 128

wczesnych truskawek,ale skoro już były... Ku memu zdziwieniu pomimo tego, że były twarde jak kamień, cudownie pachniały! I właśnie ten bajeczny zapach zawrócił mi w głowie. Miały być naleśniki, ale pomyślałam, że szybciej zrobię tosty i to było to!!! Chrupiące, jeszcze ciepłe tosty, delikatnie pachnące masełkiem, do tego słodki dżemik i orzeźwiające, przełamujące smak delikatną soczystością truskaweczki

Rozpustne gotowanie
Miód z mniszka lekarskiego. 92

bursztynowego, płynnego, gęstego syropu. Jest zdrowy, słodziutki i pachnie wiosną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która przygotowuje go według tej receptury od lat. Polecam!!! Składniki na miód z mniszka lekarskiego 600 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza) zbieramy same kwiaty

Rozpustne gotowanie
Likier czekoladowy. 202

Jest niesamowity! Pyszny, czekoladowy, kremowy, o aksamitnej konsystencji, delikatny w smaku, po prostu bajeczny. W sam raz do popołudniowej kawusi, choć równie dobrze sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku

Rozpustne gotowanie
Marmolada z płatków róży i truskawek. 135

rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą

Rozpustne gotowanie
Dżem rabarbarowo-bananowy. 163

pomyślałam czemu nie? Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś tak nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać

Rozpustne gotowanie
Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 118

taki długo smażony, staroświecki, czyli taki jaki robiła moja babcia. Jest gęsty, aksamitny, a smak po prostu zniewala. Idealny na kanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru      Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam ja z pestkami

Rozpustne gotowanie