naleśniki - 14082 przepisów (strona:550/939)

Marmolada z płatków róży i truskawek. 154

rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą

Rozpustne gotowanie
Dżem rabarbarowo-bananowy. 193

pomyślałam czemu nie? Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś tak nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać

Rozpustne gotowanie
Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 148

taki długo smażony, staroświecki, czyli taki jaki robiła moja babcia. Jest gęsty, aksamitny, a smak po prostu zniewala. Idealny na kanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru      Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam ja z pestkami

Rozpustne gotowanie
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 158

Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier

Rozpustne gotowanie
Korzenny złoty syrop do pankejków, deserów i innych pyszności. 135

Dziś na śniadanie zrobiłam pancakes. Były pyszne! Takie puszyste i delikatne. Podałam je z tym pysznym, korzennym syropem. Nie ma lepszego połączenia od ciepłych, pachnących amerykańskich naleśników i złotego syropu doprawionego wanilią, cynamonem, anyżem, goździkami.... Niebo na talerzu! Syrop sprawdzi się również w herbacie, kawie lub jako polewa do lodów bądź innych deserów. To co, macie ochotę? Jeśli

Rozpustne gotowanie
Sos czekoladowy do deserów. 188

zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam!      A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie

Rozpustne gotowanie
Kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem. 202

Szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję

Rozpustne gotowanie
Graham dobrze przyprawiony 187

Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika niż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak. Składniki 200 g mąki graham 50 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej

My Chcemy Jeść
domowa mieszanka mąk bezglutenowych (z błonnikiem witalnym) 176

nawet mniej w przeliczeniu na kg), a będzie o wiele zdrowsza. Mieszanka na którą podam przepis jest "uniwersalna", tzn. że nada się do większość potraw - ciast, placków, gofrów, naleśników itp... Wzbogaciłam ją o błonnik witalny (oczyszczający). Myślę, że słyszeliście już o nim. A jeśli nie - jak najszybciej musicie poznać ten produkt! W skład błonnika oczyszczającego  wchodzą nasiona

chili & sugar
Test garnków Blaumann Black Granit - poznaj moją opinię 145

Mały, ale solidny garnek, idealny do podsmażenia cebulki czy zrobienia mniejszej ilości sosu.  4. Patelnia: 20 x 4,5 cm Mała, poręczna patelnia, która bez problemu przeszła "test naleśnika" przy smażeniu ich bez tłuszczu - nie przywarł do niej nawet pierwszy naleśnik z partii, co jeszcze mi się nie zdarzyło. ;-)  5. Patelnia głęboka: 24 x 6,5 cm Bardzo

Szefowa kuchni
Konfitura jagodowa z anyżkiem. 201

Podane proporcje owoców i cukru są tylko orientacyjne - zależą od tego jak słodkie są owoce i jaki produkt finalny chcemy otrzymać. Taka konfitura idealna jest jako dodatek do ciast, naleśników lub zwyczajnie do świeżego pieczywa. Już sobie wyobrażam jak otwieram ją w zimę i przywołuję smak lata, hmm... Pycha. Takiej konfitury nie kupicie w sklepie. Zachęcam gorąco do zrobienia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Frużelina truskawkowa z bazylią 152

owocowe frużeliny. Można jej jeść od razu po przygotowaniu jako owocowy kisiel lub zamknąć w słoiku... będzie jak złoto zimową porą.  Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców

Pyry na Gaz
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 189

paski i razem z przyprawami dodajemy do jogurtu. Ja swoje plaski porządnie smarowałam w środku sosem i składałam na pół - Wy równie dobrze możecie podać je w formie naleśników :) Decyzja należy do Was! :)  Ah tak - do placków podałam bułgarskie białe, półwytrawne wino Chateau Menada Chardonnay ale równie dobrze będzie pasowało gruzińskie białe, wytrawne wino Marani Tsinandali :) W związku

Spektrum Smaku
Waniliowe placuszki z truskawkami 204

placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi w cieście. Ciasto równie dobrze sprawdza się w roli naleśników :) Składniki:  (2-3 porcje) 200g mąki 50g płatków migdałowych 1 jajko 150ml mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g słodziku w proszku Sussina Gold 150g serka

Spektrum Smaku
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią 142

się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-). Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść