roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone
Ostra na SłodkoSpring Rolls naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn ju ǎ n ; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem… Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls
mojewypiekiinietylkoMaliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak
Smak mojego domuKolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka
Kuchnia w opałachugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek
Karo in the KitchenUwielbiam ten sos od kiedy tylko go spróbowałam Gdzieś pędzę, ciągle coś do zrobienia, w między czasie znów hummusa kręcę, przy okazji pieczenia warzyw,porywania się na smażenie naleśników z samej kaszy, powtarzania geografii i patrzenia jak i o której powinnam na tego busa w sobotę wyruszyć. Potrzebuje jakieś +5h na dobę
More food, love and dreamscierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do konfitury, ale efekt wyszedł świetny. Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek. Składniki: 500 g aronii 250 g jabłek 300 g cukru 6 goździków ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do garnka o grubym
Mama GotujeIwona z bloga Blogotowanie z pasją obdarowała mnie pięknymi mirabelkami. Zakasałam więc rękawy i powstał ten oto pyszny dżem o charakterystycznym kwaskowym posmaku. Na zimę do naleśników będzie jak znalazł. Dżem z mirabelki z kardamonem Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: 1200 g mirabelek 1/3 szklanki wody 500 g cukru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Kulinarne przygody GatityGdyby zapytać dzieci co najbardziej lubią jeść na śniadanie, większość z całą pewnością by odpowiedziała, że naleśniki. Nie jest to może najszybsze śniadanie, ale zadowolone miny dzieci to widok bezcenny. Można je podać na wiele sposobów. Moi synowie przepadają za ich czekoladową wersją z dodatkiem wiśni lub pomarańczy . Czytaj więcej
Wiem co jembardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki czy kaszki. Masło migdałowe Składniki: ½ kg migdałów szczypta soli Upraż migdały w piekarniku lub na patelni. Praż od 20 do 30 minut w średniej
codojedzeniapyszne naleśniki przynoszą mi na myśl posiłki u moich rodziców. Podawane na ciepło, rozpływające się w ustach (a szczególnie ten plaster jabłka) najczęściej z kubkiem kawy zbożowej Anatol. Beztroskie czasy wracają wraz
Szybko Tanio Smacznienatychmiastowej konsumpcji :p Za zapachem idzie bardzo sympatyczny smak. Nie wiedziałam czego się spodziewać i zostałam bardzo miło zaskoczona ;) Pasztet idealnie skomponował się ze świeżą pełnoziarnistą bułką i żytnimi naleśnikami ;) Czy sięgnę po ten produkt ponownie? zdecydowanie! zwłaszcza, że cena jest dość przystępna (4,80zł) w internetowym sklepie Sklepvita . Szczerze zachęcam do wypróbowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćróżne sposoby. Można dodać je do omletu lub jajecznicy, ale wcześniej, przez ok 10 min należy poddać je obróbce termicznej. Można przygotować z nich farsz do pierogów czy naleśników. A jeśli coś pozostanie można je śmiało zamrozić. To chyba najlepsze grzybki, bo prawie nigdy nie robaczywieją i są bardzo trwałe, można przechowywać je w lodówce w papierowej torebce
Naturalna Kuchniaczego używać? Klasyk ponad klasyki - jedzone z chlebem i ewentualnie dżemem <3 Do przełożenia kawałków bananów i oblania gorzką czekoladą - link Dip do owoców Do smarowania naleśników Do owsianki Masło orzechowe a alergia Masło orzechowe produkowane jest z orzechów prażonych, a te niestety mają jeszcze większe właściwości uczulające niż ich surowa forma. Alergicy powinni więc szczególnie uważać
Powiedz dietom nieDomowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę. Kto z was lubi gofry? Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki.. Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów. Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu. Wszystko zamknięte w dużym
IzaGotuje