naleśniki - 13886 przepisów (strona:544/926)

Dżem truskawkowy 118

Taki domowy dżem jest bardzo smaczny , jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy . Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa . Składniki: 3 kilogramy truskawek 1,5 kilograma cukru 3 żel-fixy 3:1 sok z jednej cytryny Sposób przygotowania:   Truskawki pozbawiamy szypułek p myjemy , rozdrabniamy . Przekładamy do garnka , dodajemy żel-fixy , dokładnie mieszamy . Zagotowujemy ciągle mieszając , żeby

Bajeczna Kuchnia
Frużelina wiśniowa 127

Frużelina z wiśni to doskonały dodatek do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Zawsze robię duży zapas na zimę . Składniki: 2 kilogramy wiśni 1 kilogram cukru 0,5 litra wody 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej Sok z cytryny Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, usuwamy pestki za pomocą drylownicy. Przekładamy razem z sokiem do większego garnka, wlewamy wodę ,wsypujemy cukier. Podgrzewamy

Bajeczna Kuchnia
Dżem z dyni z nutą pomarańczy 97

Dżem jest bardzo smaczny i aromatyczny, możemy go wykorzystać do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Składniki: 3 kilogramy dyni 1 kilogram cukru sok z 4 cytryn aromat pomarańczowy 4 łyżki zmielonej suszonej skórki z pomarańczowej Sposób przygotowania: Z dyni usuwamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy

Bajeczna Kuchnia
Nutella ze śliwek 158

Nutella ze śliwek to połączenie śliwek i kakao,bez konserwantów Smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie lub do naleśników. Składniki: 2,5 kilograma śliwek 1 kilogram cukru 1 op. cukru waniliowego 200 gram gorzkiego kakao Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy przez 2 godziny ciągle mieszając. Dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Powidła z węgierek 121

roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika . Składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek 0,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki orzechowo-miodowe z cynamonem 147

mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju

Pychotkaaa
Frużelina jabłkowa z cynamonem 1349

Wspaniały dodatek  do jesiennych i zimowych deserów :) Idealnie pasuje do słodkich dań na ciepło takich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :) Składniki: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy

Chocolate Muffin Blog
Domowa frużelina truskawkowa 122

Najlepsza do domowych gofrów, naleśników czy też innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia domowej frużeliny warto użyć zapasów mrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać

Chocolate Muffin Blog
Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte 121

znaleźć idealną wersję. Ta już jest całkiem niezła, więc dlatego postanowiłem się nią z Wami podzielić. A nawet jeśli nie pijecie kawy, to syrop także świetnie sprawdzi się do naleśników i innych deserów. ;) * SKŁADNIKI na 1 buteleczkę syropu Syrop: 300 ml wody 150 g brązowego cukru 150 g purée z dyni* 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Food Square
Marmolada szwarcwaldzka 88

żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie

MyCookBook.pl
Czekośliwka 106

złudzenia przypominające popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie

MyCookBook.pl
40 śniadań na ciepło 1897

patelni flatbread ? Bruschetta z cukinią i hokkaido Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
śledzie smażone w zalewie octowej 119

grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę soli, pieprzu i wegety. W cieście zanurzać śledzie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę obrać

Darcia w kuchni
JABŁKA W CIEŚCIE 104

białka oddzielić od żółtka  2. żółtka utrzeć z cukrem ( 1 łyżka ) i cukrem waniliowym  3. dodać 1/4 szklanki mleka i mąkę ( żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki ), następnie dodać proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki  4. ubić piane z białek i dodać do ciasta, delikatnie mieszając  5. jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, wyciąć

Darcia w kuchni
RYBA W OCCIE 101

pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem. Z mąki jajka, wody i vegety przygotować ciasto. Musi być geste jak na naleśniki.  Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim rybę obtoczoną w cieście. W garnku zagotować wszystkie składniki podane wyżej na zalewę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ogórki , paprykę

Darcia w kuchni