naleśniki - 13886 przepisów (strona:548/926)

Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 215

Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną

Pełny talerz
Naleśniki z salami 127

Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól - szczypta Salami w plasterkach Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią, układamy plasterki

Camilla w kuchni
Karobśliwka 144

niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później zrobiłam już całą porcję i mogę polecić śliwkę z karobem do naleśników, placków i przekładania ciasteczek (i jedzenia solo :D). Warto konfiturę dobrze odparować, ja żałuję, że nie gotowałam jej nieco dłużej. Teraz już chyba ostatni dzwonek na śliwkowe przetwory

FitKot
Placki bananowe z kaszki mleczno-ryżowej o smaku waniliowym 126

trzeba znaleźć "inny" sposób na ich podanie. Z racji tego, że moje Dziecko od jakiegoś czasu odmawia regularnie tego typu posiłku, postanowiłam wykorzystać kaszkę, która mi pozostała. Placki i naleśniki to dwie formy jedzenia, które schodzą w oszałamiająco szybki tempie i zawsze pozostają po nich puste talerze. Czy to przypadek, że kaszkę wykorzystałam do zrobienia placków? Nie sądzę

ChilliJemy
SYROP Z PIGWOWCA 140

tarce lub drobno pokrojonymi i podduszonymi jabłkami,wymieszać i ewentualnie dodać odrobinę cukru.Całość zagotować,gorący mus włożyć do słoików i krótko pasteryzować.Taki mus jest wspaniałym dodatkiem do naleśników,ciast....mniam mniam...u mnie się właśnie robi więc foteczka później

Niespełnione zdolności kulinarne
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 165

alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności  smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia, czy chociażby przesmażania niektórych produktów w znacznej mierze ogranicza menu, dlatego będę

Codzienne Gotowanie
Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami 107

Placuszki to wspaniałe i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Można je zrobić na słodko lub na wytrawnie. A jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu. Dziś postanowiłam przygotować placuszki wytrawne, a la włoskie, z wykorzystaniem suszonych pomidorów

Codzienne Gotowanie
Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 111

Idealny jako wypełnienie do tarty, ciastek. Jako dodatek do gofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty? Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować, do kremu

Mango Papaja
Podgrzybki duszone w śmietanie 155

Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne w smaku, po uduszeniu – delikatne w konsystencji. Podgrzybki duszone w śmietanie to od zawsze moja jesienna pozycja obowiązkowa. Nigdy nie myję grzybów – za szybko chłoną wodę. Żeby nie rozcieńczać ich smaku i niepotrzebnie

Karo in the Kitchen
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 167

smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek   Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier

WojnaNaSmaki.pl
Szybka konfitura z gruszek i jabłek 138

Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz

Gotowanie...to proste !
Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark 144

miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody. Pozdrawiam, Marta Post Rozwiązanie

Marta Gotuje
Olejowy Raj . 145

także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk , magnez , żelazo . Stosuje się go do sałatek , zup , koktajli .  Mąka kokosowa - do ciast , naleśników , polecana jest osobom na diecie bezglutenowej. Olej kokosowy :  Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce , dzięki swoim właściwością zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej kokosowy reguluje poziom

Sama słodycz i szczypta chili
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 136

głodną Haneczkę, głodnego męża i regularnie spożywającą posiłki mnie samą. I tak wracając do domu obładowana siatami, ustalamy najczęściej z córką, co dzisiaj na obiad. Pierwsze co słyszę, to: naleśniki. Albo buchty. Na takie obiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest

bistro mama
Konfitura jabłkowa z żurawiną 152

Konfitura w smaku jest łagodniejsza niż z samej żurawiny, dlatego pasuje nie tylko do mięsa, ale też do słodkich dań, jak np naleśniki :) SKŁADNIKI: 1/2kg żurawiny 1/2 kg jabłek 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Żurawinę należy przemrozić przed obróbką. Po rozmrożeniu zmiksować. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę wycinając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, wlać

https:KKuchniaMniam