piekłam na małej patelni o średnicy (nie chcę tutaj skłamać) 18 cm - po prostu mniejszej niż takie tradycyjne do smażenia.) Ciasto nie rozleje nam się jak na typowe na naleśniki - musimy je rozprowadzić drewnianą szpachelką. Ważne żeby nie była to cienka warstwa ciasta, a mająca ok. 0,5 - 1 cm grubości. Chwilę smażymy z jednej strony po czym przewracamy
Jedzeniomaniadrobno), koncentrat, suszone pomidory (również drobno pokrojone), olej, papryczkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia. Pasta już jest gotowa :) Idealna do kanapek, naleśników, mięs i zarazem bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam
Jedzeniomaniacytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W każdej wersji, w każdym wydaniu, choć najbardziej ot tak, prosto ze słoiczka. Jest banalnie łatwy, efektowny, a do tego wszechstronny. Nadaje się do naleśników, placków, kanapek, a nawet jako nadzienie do tarty cytrynowej z bezą. LEMON CURD /zmodyfikowany przepis z: Moje Wypieki / sok i skórka z 4 cytryn 2 całe jajka 2 żółtka
W kuchni Karmel-itkistarszych dzieci można dodać prawdziwe kakao Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. I to wszystko. Proste, a jakie niezwykłe! ja podałam ją Oskarkowi z naleśnikami z mleka owsianego :) Skomentuj
MamaOskarkaneutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło
Kto ugości moich gości?Bardzo często robię różnego rodzaju placuszki, racuchy i naleśniki. To pożywne i szybkie śniadania, które w zasadzie smakują każdemu. Dziś zapraszam Was na szybkie i smaczne danie w wiosennych kolorach. Małe, smaczne, puszyste placuszki i ... zielone kiwi. Składniki: 1 szklanka maślanki 1 szklanka mąki pszennej 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła (miękkie
Słodkie okruszkinazwa nie pasuje, bo w tej konfiturze nie ma orzechów. Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy
Mama Gotujejakiś czas robię naleśniki tradycyjne albo w formie placuszków z gęstszego ciasta. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na amerykańskie pancakes, na które przepis znalazłam tutaj . Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam polewą czekoladową, ale często podaje się je polane miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki
Mama Gotujeziemniaczki rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek. Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość
MarciochaKucharzycudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością
MarciochaKucharzysukcesu. Majonez, ketchup, szczypiorek, jogurt wymieszać z ogórkami. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Dokładnie wymieszać. Sos można podawać do różnego rodzaju wędlin, zapiekanek, hod-dogów lub naleśników. Fantastyczny jest
pieprzny smaczekjestem). Ja podałam ją na waflach ryżowych z dodatkiem szczypiorku. Równie pysznie smakowałaby z innymi warzywami, np. ogórkiem czy pomidorem. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków. Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich naturalnych składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie. Więcej o firmie
Kto ugości moich gości?miksujemy delikatnie aż ciasto będzie gładkie. Gęstość ciasta sprawdzamy za pomocą łyżki (jeżeli ciasto po niej spływa i pozostawia warstwę na wierzchu, ciasto ma odpowiednią gęstość). Na patelnię do naleśników (lub na zwykłą) nalewamy oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Nalewamy niewielką ilość ciasta (jak na małe placuszki) i smażymy do przyrumienienia (2-3 minuty na stronę). Gotowe pancakes podajemy
Emcia Pichcilśniący i apetyczny. Na wrapie układamy sałatę, ogórka, awokado, paprykę i szczypior, na to kładziemy kurczaka - po 2-3 paski na każdą porcję. Zawijamy ciasno w rulon, jak naleśniki. Jeśli chcemy zabrać je na wynos - owijamy papierem śniadaniowym i przewiązujemy sznureczkiem. Możemy je przekroić na pół, wtedy powstanie 8 mniejszych porcji, w których pięknie zaprezentuje się zawartość
Kulinarne Inspiracjechoroba zostawiła na nich swój ślad, postanowiłam potraktować je czymś zimnym. A nóż mi to pomoże ;) Nie wiem jaki będzie skutek, ale shake badzo dobrze skomponował się z naleśnikami, jakie zaserwowałam na dzisiejszą kolację. SKŁADNIKI: na 4 szklanki 200 g malin 100 g banana 300 g lodów waniliowych (pokrojonych na kawałki) 30 g cukru trzcinowego 400 g mleka
Kuchnia w opałach