mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie zamawiamy właśnie szarlotkę na ciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni
Gotowanie to kochaniesiekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to: Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj propozycja kolejnego drinka na Sylwestrową imprezę. SKŁADNIKI 20 mililitrów rum brązowy, 20 mililitrów whiskey, 2 łyżki lodu 20 mililitrów likieru bananowego, 80 mililitrów soku pomarańczowego WYKONANIE Lód dodać do wysokiego naczynia o pojemności 150 mililitrów. Zalać płynami wymieszanymi w shakerze. Można od razu podawać SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie EwySzarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy. SKŁADNIKI: 40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, lód WYKONANIE Na dno wysokiego naczynia wrzucamy kostki lodu, wlewamy kolejno żubrówkę i sok jabłkowy. Po zamieszaniu łyżeczką posypujemy delikatnie cynamonem. Dekorujemy SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewytrunków. Lubię sobie wypić coś niskoalkoholowego. To jedna z moich propozycji. Składniki: 250 ml soku pomarańczowego 25 ml syropu waniliowego 30 ml soku z cytryny 25 ml curacao kostki lodu Przygotowanie: Do shaker wlać sok pomarańczowy, syrop waniliowy, sok z cytryny i energicznie potrząsnąć.Do szklanki wsypać 8 kostek lodu. Przelać sok z shakera i małym strumieniem wlać curacao. Szklankę
Ala piecze i gotujeśrodek tygodnia ale czemu nie umilić sobie miłego wieczoru we dwoje. Szczególnie jeśli Brasileiro twierdzi, że to afrodyzjak. Składniki: - 1 kiwi - 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego - dużo kostek lodu - 75 ml wódki - pasek cytryny Sposób przyrządzenia: Bierzemy wysoką szklankę. Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną w kawałki kiwi i zasypujemy 2 lub 3 łyżkami cukru. Rozgniatamy kiwi i mieszamy(...)cukrem. Następnie wrzucamy kostki lodu i zalewamy wódką. Na samym końcu dodajemy kilkanaście kropel cytryny. Gotowe i wieczór Wasz
Smaki Brazyliibardziej swojsko mógłby się nazywać ananarosca. Jak przygotować? Jakie składniki? Czytajcie poniżej Składniki: - kawałek ananasa pokrojonego w małe kawałki - 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego - kostki lodu - 40 ml wódki ( może być mniej lub więcej, kwestia gustu) - kilka kropel cytryny. Sposób przyrządzania: Na dno szklanki/shakera do drinków wrzucamy pokrojone kawałki ananasa i zasypujemy cukrem. Wgniatamy cukier(...)owoc, aż do puszczenia soku. Wrzucamy kostki lodu i zalewamy alkoholem. Nie zapomnijcie proszę o rurce. Och jakie przepyszne:-) W sam raz na początek tygodnia
Smaki BrazyliiPolonesy i Brasileira: 1) 2 cm kawał ananasa 2) 1 łyżka cukru 3) 3 łyżki wody 4) 10 łyżek mleka kokosowego 5) 80 mililitrów wódki 6) syrop truskawkowy 7) lód Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone kwałki ananasa i dodajemy 3 łyżki wody. Następnie miksujemy, przecieramy na sitku aby uzyskać naturalny sok ananasowy który wlewamy do shakera do drinków. Dodajemy(...)łyżkę cukru, 10 łyżek mleka kokosowego, 80 mililitrów wódki oraz kostki lodu. Potrząsamy. Bierzemy 2 wysokie szklanki lub kieliszki i na ich dno wlewamy syrop truskawkowy (na grubość 1 cm). Następnie wlewamy zawartość z shakera. Drinki należy pić przez rurkę, zanurzając ją na dnie w syropie i wyciągając do góry (aby zebrać również trochę alkoholu i mleka). Przepyszne
Smaki Brazyliiblaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 15 minut. Po lekkim przestygnięciu ułożyłam na każdym po krążku czerwonej papryki. Łyżką do lodów (wygodniej) wypełniłam przygotowanym farszem, posypałam pozostałym serem, ozdobiłam krążkami czerwonej cebuli. Pozostało mi farszu jeszcze na 2 pieczarki, więc nałożyłam go do muszli po przegrzebkach i przygotowałam, jak wyżej. Piekłam
mojewypiekiinietylkoDodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło oraz jajka. Zakładamy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wyrabiając, łączymy składniki. Aby zrobić ciastka w kształcie jajek, porcje ciasta (22g) nabierałam zwykłą łyżką do lodów, rozprowadzałam wewnątrz niej ciasto i sprawnych ruchem wyjmowałam. Układałam na blaszce wyłożonej matą (może być papier do pieczenia. Z powyższych proporcji zrobiłam 42 „połówki jajek”, czyli powinny
mojewypiekiinietylkosobie palmę pierwszeństwa w dokonanym przeze mnie wyborze. Składniki: - 2 bardzo dojrzałe owoce mango - 1 limonka - mrożona cytryna - ok. 150ml mleka kokosowego - 2 łyżki syropu klonowego - 1 szklanka lodu Obrane mango odkrajamy od pestki, dzielimy na cząstki, przekładamy do pojemnika, w którym przygotujemy smoothie. Limonkę szorujemy i wyparzamy. Specjalnym nożykiem obieramy skórkę, którą potem użyjemy do ozdoby(...)wycinamy fileciki, dodajemy do mango. Wlewamy 2 łyżki syropu klonowego – miksujemy. Na tarce ścieramy kawałek mrożonej cytryny. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy 3 łyżki startej cytryny – ponownie miksujemy. Kruszymy lód, dodajemy do masy – miksujemy do gładkości. Podajemy ze startą mrożoną cytryną, przybrany skórką z limonki i cytryny oraz, np. maliną. Smoothie „Mango buszu” – pyszny, zimny, syty i baaaaardzo orzeźwiający
mojewypiekiinietylkoOdkładamy 1 część (pozostawiamy ją w misce) i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek
mojewypiekiinietylkoobieramy ze skóry, odkrajamy od pestki, również kroimy na cząstki, dodajemy do ananasa – miksujemy. Wlewamy 150-200 ml mleka kokosowego oraz sok z ok. 1/3 limonki. Niepełną szklankę lodu kruszymy, dodajemy do koktajlu - miksujemy. Z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 1200ml smoothie. Uwaga – substancją słodzącą są wyłącznie owoce. Dekorujemy oczywiście kwiatem z ananasa. Smoothie z kwiatem z ananasa(...)dodatkiem mango, to jedno z lepszych połączeń smakowych. Ananas, mango, limonka i mleko kokosowe są doborowym towarzystwem. Zapraszając do swej kompanii kostki lodu – orzeźwią, napoją i odżywią. Napój dla głodnych i spragnionych wyrafinowanych smaków… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Smoothie z kwiatem z ananasa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopaprykę, sól (ostrożnie – sery są słone), świeżo zmielony pieprz i 3 łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety
mojewypiekiinietylkoznana nazwa, to męczennica jadalna lub passiflora, czy granadilla purpurowa. Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika. Składniki na spód: - 130g herbatników - 70g masła
mojewypiekiinietylko