śmietankę. Gdy wszystko się połączy dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy. 4. Wydrążone i umyte owoce zanurzamy w karmelu i układamy na talerzu. Możemy dodać gałkę ulubionych lodów, ale owoce skąpane w solonym karmelu odpowiednio nas zasłodzą ;) Smacznego
Sajkofanka smakuwszystko łączy drink, który mam dziś dla Was. Wiem, że o truskawkach teraz można już tylko pomarzyć, ale fajnie czasem tak powspominać. Składniki: kilka zmiksowanych truskawek kruszony lód 40 ml rumu woda gazowana (do dopełnienia) 1/2 limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie:Limonkę rozgnieść z brązowym cukrem. Do wysokiej szklanki wlać rum, dodać truskawki, lód oraz limonkę. Dopełnić wodą gazowaną
Pasja Smakuzamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego i lodów w macdonaldzie, było nagle zmienić swój stosunek do odżywiania. A jednak! I jestem pewna, że wyjdzie mi to na dobre, i teraz, i przyszłości. Pasztet był pyszny, zajadały
Mango Papajaprzykryć nią owoce. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż kruszonka i migdały się zrumienią. Podawać na ciepło np. z gałką lodów lub bitą śmietaną
wyzwania kuchenneSyrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów.Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze
kolorowotorcikowojest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa, szczególnie ogórek, są niczym mini kosteczki lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi w upalnych
Chilli Czosnek i Oliwaciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava - cudownie super słodkie, wilgotne dzięki nasączeniu cukrowym syropem. Wszystkie mają korzenie tureckie. Świetnie smakują z gałką lodów waniliowych. Wystarczy jeden kawałek na dwie osoby. Ravani ( brakuje na zdjęciu ) to rodzaj biszkoptu z semoliną i jogurtem, nasączonego słodkim syropem. Kataifi składa się ze specjalnie uformowanego ciasta filo
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 15 ml wódki 15 ml bacardi 15 ml tequila 15 ml gin 15 ml Triple Sec około 100 ml pepsi lub cola około 20 ml soku pomarańczowego limetki lód Wykonanie: Do szklanki dajemy parę kostek lodu, pokrojone 4 cząstki limetek. Nalewamy alkohole, sok pomarańczowy i dopełniamy pepsi. Na zdrowie
Smaki Edytyformy w mojej kuchni nie uświadczysz. Kiedyś kupiłam taką do tarty, ale gdzieś się zawieruszyła. Nawet nie miałam okazji nic w niej upiec. Jedynie mam kilka takich na kostki lodu czy czekoladki. Od firmy Tupperware otrzymałam do przetestowania foremkę z większymi prostokątami. Pierwsze co mi przyszło na myśl żeby w niej zrobić to domowe czekoladki z nadzieniem miętowym. A dlaczego(...)przygotowywania takich domowych słodkości. Formy silikonowe Tupperware możemy używać w piekarniku do 220 stopni C, więc ciasteczka upieczemy bez problemu oraz w zimnych warunkach do -25 czyli kostki lodu zrobimy śmiało. Więcej informacji na temat produktów firmy Tupperware znajdziecie tutaj oraz
Magiczne Życie MartyJabłecznik wyszedł obłędny, rozszedł się cały nim dobrze wystygł ;-). Z dużą ilością świeżych polskich jabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK: - 2 szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki
SMYKWKUCHNIsię bez bicia że Purple Rain.....no cóż ....Polecam Zaczynamy: Składniki na 1 drinka: 30 ml wodki 30 ml Blue Curaçao 120 ml sprite lub 7up parę kropel Grenadine lód Wykonanie: Do szklanki typu highballs wrzucamy kostki lodu. Nalewamy wódki i blue curaçao. Nalewamy sprite. Teraz dodajemy parę kropel Grenadine. Gotowe :) Na zdrowie
Smaki Edytygarnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto nakładać łyżką (najlepiej gałkownicą do lodów) na natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do złotego koloru. Poczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, wystudzić
Moje domowe kucharzeniePolecam Zaczynamy :) Składniki na jednego drinka: 30 ml malibu 30 ml bacardi 60 ml soku ananasowego 60 ml truskawek- świeże lub mrozone 60 ml mleka kokosowego 1 banan lód Wykonanie: Bacardi , Malibu i truskawki miksujemy razem. Nalewamy do szklanki typu highball. Teraz dajemy parę kostek lodu, mleko kokosowe, banan i sok ananasowy- miksujemy razem. Nalewamy powoli do miksu truskawkowego
Smaki Edytyklarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię